Празнични салати, омлети за закуска, а скоро и великденски „подаръци" - какво е общото между тези ястия? Това, което остава след тях.
Яйчените черупки са богати на хранителни вещества и могат да са изключително ценни в градината. Те могат да се използват като тор, за подобряване аерацията на почвата, правят я по-сипкава и рохка, могат да са мини-саксийки за сукуленти, репелент срещу вредители и много други. Не трябва да ги изхвърляте, но трябва предварително да ги подготвите за употреба и да ги съхранявате по специален начин.
Какви са ползите от яйчените черупки?
Черупките на яйцата са безценни като източник на калций, тъй като съдържат лесноусвоим калциев карбонат (92-95%), както и микроелементи, необходими за развитието на растенията: калий, силиций, магнезий, фосфор и др.
Ако се чудите за кои растения са подходящи яйчените черупки, не губете време в търсене на отговор, защото това е универсален тор и е полезен за всички култури, както на открито, така и в зимната градина. Невъзможно е да се навреди на почвата, растенията или полезните обитатели на почвата чрез добавяне на яйчени черупки, но има много предимства.
Как да приготвите и съхранявате
черупките от яйца
Въпреки че ползите от яйчените черупки са известни на повечето градинари, много от тях не знаят как правилно да ги приготвят и съхраняват. В крайна сметка, ако просто поставите черупките от счупени яйца в кутия или торба, след известно време домът ви ще бъде изпълнен с „несравним аромат" на сероводород. Факт е, че от вътрешната страна на черупката остава малко протеин, който доста бързо се разваля от топлината и започва да се разлага.
За да избегнете този проблем, черупката трябва да се измие под течаща вода и да се почисти от всички ципи и течни елементи преди съхранение. След това тя се суши на радиатор или на перваза на прозореца за 12-24 часа, натрошава се до желания размер и се изсипва в сух съд.
Най-доброто място за съхранение на яйчени черупки е картонена кутия, пластмасова купа или метална кутия, т.е. всеки отворен контейнер с твърди ръбове.
Как да си направим прах от яйчени черупки
Когато сте събрали достатъчно количество яйчени черупки, поне килограм, можете да започнете да приготвяте хранителния прах. Обикновено това става по два начина.
Брашно
За да се получи богато на калций брашно, изсушените черупки се разстилат върху кърпа или мушама и се стриват с точилка. Получените парчета се прекарват няколко пъти през месомелачка, кафемелачка или кухненски робот. Съхранявайте брашното в буркани с плътно затворени капаци.
Големите парчета яйчени черупки могат да останат в почвата с години, без да се разлагат, така че растенията няма да се възползват от тях.
Печене на яйчени черупки
За да приготвите комплексен тор за растенията, на базата на яйчени черупки, трябва да ги изпечете заедно с пепел в пещ или фурна. Освен това можете да натрошите черупките преди или след печене. Този тор ще бъде богат не само на калций, но и на калий, магнезий и фосфор. Той ще обогати и обезкисели почвата, дори по-добре от обикновеното брашно от яйчени черупки или неговата запарка.
Как да използваме черупки в градината
Не знаете как да използвате черупки от яйца във вашата градина? Ето само най-често срещаните и доказани методи.
За разрохкване на почвата
Малко количество натрошени яйчени черупки ще ви помогне да направите почвата или компоста по-дишащи. Добавя се в лехите в количество 1,5-2 чаши на 1 кв.м, но не се смила до състояние на брашно, по-добре да е субстракт с парчета с размери няколко милиметра.
Дренаж за разсад и цветя
Не смлени, а счупени или натрошени с точилка черупки ще бъдат отличен дренаж за разсад или стайни растения. Изсипва се на дъното на саксията или контейнера за разсад в слой от няколко сантиметра и след това се покрива с пръст. Този дренаж е подходящ за всички култури, както декоративни, така и градински.
Дезоксидиране на почвата
Подкиселената почва може да се съживи с помощта на брашно от яйчени черупки. Добавя се по време на прекопаване в количество от 500 г на 1 кв. м. За съжаление, черупката не може да се справи напълно с проблема, както варта или пепел, така че този метод е подходящ само в началните етапи. Ако не разполагате с много от този материал, просто добавете шепа черупки в дупката, когато засаждате растенията.
Подхранване
За да направите хранителните вещества от черупките на яйцата възможно най-достъпни за растенията трябва на тяхна база, да приготвите течен тор. За да направите това, залейте наличното яйчено брашно с вода в съотношение на 100 г брашно 1 литър вода. Прехвърлете сместа в стъклен съд, затворете плътно и го поставете на тъмно за една седмица. След 2 седмици водата става мътна и течността развива неприятна миризма. Разрежда се в съотношение 1:3 с чиста вода и се използва за поливане на всички посеви в двора.
За стайните цветя
Торът за стайни цветя е още по-лесен за приготвяне - не е нужно да трупате черупки в огромни количества или дори да ги изсушавате. Смелете черупките на две-три дузини яйца, попарете ги с вряла вода и след това ги залейте със студена вода. След 4 дни торът е готов и може да се използва без разреждане, в количество 0,5 чаена чаша на 1 растение.
Срещу охлюви и вредители
Използвайки грубо смлени черупки от яйца, можете да защитите лехите с най-ценните насаждения от някои насекоми-вредители. Разпръснати по горната част на лехата, те се превръщат в преграда за охлювите, а добавени в дупката по време на засаждането или щедро посипани в почвата, отблъскват поповите прасета с острите си ръбове. Между другото, къртиците също не харесват този вид тор и избягват такива лехи.
Защита на разсад от кореново гниене
Прахът, получен от яйчени черупки, е добра превантивна мярка срещу кореново гниене при разсада. Съдовете, в които се развива разсада, щедро се поръсват с черупковото брашно. Въпреки това си струва да запомните, че ако някои растения вече са засегнати от болестта, няма смисъл да ги лекувате - трябва да премахнете всички болни екземпляри, а местата, където растат, трябва да бъдат гъсто поръсени с прах от натрошени черупки от яйца.
Този метод е особено популярен при кълнове от зеле, диня, тиквички, домати и чушки. Те растат силни, мощни и са значително по-големи от своите "ненапудрени" конкуренти.
Черупките като контейнери за разсад
И накрая, дори преди да се отправите към вилата, можете да намерите добро приложение на яйчените черупки и у дома. В тях можете да засеете семена от малки растения, като по този начин ще осигурите не само екологично чисти съдове, но и естествено хранене на разсада.
Преди употреба черупките без пукнатини се измиват старателно и се изсушават, след което се пълнят с почвена смес и в тях се отглежда разсада. Преди засаждането на растенията на постоянното им място, черупките внимателно се натрошават на ръка и се поставят в почвата заедно с растенията, които са израснали в тях.



Коментари