Изненади с времето са възможни - през ноември температурите може да стигнат и до 20 оС, но и до -6-7 оС по Южното Черноморие и до -14-15 оС в някои райони на североизток. Така че вече се чувства наближаването на зимата. Затова и пчелите в по-голяма част от времето са на кълбо, което е предимно на празни килийки на онези пити, от които се е излюпило последното пило – обикновено разположени към входа на кошера. В средата кълбото от пчели е по-рехаво. Там остава и майката. Пчелите около центъра образуват плътна сфера. За да се усили изолиращото действие, с понижаването на температурите гъстотата също нараства. По същия начин се променя размерът на центъра: от неговата големина зависи колко пило може да бъде отглеждано през зимата, защото според по-новите изследвания пчелните семейства са без пило само за къс период от време.

Временното затопляне през някои дни се използват от пчелите, като разпускат кълбото и

извършват последните есенни облитания

Това е много полезно както за възрастните, така и за младите пчели от последното пило. Така всички пчели прочистват храносмилателната си система, от което се облекчава зимуването им.

При силните семейства зимното пчелно кълбо се образува, щом температурата на външния въздух спадне под 8 оС, при средно – около 10, а при слабите семейства – още при 13 оС.

Любителите пчелари с малък опит, трябва да знаят, че студът не застрашава живота на пчелното семейство,

но само когато има достатъчно храна

Рязкото и продължително застудяване може да окаже влияние на пчелните семейства. Самите минусови температури не могат да са причина за смъртност при пчелите, колкото факта, че при продължително време с ниски температури пчелите не могат да извършват облитане, предупреждават специалистите.

Проблем има, когато храната им е недостатъчна при продължителни студове още от самото зазимяване. Те могат да умрат единствено от глад, ако пчеларят не е зазимил семейството с достатъчно мед, за да могат да презимуват.

През последните години например февруари изненадва с 10 дни с много ниски температури. В много райони ледените дни не позволяват на пчеларите да сложат питки, за да подхранят семействата. А това е единствената защита от евентуален мор при по-дълго застудяване.

Пчелите сега са на кълбо в кошера. А в това кълбо се поддържа температура от около 28 градуса. Но не бива пчелите да са гладни.

Кога има висока смъртност?

Тя не е причинена само от ниските минусови температури. А по-скоро от липсата на подготовката на пчеларите, които не са очаквали ледени дни, които не позволяват облитане. Но въпреки суровите метеорологични условия винаги има възможност пчелните семейства да се спасят с навреме направено подхранване.

Защо е важна температурата в кошера

Тя се поддържа с отделяне на топлина от пчелите в резултат на интензивната обмяна на веществата вследствие на усиленото им хранене с мед. Затова е важно да разполагат с храна.

Освен това извършват слаби движения на гръдните мускули, крайниците и цялото тяло, с които също допринасят за постоянната температура.

При липса на пило в гнездото и при по-ниска от 14°С външна температура

пчелите се събират плътно между питите

и образуват пчелното кълбо. Вътре в него през зимата температурата е в границите от 14 до 28°С и само при много ниска външна температура тази в кълбото се повишава и достига 32°С.

Затова кошерите трябва да са здрави, без пукнатини по тях. Дъната да са добре прилегнали във фалцовете, входовете съответно намалени. Страничното и горното затопляне на кошера също са от голямо значение за поддържането на необходимата топлина в кошера.

Слагане на питки при минусови градуси

Прави се бързо – отваря се вътрешният капак и се поставя питката върху рамките. И веднага капакът се връща.

Някои пчелари правят подхранване само когато не вали, други – и при температури под 0 градуса. А трети слагат твърдата храна и при ниски температури, около и под нулата.

Тогава най-добре се вижда къде е кълбото

- пчелите си стоят в междурамията, освен ако не са съвсем останали без мед.

При по-високи температури част от пчелите са върху горните летви и проявяват безпокойство. Често излитат и кацат по дрехите, където и остават, или падат по земята. Охлаждат се и не могат да се върнат в кошера. Затова подхранващата питка трябва да се поставя бързо.

Внимание! Спасително подхранване
Всичко трябва да е готово, преди да се отвори кошерът - пушалката, макар че не винаги е необходима, питката да е разпечатана.

Добре е да се работи с помощник, за да става бързо и да не се оставя таблата, ако на долната й страна има пчели. Един повдига, а другият поставя храната. Трябва да става много бързо и тихо. Не за да не изстинат пчелите, а по-скоро,

за да не развалят кълбото

Защото няколко секунди след отварянето започват да се отделят пчели от кълбото и да излизат навън.

Важно! Майката започва да снася през февруари и пилото трябва да се храни.
Тогава пчелите изразходват по-голямо количество от меда, който има като запас в семейство.

До 2-3 кг се увеличава консумацията на мед

на месец. Ако застудяването е по-продължително – около 2 месеца, и пчеларят няма възможност да отвори пчелите, за да им подаде храна (защото не е зазимил с достатъчно количество запаси от мед и прашец), тогава вече може да настане глад и пчелите да измрат. Това е един от основните проблеми на пчелите, когато е много студено, и то продължително време.

Зимните пчели живеят най-дълго. Още през есента са се запасили с мазнини.
Зимните пчели живеят най-дълго. Още през есента са се запасили с мазнини.
Зимните пчели имат голяма издръжливост - отглеждат новите пролетни пчели и след това - към края на февруари или март, умират.
Зимните пчели имат голяма издръжливост - отглеждат новите пролетни пчели и след това - към края на февруари или март, умират.
Някои пчелари правят подхранване само когато не вали, други – и при температури под 0 градуса. А трети слагат твърдата храна и при ниски температури, около и под нулата.
Някои пчелари правят подхранване само когато не вали, други – и при температури под 0 градуса. А трети слагат твърдата храна и при ниски температури, около и под нулата.