Топлата есен ще остави задълго късните сортове зеле в градините. Част от продукция се използва за туршии и приготвяне на кисело зеле, но друга - трябва да се съхрани.

За съхранение за по-дълъг период са подходящи късните есенни сортове, които са много богати на захари.

За целта се избират само здрави и стегнати зелки.

Преди това главите се почистват от най-горните един-два листа, които може да са замърсени или завехнали.

Така подготвените зелки се поставят в помещението за съхранение.

Зелките се редят шахматно с кочана нагоре. Най-добре е да се поставят на етажерки, като се слагат до 2-3 реда.

Подходящите условия са:

Температурата в помещението да е около 0 и 4 градуса, без големи колебания.

Влажността на въздуха е необходимо да е между 90-95 процента.

Препоръчва се помещението редовно да се проветрява.

Освен това зелките трябва да се преглеждат и ако се забележи загниване, спаружване или друга повреда, да се отделят и консумират веднага.