Данните показват, че консумацията на фибри в Обединеното кралство и Европа остава ниска. Британската диетична асоциация (BDA) съобщава, че възрастните в Обединеното кралство консумират приблизително две трети от препоръчителните 30 г дневно. Германия и Норвегия, които консумират най-много фибри в Европа, също не отговарят на препоръчителния прием.
Калифорнийският борд за сливи изтъква, че сушените сливи са потенциално решение на този недостиг, тъй като предлагат вариант за пълноценна закуска. Порция от 100 г сушени сини сливи осигурява 7,1 г фибри, което е около една четвърт от препоръчителната дневна доза. Сливите съдържат както разтворими фибри, свързани с намаляване на риска от сърдечни заболявания, така и неразтворими фибри, които подпомагат храносмилането.
„Фибрите най-накрая излизат от сянката на протеините и заемат централно място като задължителна хранителна съставка благодарение на положителното въздействие, което консумацията им може да окаже върху цялостното здраве," казва Естер Ритсън-Елиът, директор „Международен маркетинг и комуникации" в Калифорнийския съвет за сливи.
Проучване на Euromonitor International показва нарастващ интерес на потребителите към натуралните, непреработени храни, като 30% от тях са готови да платят повече за храни с полезни за здравето свойства. Фибрите се нареждат почти толкова високо, колкото и протеините в предпочитанията на потребителите за съставки.
Сините сливи са първият цял плод с разрешена европейска здравна претенция, като в момента се провеждат изследвания, изследващи въздействието им върху чревния микробиом и потенциалните връзки със здравето на костите.
„Калифорнийските сини сливи са естествен, хранителен и удобен начин за потребителите лесно да увеличат приема на фибри,"казва още Естер Ритсън-Елиъ. Калифорнийският борд за сливи използва различни промоционални стратегии, за да покаже качеството и хранителните ползи на своите сливи.
Коментари