Наши читатели поискаха да научат как да направят вино от дюли, което са консумирали някога и което много им е харесало заради приятния аромат на тези плодове.

Предоставяме им РЕЦЕПТАТА:

Наистина приятният аромат на дюлите преминава отчасти и във виното, заради което то става благородно и пивко.

За да опитате да направите вино изберете зрели и здрави дюли

Оставете ги да престят две седмици.

След това трябва да смелите плодовете, да прехвърлите кашата в подходящ съд и да ги залеете с вода.

Ако не искате много силен аромат, трябва предварително да обелите дюлите.

На 10 кг каша се прибавят 5 литра вода и 2-3 грама калиев метабисулфит или 20-30 мл серниста киселина.

Съдът се покрива и се оставя така около една седмица.

Кашата да се разбърква 1-2 пъти на ден.

След една седмица трябва да я минете през преса е полученият сок да прехвърлите в чисти съдове, където ферментацията продължава.

След бурната ферментация виното трябва да се отдели и на всеки 10 литра да се прибавят най-много 1-2 кг захар, слд което се оставя, за да продължи тихата ферментация.

Когато завърши и тихата ферментация, която продължава месец-два, виното се избистря и вече става годно за консумация.

Когато не разполагате с много плодове от дюлята, спокойно можете да прибавите например към една част сок от дюли и две части сок от ябълки.

Пак ще получите приятно и ароматно вино.