Топло вино, боле, греяна ракия, пунш и грог

Топлото вино е любимо на мнозина. То се прави от 1 литър червено вино, 150 грама захар, 15 зърна черен пипер, 5 карамфилчета, щипка канела.

Всички съставки се слагат да заврат до кипване. Свалят се от котлона и се оставят да престоят десетина минути.

Прецежда се и се сервира.

Може да се гарнира с парче лимон и нарязани на кубчета ябълки.

Боле, което младите си правят

За тази не съвсем нашенска напитка наши млади читатели ни написаха, че използват 1,5 л бяло вино, 1 бутилка червено шампанско, 2 лимона, 300 г захар, 1 кг череши от компот, лед.

Боле с портокали

За него се приготвят 1,5 л червено вино, 1 л газирана вода, 4 портокала, 300 г захар, 500 г круши от компот.

Портокалите се нарязват на малки парченца, подреждат се в купа, като се посипват със захар – така трябва да престоят няколко часа в хладилника.

Крушите се режат на парченца. Преди сервиране в купата се налива сокът от компота, прибавят се нарязаните круши и се заливат с вино.

Прибавят се настърганата кора на три портокала и газираната вода.

Боле с мандарини

За него са необходими 100 мл ром, 500 мл червено вино, 1,5 л газирана вода, 1 чаша вода, 300 г захар, 400 г ябълки, 10 мандарини, лед.

Сварява се захарен сироп от захарта и водата и с него, докато е още горещ, се заливат нарязаните на парченца ябълки. Оставя се да изстине и се налива в купа.

Прибавят се нарязаните мандарини и настърганата кора на 4 от тях. Наливат се ромът, виното и газираната вода.

Сервира се с лед.

Боле с червено вино

2 бутилки червено вино, 400 г захар, настъргана кора от един лимон и един портокал, 4-5 карамфилчета, канела ва върха на ножа, 1 л газирана вода.

Всички съставки, без газираната вода, се поставят в дълбок съд с капак – оставя се за 1-2 часа в хладилника и се бърка да се стопи захарта.

Прецежда се и се прибавя газираната вода.

Боле с ябълки

6 големи ябълки, 200 г пудра захар, 2 бутилки бяло вино, 100 мл ром, лед.

Ябълките се режат на кубчета, поръсват се със захарта и половин чаша вино. Оставят се на хладно за 5-6 чаша.

Преди сервиране се прибавят ромът, останалото вино и кубчета лед.

Захарта можете да заменяте по избор с мед при всички избрани рецепти, където е възможно.

Болето е питие, което се приготвя от подсладено бяло вино или шампанско с нарязани в него парченца плодове, най-често ябълки и портокали

Тънкости и хитрини при греяната ракия

Традиционното българско алкохолно питие може да бъде направено през зимните месеци и подобно на греяното вино – като затоплена ракия с цел да стопли организма ни и да прогони всички вируси.

Има различни рецепти за приготвянето ѝ, но без значение коя от тях ще се избере, има няколко неща, които винаги трябва да се спазват.

За подсладител се използват мед или захар, на вкус, но не бива да се прекалява с тяхното количество, за да не се стигне до сироп. В повечето рецепти се препоръчва около 1 суп. лъж. за 200 г алкохол.

За аромат могат да се сложат кори от лимон и портокал, както и карамфилчета, но те биха могли да я направят прекалено ароматна, така че е добре всеки сам да пробва и реши.

Слагайки ракията в джезве на котлона, се добавят мед или захар и точно в момента преди да заври трябва да се отдръпне от огъня. Не бива да завира, а когато е пред завиране трябва да започне да се разбърква.

Пие се докато е гореща, на малки глътки.

По-популярна у нас обаче е рецептата с карамелизиране на захарта.

Ще представим и една рецепта, която ни е изпратена от домашен майстор на ракията, която е много екзотична.

Той казва, че си има специално чайниче за целта, в което слага 1 супена лъжица захар, която карамелизира с малко вода. След това изсипва ракията, която е гроздова и е над 50 градуса.

Следващата стъпка е да прибави обелки от ябълка, дюля, сушена смокиня. Малко след това се добавя и една чаена лъжичка мед.

Неговата тайна е в това, че като започне да завира ракията, капакът на чайнака, който до това време е отворен, се затваря, а гърлото му пък се запушва със сухо люто чушле.