12 рецепти за вкусни сандвичи
Сандвичите са универсален продукт. Това е бърза закуска или мезе за неочаквани гости и вкусно хапване по време на любимия сериал. Удобни са и за носене на работа, училище или на дълъг път, за да засищат глада. Направихме селекция от няколко рецепти, които ще се харесат на всеки.
С шунка, кашкавал и яйце
Въпреки факта, че всяка нация има свои собствени вкусови предпочитания, класическата рецепта за сандвич е доста универсална. Опитайте да приготвите хлебчето с шунка и сирене.
Съставки: 80-100 г шунка, 80-100 г топено сирене, 2 яйца, 2 хлебчета за хамбургер, 2 листа зелена салата, 1 домат, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Разбийте яйцата и добавете сол и черен пипер на вкус. Сипете яйцата в загрят тиган и след 1 минута с шпатула накъсайте сместа на парчета.
Разрежете питките наполовина и ги запечете на сух тиган. Върху едната половина наредете резени топено сирене, пресни домати, шунка и пържени яйца. Покрийте всичко с нарязаната салата и отгоре покрийте с второто парче тост.
С червена риба
Червената риба придоби особена популярност заради полезните си свойства. Богатството от хранителни вещества ще ви помогне да се заредите със сили преди работния ден. Сандвичът със сьомга и крема сирене е перфектен като лека закуска.
Продукти: 2 пълнозърнести хлебчета, 200 г леко осолена сьомга, 100 г извара, краставица, домат, лук, 2 стръка магданоз.
Приготвяне: Разрежете питката наполовина. Намажете долната половина с извара. Добавете листа от маруля, кръгчета лук, резени леко осолена сьомга и няколко стръка магданоз. Измийте и нарежете доматите и краставиците на филийки. Наредете ги върху рибата, след това отново бял лук. Покрийте с горната половина на пълнозърнената питка.
С телешко месо
За създател на сандвича се смята Джон Монтагю, граф Сандвич. Единственото нещо, което е можело да го разсее през часовете игра на карти, било чувството на глад. Той намерил необичайно решение: наредил да се сервират резени говеждо месо на игралната маса между филии хляб, за да не си изцапа ръцете. Нека се опитаме да го приготвим.
Продукти: 300-400 г сухо телешко месо, 100 г моцарела, франзела, домат, 2-3 листа зелена салата, сол на вкус.
Приготвяне: Отрежете от франзелата парче с размер на длан и го разрежете по дължина, разтворете. Поставете вътре листа от маруля, резени моцарела и телешко месо. Отгоре се добавят резенчета домат и се посолява на вкус.
С риба тон
Учени от университета в Лийдс разработиха формула за приготвяне на перфектния тост. Според техните изчисления дебелината на филийката трябва да бъде 1-1,5 см. Тя трябва да се суши във фурната 7 минути при температура 240°C. Обърнете тоста само веднъж след 3,5 минути.
Можете да тествате формулата в действие, като направите сандвич с риба тон и каперси.
Продукти: 8 филии ръжен хляб, консерва риба тон в собствен сок, - 1 консерва, 1 ч. лъж. каперси, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Отцедете консервата и намачкайте рибата с вилица. Подсушете хляба и върху него наредете листа салата. Наредете парчета риба тон с каперси върху една филийка и покрийте с листа салата. Поставете втората филийка отгоре.
Френски сандвич с гъби
Американците обичат да дават на сандвичите регионални имена. В Чикаго можете да опитате италиански сандвич с говеждо месо, а в Лос Анджелис – да опитате френски тост.
Продукти: 10 гъби, 8 тостерни хлебчета, 4 яйца, 2 глави лук, 150 мл сметана, 50 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, сол и черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Разбийте 2 яйца, сметаната, захарта и солта и накиснете хляба в тази смес. Изпържете хляба до златистокафяво. Изпържете омлет от 2-те останали яйца и млякото. Разбъркайте с шпатула и прибавете нарязаните гъби с лука.
Между препечените филийки поставете плънка от омлет с гъби.
С авокадо и поширано яйце
Сандвичът с авокадо и поширано яйце е доста голям като размер, но се приготвя много по-бързо.
Продукти: 150 г бекон, 4 пълнозърнести хлебчета, 2 авокадо, 2 яйца, 1 суп. лъж. оцет, 1 суп. лъж. сок от лайм, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Поставете тенджера с вода на котлона и изчакайте да заври, добавете сол и оцет. С бъркалка направете фуния във водата и чукнете яйцето. Гответе 3-4 минути.
Препечете филийките хляб на грил тиган. Запържете ивиците бекон, а авокадото намачкайте с вилица.
Намажете тоста с пюре от авокадо и поръсете със сок от лайм. Отгоре сложете пошираното яйце, резенчета запържен бекон и препечен хляб.
Хамбургер с фалафел
Хамбургерът е най-хранителният сандвич. Обикновено се състои от накълцан шницел, кисела краставица, лук, зелена салата, кетчуп и горчица. Можете да направите и вегатарианска версия на хамбургер с кюфте от нахут. Тази закуска е много популярна в Близкия изток.
Продукти: 150 г нахут, 100 ггалета, пълнозърнесто хлебче, глава червен лук, домат, 20 г свежи зелени подправки, 2 стръка босилек, щипка кимион, щипка кориандър, балсамов оцет на вкус, сол и черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Направете кюфтетата. Сварете нахута и пасирайте в блендер с лука и билките. Объркйте старателно и добавете кимион, кориандър, куркума, сол и черен пипер на вкус. Омесете сместа и оформете кюфтетата. Оваляйте в галета и изпържете от двете страни до златистокафяво.
Разрежете питката наполовина. Върху едната половинка наредете листенца босилек, колелца червен лук и резенчета пресен домат.
Поставете нахутеното кюфте, поръсете с балсамов оцет, добавете още няколко листа босилек и покрийте с другата половина на питката.
От гофрети
Сандвичите могат да се приготвят без хляб. Венецуелският сандвич арепа се приготвя от царевица или царевични тортили, а индийският вада пав се прави от специални солени хлебчета. Предлагаме ви да приготвите необичаен пилешки сандвич с домашно приготвени гофрети.
Продукти за гофретите: 150 мл кефир или кисело мляко, 150 г брашно, 1 яйце, 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. бакпулвер, щипка сол, щипка захар.
За плънката: 200 г пилешко филе, 100 г бекон, 100 г чедър, стрък спанак.
Приготвяне: Разбийте кефира и яйцето. Добавете бакпулвера, солта и захарта. Брашното се пресява в сместа, сипва се олиото и се замесва гладко тесто. Загрейте предварително гофретника и пригответе гофретите.
Измийте и подсушете пилешкото филе. Нарежете на парчета и запържете в тиган, заедно с подправките. Запържете бекона.
Върху едната гофрета наредете парчета пиле, чедър и бекон. Поръсете с листа спанак и отгоре поставете втората препечена гофрета.
Виетнамски сандвич
Виетнамският сандвич Banh Mi е популярен и в други азиатски страни. Харесва се, защото добре засища, а може и да се вземе навън. За този сандвич можете да използвате всякакво месо, но със свинско става особено вкусно.
Продукти: 400 г свинско филе, франзела, 2 краставици, 3 суп. лъж. соев сос, 3 суп. лъж. чили сос, 2 суп. лъж. майонеза, 1ч. лъж. мед, 2 стръка магданоз, зелени подправки, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Пригответе марината от соев сос, мед, 1 суп. лъж. чили сос.
Измийте и подсушете филето. Нарежете на ситно и поставете в марината за 30 минути. Запържете месото в загрят тиган до златистокафяво. Лукът се наситнява, а краставицата се нарязва на парчета.
Пригответе соса - смесете майонезата с чили соса.
Нарежете багетата на порции и ги намажете със соса. Наредете зеленчуците и добавете пилешкото месо. Гарнирайте с магданоз.
В британски стил
Британският сандвич се състои от три основни съставки: хляб, краставица и масло. Може да се приготви с домашна извара с билки, което ще придаде деликатен нюанс.
Продукти: 6 питки бял хляб, 200 г извара, краставици, 1 суп. лъж. сметана, 2 скилидки чесън, връзка копър, връзка кориандър, сол и бял пипер на вкус.
Приготвяне: Пригответе намазката - поставете сметаната и изварата в съда на блендера и разбийте. Накълцайте билките и чесъна и ги добавете към изварената смес, прибавете сол и черен пипер на вкус. Поставете съда в хладилника за 10-15 минути.
Намажете хляба със сместа и отгоре наредете нарязани краставици. Покрийте с второто парче хляб.
Японски сандвич
Кацу сандо е класически японски сандвич. Пълнежът включва свински или пилешки пържоли с хрупкава кожа и кисело зеле. Сандвичът се залива с чили сос, но по желание може да смените дресинга по ваш вкус.
Продукти: 300 г пилешки шницел, 100 г зеле, 4 хлебчета, 2 яйца, 4 суп. лъж. оцет, 50 г галета, 50 г пшенично брашно, 3 суп. лъж. чили сос, растително масло - за пържене, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Начукайте пилешките шницели, подправете със сол и черен пипер. Разбийте яйцата в купа. В друга купа сложете брашното, а в третата - галетата. Потопете шницелите в яйцето, а след това - в брашното и галетата. Запържете от двете страни до златистокафяво.
Настържете зелето. Поставете в купа и залейте с оцет. Намачкайте с ръце и оставете за 15-30 минути.
Запечете хляба на сух тиган от двете страни.
Намажете филийките с чили сос и добавете пилешкия шницел. След това добавете киселото зеле и покрийте сандвича с второто парче хляб.
С домашен хумус
Хумусът е паста от нахут. Често се използва като намазка за сандвичи. Лесно е да го направите сами: сварете нахута и го пасирайте на паста. За да приготвите хумус, трябва да се снабдите с тахан – сусамова паста. Можете да използвате готов или да си го направите.
Продукти за хумуса: 200 г нахут, 4 суп. лъж. тахан, 4 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. лимонов сок, 0,5 ч. лъж. смлян кимион, сол на вкус.
За сандвича: 2 питки за сандвичи, 1 авокадо, 100 г чери домати, 50 г рикота, черен пипер на вкус.
Приготвяне: Направете си хумус. Сварете нахута до омекване, отцедете го от водата и го прехвърлете в блендер. Пасирайте, като постепенно добавяте зехтина. Пасирайте до гладкост и добавете тахана. След това подправете със сол и черен пипер на вкус, добавете кимион и лимонов сок. Разбъркайте старателно пастата.
Разрежете доматите наполовина, а авокадото - на шайби. Намажете тостовете с хумус и отгоре наредете авокадо и домати. Натрошете рикота отгоре. Поръсете и посолете сандвича на вкус.
Сандвичът с най-много месо е приготвен от британския готвач Тристан Уелч. Използвани са 40 вида месо, включително бекон, пуешко, пилешко, различни видове колбаси и шунка. Гигантът тежал 13 кг, а създаването му отнело 10 часа.
Коментари