Лесни и оригинални рецепти за всеки ден и повод

Постите не са повод за скучно и еднообразно меню, защото и без месо, яйца и млечни продукти можете да си приготвите вкусно и питателно меню.

ОСНОВНИ ЯСТИЯ

Кюфтета от елда 

Благодарение на картофите не се разпадат.

Продукти: 300 г варена елда, 200 г картофи, 4 суп. лъж. брашно, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Картофите се настъргват на средно ренде и се смесват с останалите продукти. С мокри ръце оформете малки кюфтенца, които се пържат на средно силен котлон до златистокафяво.

Грузинско лобио с червен боб

Не забравяйте предварително да накиснете боба за една нощ, за да уври по-бързо.

Продукти: 500 г червен боб, 250 г домати, морков, чушка, глава лук, 2-3- суп. лъж. доматено пюре, 50 г орехи, 2-3 скилидки чесън, кориандър, сол, червен пипер и подправки на вкус.

Приготвяне: Накиснете и сварете боба до омекване. Настържете доматите, смелете ядките, пресовайте скилидките чесън, а кориандъра нарежете на ситно. Нарежете чушката и я запържете заедно с лука и моркова за 5-7 минути. Прибавете настърганите домати и гответе още 5-7 минути. Сипете боба, а след 5 минути – ядките, чесъна и подправките. Разбъркайте добре и оставете на котлона да къкри на слаб огън още 20 минути.

Фалафел от нахут 

Консервираният нахут е добро решение за пестене на време за приготвяне на ястието.

Продукти: 300 г нахут, глава и половина лук, 3-4 скилидки чесън, 80 г брашно, свежи зелени подправки, сол, червен пипер, къри, смлян кориандър, подправки на вкус.

Приготвяне: Нахутът се накисва за една нощ, сварява се и се пасира с блендер или месомелачка. Лукът, чесънът и зелените подправки се наситняват и се прибавят останалите сухи продукти. Всичко се разбърква добре. Брашното се добавя постепенно, като се регулира консистенцията. С мокри ръце се оформят малки топчета, които се пържат в много олио до златистокафяво.

Патладжани с гъби на фурна 

Никой няма да остане безразличен към тези елегантни ладии.

Продукти: 2 патладжана, 150 г гъби, 1 чушка, 2 домата, глава лук, шепа орехи, 3 скилидки чесън, зелени подправки, олио, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Разрежете патладжаните по дължина и издълбайте сърцевината. Посолете ладиите и ги напръскайте с олио. Поставете ги за 10-15 минути във фурната на 250 градуса. Нарежете на ситно издълбаната пулпа, заедно с гъбите и останалите зеленчуци. Запържете всичко до омекване и с получената плънка напълнете ладиите. Поръсете с накълцани ядки и ситно нарязаните зелени подправки. Печете във фурната 10-15 минути.

Зелеви котлети с грис

Чудесна алтернатива на задушеното зеле.

Продукти: 500 г зеле, 100 г грис, 75 г доматено сос, свежи зелени подправки, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: С помощта на блендер пасирайте зелето до получаването на каша. Добавете гриста и останалите продукти, подправете. Оставете зелевото тесто за 10-15 минути, след което с мокри ръце оформете котлетите. Пържете на умерен огън, от двете страни, до златистокафяво.

ПОСТНИ СУПИ

Ароматните, богати и вкусни супи ще разнообразят постното ви меню. Зеленчуци, зърнени храни и бобови култури – можете да ги комбинирате както решите и с въображение.

Грахова

Продукти: 1,5 ч. чаша грах, 3-4 картофа, глава лук, морков, сол и подправки.

Приготвяне: Залейте граха с гореща вода, поставете на котлона и варете да набъбне. През това време нарязвате моркова и лука и ги запържвате до омекване. Прибавете нарязаните картофи към граха и когато омекнат и те, прибавете запържените зеленчуци. Подправете и варете супата още 5 минути.

Крем супа от леща 

Популярно турско ястие, което върви перфектно с чеснови крутони

Продукти: 1,5 ч. чаши червена леща, 4 картофа, морков, глава лук, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 суп. лъж. брашно, сол, червен пипер, сух джоджен, подправки.

Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно, картофите – на кубчета, а морковът се настъргва. Слагат се в тенджера, заливат се с 1,5 л вода и се прибавя лещата. Изчакайте да заври. Варете 20-25 минути, докато зеленчуците омекнат и дръпнете от котлона. Щом супата изстине пасирайте с блендер до гладкост.
В тиган леко запържете брашното и добавете доматеното пюре. Прибавете сместа към супата и разбъркайте добре. Варете още 5 минути след завирането на супата.

Зеленчукова, с ориз 

Чувствайте се свободни да прибавяте всякакви зеленчуци и замразени смеси по ваш вкус.

Продукти: 300 г картофи, 150 г ориз, домат, морков, глава лук, зелен грах, 3 суп. лъж. домати на кубчета в собствен сос, сол, подправки, свежи зелении.

Приготвяне: Измийте ориза и нарежете всички зеленчуци. Залейте картофите и ориза с вода, изчакайте да заври и оставете да къкри 15 минути.

През това време запържете лука, добавете доматите, настъргания морков и зеления фасул. Задушавайте 5-7 минути и подправете. Прибавете запръжката към супата и изчакайте отново да заври. Варете 2-3 минути, дръпнете от котлона и поръсете с нарязаните зелени подправки.

Борш

Продукти: 5 картофа, 2 глави червено цвекло, 500 г зеле, глава лук, морков, 1/2 чушка, 2 суп. лъж. доматено пюре, чесън, захар, сол, подправки.

Приготвяне: Цвеклото и морковът се настъргват, лукът и чушката се нарязват на ситно, а картофите – на кубчета. Залейте картофите с вода и ги сложете да се варят. През това време запържете лука и моркова, добавете цвеклото, а след няколко минути – чушката, доматеното пюре и 5-6 суп. лъж. от водата, в която сте варили картофите.

Задушавайте под капак за около 15 минути. Прибавете нарязаното зеле към картофите и оставете пак да заври. Оставете да къкри 15 минути и добавете запръжката, наситнения чесън, захар, сол и подправки на вкус. Варете под капак, на слаб огън, още 10-ина минути.

Зелева чорба

Приготвя се с прясно зеле и става много вкусна.

Продукти: 700 г зеле, 500 г картофи, морков, 2 глави лук, връзка зелен лук, връзка пресни зелени подправки, сол, подправки на вкус.

Приготвяне: Нарежете всички зеленчуци на ленти, като оставите 1 малък картоф цял. Залейте картофите с вода и поставете на котлона. Варете 15 минути, след което добавете зелето и варете още 7-10 минути. През това време запържете лука и моркова до омекване.
Извадете целия картоф, смачкайте го с вилица и го върнете в зелевата чорба. Добавете и запържените зеленчуци, разбъркайте и варете още 5 минути. Прибавете нарязаните на ситно зелени подправки и пресен лук и оставете супата под капак за известно време.

САЛАТИ

Не се ограничавайте до скучните резени зеленчуци, добавете нещо, което ще направи постната салата наистина оригинална – ядки, семена или бобови култури.

С домати, краставици и орехи

Продукти: 2 домата, 2 краставици, 2 глави червен лук, 2 шепи орехи, връзка кориандър или други свежи зелени подправки, 3 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. ябълков оцет, сол, подправки на вкус.

Приготвяне: Зеленчуците се нарязват на дребно и се подправят със зехтин, ябълков оцет, сол и подправки. Прибавят се ситно нарязаните зелени подправки, разбърква се добре и се поръсва с накълцани ядки.

С картофи и гъби 

Засищаща „селска" салата, която спокойно може да замени основното ястие.

Продукти: 4 картофа, 200 г мариновани гъби, 2 кисели краставички, връзка зелени подправки, растително масло, сол, подправки на вкус.

Приготвяне: Сварете картофите и нарежете всички продукти на средно големи кубчета. Нарежете зелените подправки на ситно, поръсете салатата и овкусете с олио, сол и подправки.

С нахут 

Основният акцент е оригиналният сладко-кисел дресинг.

Продукти: 3 краставици, 2 чушки, 1-2 моркова, глава червен лук, 1-2 чаши варен или консервиран нахут, връзка зелени подправки, 3 скилидки чесън, 3 суп. лъж. зехтин, 1,5 суп. лъж. винен оцет, 1,5 суп. лъж. ябълков или оризов оцет, 1 суп. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. мед, сусам или ядки, сол, подправки на вкус.

Приготвяне: Всички зеленчуци се нарязват на дребно, свежите подправки и чесънът се наситняват, добавя се нахутът. Салатата се разбърква и овкусява. Смесете двата вида оцет, лимоновия сок и меда и с получения дресинг полейте салатата. Подправете и разбъркайте отново.

С цвекло и нар

Продукти: 2 глави варено цвекло, 2 варени моркова, глава червен лук, нар, магданоз, 2 суп. лъж. белени тиквени семки, 3 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. лимонов сок, 2 ч. лъж. мед, сол и подправки.

Приготвяне: Смесете и разбийте добре зехтина, лимоновия сок, меда и подправките. Цвеклото и морковите се настъргват, а лукът и магданоза се нарязват на ситно. Всичко се разбърква и се полива с направения дресинг. Преди сервиране поръсете салатата със зърна нар и тиквени семки.

Редена салата с гъби и сини сливи

Ще ви е нужна постна майонеза или друг подходящ дресинг.

Продукти: 500 г гъби, 300 г моркови, 300 г лук, 150 г орети, 1 ч. чаша сушени сини сливи, постна майонеза.

Приготвяне: Сините сливи се заливат с гореща вода за 15 минути, подсушават се и се нарязват на ситно. Ядките се запичат на сух тиган и също се нарязват. Морковите се нарязват на ленти и се задушават до омекване. Отделно нарязваме и запържваме лука и отделно - гъбите.

Започнете с реденето на салатата - моркови, лук, запържените гъби, сини сливи и ядки. Отделните пластове се мажат с постната майонеза.

РАЗЯДКИ

Дори по време на пости можете да приготвите чудесна трапеза, с която да зарадвате близките си. Предлагаме ви няколко предястия, с които няма да сбъркате.

Бобена намазка 

Ако не искате дълго да варите боба, можете да използвате консерва.

Продукти: 500 г сварен боб, глава лук, морков, 2-4 скилидки чесън, сол, червен пипер, смляно индийско орехче, подправки на вкус.

Приготвяне: Лукът, морковът и чесънът се нарязват и се запържват, а бобът се отцежда през гевгир, но течността от варенето (от консервата) се запазва. Добавете боба към зеленчуците и оставете да се задушават 5-7 минути. С помощта на блендер пасирайте сместа до гладкост. Добавете малко от отделената течност, за да постигнете желаната консистенция.

Пастет от гъби

Лесна и вкусна постна закуска за всеки повод и без повод.

Продукти: 800 г гъби, 300 г лук, 150 г моркови, 3 скилидки чесън, 20 г свежи зелени подправки, сол, подправки на вкус.

Приготвяне: Лукът, морковите и гъбите се нарязват и запържват до готовност. Ако използвате пресни гъби, първоначално ги сварете за 20 минути. Добавете чесъна и зелените подправки, овкусете и с помощта на блендер разбийте пастета.

Паста от авокадо 

По желание можете да добавите ситно нарязани люти чушки или домат.

Продукти: 3 авокада, 4 скилидки чесън, 4 стръка свежи зелени подправки, 1/2 лимон, 50 мл зехтин, сол и подправки.

Приготвяне: Чесънът и зелените подправки се нарязват на ситно, авокадото се издълбава и пулпата се смачква, лимонът се изцежда. Разбъркайте добре всички съставки и подправете на вкус.

Бързо кисело зеле с ябълки

Ще бъде готово след 24 часа.

Продукти: 1,5 кг зеле, 1,5 моркови, 300 г сладко-кисели ябълки, 2 скилидки чесън, 750 мл вода, 150 мл оцет, 80 мл олио, 2,5 суп. лъж. сол, 3 суп. лъж. захар, 3 дафинови листа, черен пипер и бахар на зърна.

Приготвяне: Зелето и морковите се нарязват на ситно, ябълките – на филийки, а чесънът се счуква. От останалите продукти пригответе марината и поставете на котлона да заври. С нея залейте заготовките, разбъркайте и изчакайте да изстине. Покрийте съда и оставете в хладилника за 24 часа.

Зеленчуков хайвер с гъби 

Лесна рецепта, а необходимите продукти със сигурност ги имате у дома.

Продукти: 600 г гъби, 3 домата, 1 чушка, 1 морков, глава лук, 250 мл доматен сок, чесън, сол, подправки.

Приготвяне: Нарежете и запържете лука и моркова до омекване. Добавете нарязаните гъби и чушка и пържете още 5 минути. Всичко се смила, като се добавят и обелените домати. Сипете доматения сок и оставете сместа да къкри 10 минути. В края на готвенето овкусете с наситнен чесън и подправки.

ДЕСЕРТИ

Няма нужда по време на постите да се отказвате от десертите. Можете да си направите лакомство без мляко и яйца и то няма да е по-лошо от традиционните.

Бананов кекс 

Приготвен с растително масло - точно от това се нуждаете.

Продукти: 3 банана, 200 г брашно, 100 г кафява захар, 60 мл олио, 3 ч. лъж. бакпулвер, 3 ч. лъж. канела.

Приготвяне: Смачкайте обелените банани с вилица и добавете олиото и захарта. Прибавете сухите съставки и объркайте добре. По желание можете да сложите и ядки или захаросани плодове. Печете във фурната на 200 градуса за 40 минути.

Пудинг с кокосово мляко 

Екзотично, и в същото време много лесно за приготвяне.

Продукти: 400 мл кокосово мляко, 60-80 г захар, 30-35 г царевично нишесте, смляна канела, сол.

Приготвяне: Смесете добре всички продукти, поставете на котлона и изчакайте да заври при непрекъснато бъркане. Оставете сместа да къкри на слаб огън 5 минути, докато се сгъсти. Разсипете пудинга във форми, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилника за 4-5 часа.

Печена круша с мед и ядки

Постен десерт за всеки ден, който е много зравословен.

Продукти: 1 круша, 40 мл мед, 50 г орехи, 1/2 суп. лъж. лимонов сок, 1/3 ч. лъж. смляна канела.

Приготвяне: Разрежете крушата по дължина, почистете сърцевината и напръскайте с лимонов сок, поръсете с накълцаните ядки. Полейте с мед, поръсете с канела и поставете във фурната за 25-30 минути на 180 градуса.

Постен меден сладкиш

Този вид кекс някъде го наричат монашеска сладост.

Продукти: 250 мл черен чай или вода, 50 мл олио, 250 г брашно, 200 г ч. лъж. бакпулвер, смляна канела, джинджифил, индийско орехче, сол.

Приготвяне: Разтворете меда и захарта в топлата вода, след което добавете всичките сухи продукти. Замесете тестото, като постепенно добавяте олиото. Объркайте добре, прибавете по желание стафиди, и печете във предварително загрята фурна за 45 минути на 180 градуса.

Бонбони от сушени плодове 

Рецептата ще се хареса и на онези, които спазват здравословен режим.

Продукти: 150 г орехи, 150 г сушени кайсии, 150 г фурми, 150 г сини сливи, 50 г ядри, 3 ч. лъж. мед, какао, маково семе, сусам.

Приготвяне: Измийте сушените плодове и ги накиснете за 15 минути в гореща вода. Извадете ги от водата и ги подсушете, заедно с ядките ги смелете в блендер почти до еднородност. Ако е необходимо, добавете малко вода. Добавете и меда и с мокри ръце започнете да оформяте малки топчета. Оваляйте ги в какао, маково семе или сусам.