Когато говорим за произодството на вино в домашни условия много често бъркаме грешките, които се допускат от производителите и вследствие на които възникват болести, с недостатъците на виното. Вторите могат да са възникнали по много причини.

И любителите също трябва да могат да ги различават.

На кое викаме недостатъци на виното

Това са дефекти, които в повечето случаи могат да се дължат на няколко неща - например недобре узряло грозде заради неблагоприятни климатични условия.

Вследствие на това вината, които се получават, не са болни, но са по-слаби, имат повече кислини и по-нисък алкохол. Могат да получат и неприятен вкус.

Тези дефекти са поправими чрез смесване с вина, които са отлични, имат по-високо съдържание на алкохол и екстракт.

Кои са грешките, които се допускат

Ако те са малки, пак може да се получат здрави вина с малък дефект.

Ако обаче са по-фатални, тогава вината вече могат да бъдат със сериозно нарушен състав, което да предизвика и появата на болести.

Най-честата грешка е прекалено дълго да се остави червеното вино да престоява заедно с джибрите.

Тогава виното придобива неприятен тръпчив вкус.

Лекуването на такова вино трябва да стане като се използва бистрене с желатин или други методи като купажиране.