Внимание:

Подходящи за съхраняване са сортовете, които имат рехави гроздове, едри зърна с хрупкаво месо и сравнително здрава кожица.

Такива са сортовете Болгар, Италия, Алфонс Лавале, Димят, Палиери, Разакия и др.

За съхраняване трябва да предпочетете гроздето на по-възрастни лози, които са засадени на леки почви и на наклонени терени.

Гроздето от млади лози и от лози, засадени на равни места с плодородни почви, е по-нетрайно за съхранение.

Дефекти:

Прекалено торените лози с азотни торове, късно поливаните и претоварените, намаляват трайността на гроздето.

Ако в района е имало чести превалявания по време на узряването или пък твърде дълго продължила суша, тези фактори също правят гроздето нетрайно.

Гроздовете от асмите, както и всички останали формировки, при които чепките са по-високо разположени, са по-подходящи за съхраняване в сравнение с гроздовете от ниските формировки.