5 рецепти, които трудно се различават от истинската
Основата на класическата майонеза са яйца и растително масло, има и рецепти за приготвяне на соса с прясно мляко. По време на постите можете да направите отличен заместител на класическия сос без яйца. Вкусът ще се различава малко от обикновената майонеза. Към всеки вариант на постна майонеза можете да добавите ситно нарязани свежи зелени подправки или настъргана кисела краставица, за да разнообразите вкуса.
На базата на консервиран боб
Сосът се прави не от самата бобова култура, а от течността от буркана. Трябва да отворите консервата и да прехвърлите боба в гевгир, за да отделите течността. Видът боб няма значение; и белият, и червеният са подходящи. Основното е, че консервата да не съдържа добавени домати или зеленчуци. Можете да използвате течност и от други бобови растения. Например консервирани зелен грах, царевица или нахут.
Ако не искате да използвате промишлено произведени консерви, можете сами да приготвите основата за постна майонеза. За целта трябва да сварите боба до готовност и да съберете течността. Прехвърлете отварата в тенджера и варете, докато обемът ѝ намалее с една трета. Бульонът трябва да се сгъсти, наподобявайки консистенцията на яйчен белтък.
Продукти: 250 г течност от бобови растения, 150 мл растително масло, 1 ч. лъж. готова горчица, ½ ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. захар, 1 суп. лъж. лимонов сок.
Приготвяне: Ако използвате течност от консервирана царевица, захарта трябва да бъде изключена от съставките, тя вече е достатъчно сладка.
Сипете течността от боба в купа. Добавете сол и захар. По-добре да сложите по-малко от определеното количество и, ако е необходимо, да добавите допълнително сол или захар по-късно, когато майонезата е готова.
Прибавете лимоновия сок. Ако нямате, може да използвате натурален оцет, например ябълков. Но с лимонов сок е по-вкусно. Добавете горчица, за предпочитане не много люта, но е въпрос на вкус.
Започнете да разбивате сместа с потапящ се блендер на ниска скорост. Когато на повърхността се образува достатъчно гъста пяна, включете блендера на по-високи обороти и започнете да наливате олиото на тънка струя, като продължавате да разбивате.
Сосът ще започне постепенно да се сгъстява. Колкото повече масло добавите, толкова по-гъст ще бъде сосът. Ако искате да направите майонезата по-малко калорична, можете да добавите по-малко масло от посоченото в списъка на съставките. Но тогава сосът ще бъде по-течен от традиционната майонеза.
Опитайте соса и добавете сол, захар, горчица или лимонов сок, ако е необходимо. Прехвърлете в буркан с капак и поставете в хладилника. На студено майонезата ще се сгъсти още повече. Сосът може да се съхранява до 5 дни (в хладилник).
С растително мляко
Можете да направите постна майонеза с растително мляко. Можете да използвате соево или овесено мляко, но най-вкусният сос ще се получи от бадемовото мляко.
Продукти: 100 мл растително мляко, 200 мл растително масло, 1 ч. лъж. горчица, 1 ч. лъж. захар, ½ ч. лъж. сол, 2 суп. лъж. ябълков или винен оцет, щипка бял пипер (по желание).
Приготвяне: Охладете добре растителното мляко и го сипете в купа за смесване. Започнете да разбивате с потапящ се блендер, като постепенно добавяте растително масло. Добавете сол, захар, оцет, горчица - продължете да разбивате, докато сосът достигне желаната гъстота. Опитайте на вкус и добавете още подправки, ако е необходимо.
Да се съхранява в хладилник за не повече от 5 дни.
С царевично нишесте
Много е трудно да различите вкуса на този сос от този, купен от магазина. Трябва да използвате царевично нишесте. Използването на картофено ще влоши вкуса.
Продукти: 1,5 суп. лъж. нишесте, 200 мл вода, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. горчица, 2 суп. лъж. лимонов сок или трапезен оцет, 200 мл растително масло.
Приготвяне: Сварете 150 мл вода. Разбъркайте нишестето в останалата вода и сипете сместа във врящата вода, като разбърквате. Ще получите желе от нишесте. Оставете да изстине.
Добавете захарта, солта и горчицата към желето. Разбийте сместа, като малко по малко добавяте олиото. Когато сосът започне да се сгъстява, налейте оцета и продължете да разбивате, докато получите кремообразна гладка маса.
Ябълкова майонеза
Много интересен вариант на постен сос, идеален за подправка на пресни салати с билки. Основата е кисели ябълки.
Продукти: 1 голяма ябълка, 100-150 мл растително масло, ½ ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. захар, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. горчица.
Приготвяне: Обелете ябълката, като премахнете семките и кората. Сложете парчетата в тенджера с дебело дъно и ги задушете, без да добавяте масло или вода. Задушава се до омекване. Можете да готвите ябълката и в микровълновата печка.
Поставете готовата ябълка в блендер, добавете горчица, захар, сол, налейте оцет или лимонов сок. Разбива се до образуването на пюре. След това започнете да наливате олиото на тънка струйка, без да спирате да разбивате. Остава само да опитате майонезата и ако е необходимо да добавите подправки.
С ядки
Тази версия на майонеза не може да се нарече икономична. Основата ѝ са ядки, които не са евтини. Можете да използвате различни видове ядки. Изключение правят фъстъците, те не могат да се използват.
Най-оптималният вариант е да използвате кашу, тъй като ядките нямат подчертан аромат. Благодарение на неутралния вкус на кашуто, ядковата майонеза се получава малко по-различна от обикновения сос, закупен от магазина.
Продукти: 100 г ядки, 150 мл растително масло, ½ ч. лъж. сол, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. готова горчица, 1 ч. лъж. захар.
Приготвяне: Смелете ядките по удобен начин. Можете да ги прекарате през месомелачка или да ги смелите в кухненски робот, както ви е по-удобно. Ако изберете първия вариант, трябва да прекарате ядките през месомелачка 2-3 пъти до получаване на хомогенна паста.
Към сместа от ядки добавете солта, захарта, готовата горчица и лимоновия сок. Разбъркайте добре. Поставете нарязаните ядки в купа за смесване, започнете да добавяте растително масло, като непрекъснато разбивате сместа с блендер. Прехвърлете получения сос в буркан с капак и съхранявайте в хладилник.
Коментари