Каберне фран
Сортът е среднозреещ, но е чувствителен към мана, оидиум, сиво гниене. Зърната са малки, сферични, със силно изразен восъчен налеп, синьо-черни на цвят, имат финна ципа, сладък сок, леко стипчив. Периодът на развитие на сорта изпреварва с десетина дни този на Каберне Совиньон. От този сорт се произвежда качествено вино, ароматно, по-леко оцветено от това на Каберне Совиньон и по-малко богато на танини.
Каберне Совиньон
Средно до късно зреещ сорт, изпреварващ с една седмица Мерло и Каберне Фран. Подходящ е за високостъблено отглеждане. Чувствителен е на оидиум, еутипиоза и екскориоза. Средно чувствителен към суша. Устойчив на сиво гниене, средно чувствителен на мана. Зърната са сферични, малки и черни, покрити със силно изразен восъчен налеп, дебела и твърда ципа. Има склонност към ронене на зърната, когато презрее. Виното е с много наситен цвят и много танин.
Сензо
Силно плододаващ сорт, средно късен. Чувствителен е на мана, оидиум, еутипиоза, черно гниене, сиво гниене, гроздов молец, акари, оси, цикади. Изисква каменисти склонове, сухи и с добро изложение. Зърната са елипсовидни, едри, хубаво обагрени в синьочерно, заострени и с изразен восъчен налеп, здрава ципа и хрупкава, сочна консистенция. От него се добива по-леко алкохолно вино, бедно на киселини и цвят.
Аликант Буше
Сортът узрява в първата половина на септември. Много е чувствителен на мана. Според специалистите при него е препоръчително след прибиране на реколтата де се третира с фунгицид, които съдържат мед.
Мерло
Среднозреещ сорт, който предпочита дълбоки, богати почви, с достатъчни запаси от влага през лятото. Чувствителен е към зимните студове и към засушаването. Чувствителен е също на мана и сиво гниене, малко податлив е на оидиум. Напада се от шарен гроздов молец. При него има опасност от презряване и ронене на зърната. Има сферични зърна, дребни до средно големи, със синьо-черен цвят, средно дебела ципа. От него се произвежда качествено вино с аромат, меко и пивко.
Пино ноар
Сортът дава най-добри резултати на глинести и варовикови почви. При топъл климат узрява много бързо. Чувствителен е към т.нар. опърляне, зърната имат тенденцията да губят формата и цвета си. Нуждае се от грижлива резитба и тогава може да дава много плод.
Сира
Средно силен до силен сорт, напоследък много предпочитан за вино. Леторастите му са дълги и понякога се кършат при силен вятър. Изисква да се отглежда на телена конструкция. Чувствителен е към засушаване, податлив е на сиво гниене, на акари и на гроздов молец. Рони се при презряване. Зърната са яйцевидни, малки, синьо- черни, с обилен восъчен налеп, с доста тънка, но жилава ципа. Дава много добро вино, с наситен цвят, богато на танини и със силен аромат.
Коментари