От Анатоли Ненов от с. Брестовец, Плевенско, печеливш в нашия конкурс
Този наш читател спечели награда за производството на домашно бяло вино от конкурса ни. Той е от малкото, които са ни изпратили и технологията, по която е произведено, затова я споделяме с останалите читатели.
Технологията е следната, пише Анатоли:
След гроздобера на ръка отделям чепките от гроздовете, след което се преминава към смилане на зърното.
Когато е вече пресовано, го поставям в един 120-литров бидон, но оставям около 10 сантиметра празно място под капака на бидона.
Последната година не съм правил корекция на захарното съдържание - т.е. не съм слагал никаква захар, защото захарността на гроздето покриваше минимума за бели вина.
След това прибавих към сместа в бидона и 200 мл серниста киселина.
Всеки ден - сутрин и вечер - разбърквам винената каша, докато шапката падне на дъното и виното се избистри. После го отделям в друг бидон, а остатъкът изварявам за ракия.
Коментари