Внимание:
Подходящи за съхраняване са сортовете, които имат рехави гроздове, едри зърна с хрупкаво месо и сравнително здрава кожица.
Такива са сортовете Болгар, Италия, Алфонс Лавале, Димят, Палиери, Разакия и др.
За съхраняване трябва да предпочетете гроздето на по-възрастни лози, които са засадени на леки почви и на наклонени терени.
Гроздето от млади лози и от лози, засадени на равни места с плодородни почви, е по-нетрайно за съхранение.
Дефекти:
Прекалено торените лози с азотни торове, късно поливаните и претоварените, намаляват трайността на гроздето.
Ако в района е имало чести превалявания по време на узряването или пък твърде дълго продължила суша, тези фактори също правят гроздето нетрайно.
Гроздовете от асмите, както и всички останали формировки, при които чепките са по-високо разположени, са по-подходящи за съхраняване в сравнение с гроздовете от ниските формировки.
Коментари