Рецепта за вино от къпини:

Смачкайте 6 кг къпини и ги поръсете с 1 кг захар. Оставете ги на топло място, за да кипне сместа. След това я прецедете, като изстискате и плодовата каша.

Прибавете 500 г вода, след което сместа изсипете в дамаджана. Добре я затворете и разклащайте, за да се стопи захарта.

Напитка от трънки:

Тя ще стане идеална, ако успеете да наберете едри и напълно узрели плодове.

За 1 кг трънки се приготвя захарен сироп от 2 л студена вода и 1 кг захар.

Трънките се смачкват и поставят в подходящ съд, след което се заливат със сиропа и се оставят за десетина дни да ферментират - трябва всеки ден да се разбъркват.

На финала се изсипват в дамаджана и се оставят да престоят 40 дни, за да стане ферментацията. Виното се прецежда и се съхранява в стъклени бутилки на хладно.