При направата на домашна ракия е много важно да се направи първо качествен материал от грозде или плодов материал от плодове.
Първо плодът се почиства добре от загнили и болни части и се смачква.
После се измерва захарното му съдържание със захаромер и ако има нужда се коригира, за да бъде с 22% захарност.
Важно!
За повишаването с 1% захарност е необходим 1 кг захар на 100 литра материал.
След това материалът се разбърква всеки ден - 2 или 3 пъти за добро размесване и не бива да се държи на слънце.
Температурата при ферментация е най-добре да бъде в границите на 20-21 градуса.
След като приключи ферментацията, което става за около 28-30 дни, материалът става готов за изваряване.
Може да се изварява и малко по-рано, но трябва да се провери...
Как се проверява?
- Опитва се и не трябва да има сладък вкус.
- Освен това се доближава и запалена клечка до повърхността на материала и ако тя гори, значи ферментацията е приключила.
- При изваряването в началото е необходимо да се отдели 1-2% от количеството, което е с много вредни съставки.
- Трябва да се поддържа постоянен и равномерен огън.
- Накрая, когато ракията достигне 40 градуса, задължително е да се отделят и т. нар. патоки.
Примерна рецепта:
В 120 л бидон се слага 1/3 плод, който е добре смачкан.
Когато плодът е много добре узрял веднага се залива със сироп.
За тези, които желаят да прибавят захарен сироп, той трябва да е най-много 25% - т.е. 1 част захар и 4 части вода.
За 120 л бидон сиропът е от 15 кг захар и 60 л вода.
Всеки ден се разбърква по два пъти, а съдът постоянно трябва да е затворен.
Когато материалът падне на дъното и запалената клечка гори до нивото на материала - може да се изварява.
При джибри за ракия...
Те се заливат със захарен разтвор от 1 част захар и 4 части вода.
Когато се избистри, може да се вари. В ракията от джибри за подобряване на вкуса правилно е да се добавят трески или дървесина.
Някои стопани ни пишат, че прибавят сушени плодове - кайсии или сини сливи и ракията им става много добра.
Коментари