Производителите на високотехнологични оранжерии в Австралия наблюдават промяна в предпочитанията на потребителите към екзотични плодове, като се очаква през 2025 г. няколко сорта да доминират на пазара.

Сред тях хинапът, известен като китайската червена фурма, набира популярност заради сладката си, хрупкава текстура и ползите за здравето, включително високото съдържание на антиоксиданти. Този плод, който традиционно се използва в китайската медицина, сега се приема за прясна консумация и като сладка добавка към супи.

Червените мандарини, хибрид между мандарини клементина и червени портокали тароко, се отличават с лесното си белене и сочната си сладост, обогатена с аромат на горски плодове.

Друг плод, който привлича вниманието, е черният сапоте, наричан „плод на шоколадовия пудинг" заради кремообразната си текстура и шоколадовата си месеста част, която предлага здравословна алтернатива на традиционните десерти.

Канистел или яйчен плод, известен с текстурата си, наподобяваща яйчен жълтък, се превръща в предпочитана съставка на млечни шейкове, сладоледи и смутита. Подобно на тях, Star Apple, предлаган в наситено лилави и зелени сортове, е ценен заради сладката си, подобна на желе текстура и тропически вкус.

Тхан Трюонг, търговец на пазара в Мелбърн, изтъква потенциала на хинапа, като подчертава неговата приспособимост към австралийския климат и уникалния му вкусов профил. Махмуд Румиех, друг търговец, подкрепя нарастващия интерес към черния сапоте заради неговата универсалност в десертите и ползите за здравето.

Тези екзотични плодове не само предлагат нови вкусове и хранителни предимства, но и подпомагат местните независими търговци на плодове и зеленчуци, допринасяйки за разнообразието и жизнеността на австралийския пазар на продукти.

Потребителите са насърчавани да изследват тези сортове и да подкрепят местния бизнес чрез инициативи като abetterchoice.com.au, която популяризира независимите търговци на дребно в цялата страна.