Ако по време на отминалия гроздобер ви е направило впечатление, че гроздето, което сте прибрали е по-дребно от друга година, за това си има причина.

И тя е липсата на елемента калий. Недостигът му прави по-дребни зърна, но не само в това е белята.

И виното, направено от такова грозде също има някои дефекти – то става доста по-рязко на вкус, който може да стане дори и неприятен.

Гроздето много обича да е нахранено с този елемент.

Лозите се нуждаят от него и дори са определени като калиеволюбиви култури.

Калият допринася за получаването на устойчиви добиви и за по-добро качество на плодовете.

Според специалистите по торене калият участва в най-важните жизнени процеси и има много голямо значение за синтеза на веществата и натрупването им в органите на растението.
Елементът силно активизира образуването на захарите в гроздето, на скорбялата, на ароматните, вкусовите и багрилните вещества. Той е способен да засилва и асимилацията, което пък води до получаването и на по-добро вино от лозите.

Освен това лозите, които са добре снабдени с калий много по-лесно преодоляват сухите периоди, които напоследък стават доста чести.

Лозите, нахранени с калий стават и по-устойчиви на студ през зимния период.