Плодните пъпки замръзнаха в районите на Русе и Силистра, овощарите разчитат на компенсации от държавата
Ваня ВЕЛИНСКА
100% са измръзнали плодните пъпки на кайсиите в района на Русе и Силистра. Тази година на пазарите няма да има български кайсии. Това обяви през миналата седмица Николай Колев, председател на УС на Съюза на дунавските овощари.
Изглежда тази година снегът и студът през зимните месеци изненадаха и овощните градини, резонно земеделците. Разбира се, ситуацията със сигурност е изключително сериозна и с много тежки последици за родното овощарство, което и без това е в перманентна криза. Едно такова природно бедствие със сигурност е капката, която може да прелее чашата и да доведе до нулева година за част от производителите в региона.
Причина за тоталното измръзване на плодните пъпки, според овощарите, са ниските температури, които са продължили няколко дни. Стигнало се е до обледеняването им, което съответно е довело напълно до измръзване.
Студовете пред последните две седмици оказаха пагубно влияние върху овощните насаждения в региона на Русе и Силистра, каза Николай Колев. На места температурите достигнаха до минус 24 градуса, в резултат на което голяма част от пъпките измръзнаха. Вече имаме констатация при кайсията, която в целия регион е 100% измръзнала. Реколта няма да има. При останалите видове все още се събира информация. На отделни места и при тях също се очаква да има поражения до 100%. От студовете са засегнати всички овощни култури - праскова, череша, слива, ябълка, круша и други.
Топлото време през зимните месеци отдавна се превърна в нещо нормално. Дръвчетата излизат по-рано от зимния покой, вегетацията им започва доста по-рано от обичайното. Затова и през последните години често се наблюдават измръзвания в отделни райони на страната и при различни култури. Това обичайно обаче е през пролетта. Пример са последните две-три години, когато в края на март на много места в страната вали сняг, има ниски температури и част от пъпките, а понякога и току-що образуващите се завръзи измръзват.
Още за проблемите на овощарите четете в новия брой на в. "Български фермер" от 3-9 март
Коментари