За 51-и път отвори врати ежегодният Международен салон по земеделие - Salon International de l'Agriculture (SIA) 2104 г. в Париж, където си дават среща аграрният сектор и потребителите.

По традиция той се открива от френския президент. Франсоа Оланд пристига в Изложбения салон в Порт дьо Версай (край Париж) на 22 февруари към 7.00 ч. - тъкмо за началото на сутрешното доене.

Посрещнат е от животновъд от района на Бержерак, съпровождан от крава от една от най-известните френски породи - истинска аквитанска красавица. На тържественото откриване присъстват и министрите на земеделието Стефан льо Фол, и на хранително-вкусовата промишленост Гийом Гаро.

На тазгодишния Салон, който продължава до 2 март, са представени над 4000 животни, все елитни представители на своите породи.

Прави впечатление това, че френските фермери с основание залагат на местните породи животни в своите ферми. Освен това в планинските райони е широко разпространена практика животновъдът да има и втора заетост - например да е ски-учител на туристите, които посещават фермата му, която се специализира и в селски и екотуризъм.

Друго, което прави впечатление, е, че на тазгодишната изложба много германци пазаруват френски Холщайн. Експертът М. Сам обяснява, че германците подобряват Холщайна си с френски защото е по-устойчив и с по-добри показатели по отношение на дълголетие и плодовитост.

По традиция и тази година френският аграрен Салон преминава в атмосфера на растящо фермерско недоволство. Ден преди откриването на Салона местни млекопроизводители призоваха големите супермаркети да намалят цените на млякото. Въпреки високото търсене на млечни продукти, в частност в развиващите се страни, в сравнение с миналата година цените на млякото във френските магазини са се увеличили с 10 процента.

На 21 февруари представители на фермерите и френските власти се събраха на Обща конференция за актуалното състояние на селското стопанство и неговите перспективи. Срещата е много важна, тъй като на нея се обсъждат въпроси като: разпределението на европейските субсидии екологичния данък, опазването разнообразието на видовете и екологичните норми, както и втората вълна на модернизацията на стопанствата.

Каква е съвременната картина на френското млекопроизводство? Според авторитетния вестник "Le Pаrisien" в ход е модернизацията на 80 000 млечни ферми (70 000 - за краве, 5500 - за козе, и 4500 - за овче мляко), като 20 процента от тях са в планински райони.

Ежегодно във Франция се произвеждат средно почти 25 млрд. л мляко. До 2025 г. прогнозите са френските земеделски стопанства да намалеят до под 40 000 броя (през 1990 г. те са наброявали над 225 000!). Въпреки това през следващите 10 години специалистите очакват удвояване на средната млечност от френска ферма с около 700 000 л

В този контекст ще са необходими значителни инвестиции за модернизиране на фермите. Това неизбежно е свързано с прецизни договори между млекопроизводители и млекопреработватели, за да се гарантират нови възможности и да се предотвратят възможни кризисни ситуации.

Френските млекопроизводители се оглеждат и за нови пазари за износ на продукцията си, при положение че изкупната цена на млякото на европейския пазар остане стабилна.

Френските птицепроизводители търпят загуби

Докато производството на птиче месо в Европа се е увеличило, френската индустрия е намалила производството си до 1,7 млн. т през 2012 г. (в сравнение с 2001 г. се наблюдава спад от 1,7 процента на година). Той се дължи основно на загуба на конкурентоспособност и влече след себе си спад на износа във и извън Европа.

Специалистите се надяват на вътрешния пазар да се върнат качествените френски продукти. За целта местните птицепроизводители трябва да се адаптират към специфичните изисквания и така да станат конкурентни и на глобалния пазар.

Говедовъдни проблеми

Френското потребление на говеждо месо се влошава с всяка изминала година, както и в цяла Европа (расте броят на вегетарианците). За спечелване на потребителите специалистите изтъкват три основни приоритета: подобряване качеството на продукта, ориентиране към точно определени видове месо (за печене, месо за пържене) и фокусиране върху традиционни меса.

Като цяло френските фермери са недоволни от загубата си на конкурентност. Тревожи ги и тенденцията, че в момента половината от тях са над 50-годишни. Но независимо от проблемите Франция остава вторият селскостопански производител в света след САЩ. Страната е на първо място в света по добавена стойност на единица селскостопанска продукция

Значителна е и ролята на френските кооперации, които произвеждат 40 процента от селскостопанската продукция. Техният павилион е най-големият на изложението. Според специалистите е необходимо да се следва програмна политика, която да осигури през 2035 г. създаването на 38 000 френски ферми с над 20 крави.