Когато говорим за произодството на вино в домашни условия много често бъркаме грешките, които се допускат от производителите и вследствие на които възникват болести, с недостатъците на виното. Вторите могат да са възникнали по много причини.
И любителите също трябва да могат да ги различават.
На кое викаме недостатъци на виното
Това са дефекти, които в повечето случаи могат да се дължат на няколко неща - например недобре узряло грозде заради неблагоприятни климатични условия.
Вследствие на това вината, които се получават, не са болни, но са по-слаби, имат повече кислини и по-нисък алкохол. Могат да получат и неприятен вкус.
Тези дефекти са поправими чрез смесване с вина, които са отлични, имат по-високо съдържание на алкохол и екстракт.
Кои са грешките, които се допускат
Ако те са малки, пак може да се получат здрави вина с малък дефект.
Ако обаче са по-фатални, тогава вината вече могат да бъдат със сериозно нарушен състав, което да предизвика и появата на болести.
Най-честата грешка е прекалено дълго да се остави червеното вино да престоява заедно с джибрите.
Тогава виното придобива неприятен тръпчив вкус.
Лекуването на такова вино трябва да стане като се използва бистрене с желатин или други методи като купажиране.
Коментари