Ако допреди десетина години кивито бе непознат, екзотичен плод за нашата страна, това вече не е така. В много любителски градини се отглеждат растения, които дори вече дават плодове.

А ето и акцентите, на които трябва да обърнете внимание:

Кивито може да се отглежда почти в цялата страна, въпреки че предпочита по-топлите места, както и Черноморието. В зависимост от района се избира подходящ сорт, особено за полупланинските месторастения.

Растенията да се засадят така, че да са предпазени от ветрове.

За предпочитане са по-леките почви, а тежките - е препоръчително да се подобрят - например с торф, компост, добре угнил оборски тор. Не трябва да има близки подпочвени води.

Могат да се разполагат на равни или терени с малък наклон.

За предпочитане е да купите посадъчен материал от най-близкия разсадник, като задължително се консултирате за това, къде ще засаждате.

Имайте предвид, че трябва да има и женско, и мъжко растение. При повече растения съотношението е: на 5 женски - 1 мъжко.

Най-често се формира като асма

Ако кивито се отглежда на редове, то се засажда на 2.5-3 м между тях и 3-3.5 м вътре в реда. При асмовидно отглеждане разстоянието е по-малко 2-2.5 м.

Препоръчително е растенията да се засаждат през пролетта, за да се избегне измръзването. Още при засаждането трябва да се направи подпорната конструкция.

Кивито е изключително влаголюбив овощен вид. За да се отглежда правилно, трябва да му се осигури напояване. При неравномерното разпределение на валежите в нашата страна, не може да се разчита само на дъждовете.

Препоръчително е, дори в любителските градини, да се изгради система за капково напояване, която не е много трудно и скъпо начинание. За сметка на това се осигурява пълноценно напояване във всеки един момент, когато растенията имат нужда от вода.

Прави се и зимна, и лятна резитба

Първата година растението се реже на две пъпки, като най-хубавият леторасъл се привързва, за да се развива, а останалите се премахват или съкращават.

Втората година леторасълът се съкращава с около 1/4, но ако е слаб, пак се реже на две пъпки. Новият прираст се подпомага да стигне горния тел, страничните леторасли се отстраняват.

Формирането продължава през цялата вегетация, като плододаването започва на 4-5-ата година.

При асмовидно отглеждане резитбата е по-честа (5-6 пъти) през годината, за да се избегне прекомерното сгъстяване и увиването на клоните.

Много важни за формирането и поддържането на кивито са летните резитби. Прави се филизене през юни-юли, като покаралите леторасли се съкращават на 70-80 см.