Пиперът се напада от няколко опасни болести, които могат до доведат до пълно унищожение на реколтата. За съжаление, срещу повечето не могат да се предприемат действия след като се установи заразата. Ето защо е необходимо да се вземат превантивни мерки, за да не се стига до развитието им.
Маната е най-опасна
Развива се в разгара на лятото
Болестта може да се развива през цялата вегетация на растенията.
. Най-характерните признаци на болестта са: гниене на корените, кореновата шийка и основната част на растенията, кората на нападнатите тъкани потъмнява и лесно се бели. При влажно време заразените части се покриват с белезникав налеп.
Маната поврежда и чушките - появяват се воднисти петна около дръжката. Ако времето е влажно, плодът изгнива за 2-3 дни и се покрива с плътен бял мицел.
Първоначално болните растения запазват зеления си цвят, но впоследствие увяхват и изсъхват.
. За да се осъществи заразяването, причинителят се нуждае от капка вода, най-често става с поливната. Най-благоприятни са температурите между 13-25 градуса. Обикновено болестта се появява откъдето се обуславя и нейното появяване едва през втората половина на лятото.
. За да се опази пиперът, трябва да се спазват някои агро- и рз-дейности.
.. Задължително се сменя пиперовата лека, като на същото място може да е чак след 3-4 години.
.. Да се използват само качествени семена, а ако са домашни - да се обеззаразяват.
.. Пиперът да се разсажда така че водата при поливане да не достигат основата на растенията.
.. Често инфекцията се пренася с купения разсад. Това създава предпоставка за зараза и през следващите години.
.. При установяване на болни растения, те и съседните здрави се отскубнат и унищожат.
.. Поливане на растенията след разсаждане с проплант 722 СЛ - 0,1% при разход на работен разтвор 5 л/кв. м.
Коментари