При сухо и меко време пчеларите правят преглед на пчелните семейства и готовността им за зимуване, след което се зазимяват кошерите. Всичко това трябва да се направи най-късно до края на октомври.

Майките вече са спрели яйцеснасянето, последното пило се е излюпило, или са останали малки участъци запечатано пило по някои средни пити.

Важно е при прегледа да се установи:

  • силата на семейството;
  • наличността на майката;
  • количеството и качеството на храната и на питите.

Любителите пчелари трябва да следят всичко ли е наред в пчелното семейство. Защото сега есенните пчели работнички са с инстинкт за майчинство и се грижат и

отглеждат силно пролетно поколение

Пчелите работнички са запазили инстинкта за майчинство, проявяващ се в грижата за потомството. Докато майката след снасянето на яйцата не полага никакви грижи за излюпените от тях личинки, пчелите работнички се грижат за тяхното отглеждане.

Неслучайно те са основната част от пчелното семейство (до 99%). Броят им, в зависимост от годишните сезони, се движи от 15 000-20 000 до 60 000 и повече в едно семейство. Най-малък е през зимата и ранна пролет, а най-голям е броят през най-благоприятния сезон - лятото.

Пчелите-работнички живеят от 4-6 седмици до 8-9 месеца в зависимост от времето на годината, условията, при които са били отгледани, интензивността на работата, която са извършвали.
Добре е да знаете, че

най-кратък е животът на пчелите-работнички,

излюпили се през лятото - около 1 месец

Поради усилената работа, която извършват, те бързо се изтощават и умират. Най-продължителен е на тези, излюпили се в края на есента. Те изкарват зимата и се грижат за новото поколение през следващата пролет.

Пчелите работнички са женски индивиди като майката, но техните размножителни органи са закърнели, поради което не участват в размножителния процес. Независимо от това, са запазили инстинкта за майчинството, проявяващ се в грижата за потомството.

Пчелите-работнички са почти два пъти по-малки от майката. Те направляват и регулират живота на семейството като цяло:

  • грижат се и осигуряват снабдяването на кошера с нектар, прашец и вода;
  • отделят восък и градят пити;
  • хранят и топлят пилото;
  • защитават семейството и хранителните му запаси от неприятели;
  • чистят и проветряват кошера;
  • сами сменят остарялата майка;
  • изгонват търтеите от кошерите след изчезване на инстинкта за роене и др.

Дейността на пчелите работнички в кошера и извън него протича в известна последователност. Преминаването от една дейност към друга е във връзка с устройството и последователността в развитието на отделните органи през различните възрасти.

Кои са „ангажиментите" на работничките според възрастта:

1) обикновено до 18-20-дневна възраст те извършват различни работи вътре в кошера и се наричат гнездови или нелетящи;

2) до 3-дневна възраст не работят въобще или се грижат само за почистване на килийките;

3) от 4 до 10-12-дневна възраст хранят по-старите личинки с кашица, приготвена от мед и прашец;

4) по-късно, когато се развият специалните им жлези за произвеждане на "млечицето", хранят младите личинки за работнички, личинките за майка, самата майка;

5) от 12 до 18-дневна възраст с развитието на восъкоотделителните им жлези те започват да изграждат питите;

6) извършват и много други работи: приемат нектара от пчелите събирачки, преработват го в мед и го складират в питите, вентилират и опазват гнездото от неприятели.

Добре е да знаете, че след преминаването на 18-20-дневна възраст

работничките започват да работят извън

кошера - това са летящите пчели

За събирането на нектара, прашеца и водата се формират отделни групи от тях:

  • едни събират само нектар,
  • други нектар и прашец едновременно,
  • а трети - само прашец или само вода.

Вече есента е в ход, а след нея идва зимата.

И в кошера трябва да е топло

Това е възможно само ако пчелните семейства имат достатъчно храна за зимата – а това зависи от пчеларя.

Сега пчелното семейство консумира от 20 до 30 г мед на денонощие. Така че успешното зимуване на пчелите и тяхната продуктивност през следващия сезон зависят в много голяма степен от технологията на отглеждане през предшестващия зимуването активен сезон. Особено от подготовката за зимата.

Консумацията на мед зависи 

от силата на семейството

Силните семейства изразходват относително по-малко храна, пресметнато на килограм пчели. А разходът е по-голям при по- ниски температури.
Зимуването е продължителен период от жизнената дейност на пчелните семейства. При нашите климатични условия то продължава около 5-6 месеца - от края на октомври до края на февруари.

В процеса на еволюцията пчелните семейства така са се приспособили, че въпреки неблагоприятните зимни условия съществуват с минимално физиологично напрежение на организма. И най-важното - при възможно най-малък разход на храна те запазват жизнеността си до настъпване на пролетта.

Следете състоянието на семейството по звуците
- пчеларите с опит разпознават сигнала на осиротелите пчели.

За какви звуци да се ослушвате:

1) Ако чувате неравномерен шум - отначало силен, а след това по-слаб, съпроводен с бръмчене на отделни пчели, това е сигнал за осиротяло семейство.

2) Пчелите на осиротялото семейство престават да работят. Те пълзят дълго около входа и по стените.

3) Осиротелите пчели лесно допускат чужди пчели в кошера.

4) При отваряне на кошера пчелите се движат в безпорядък и са с вдигнати нагоре коремчета.

Кога е рисково осиротяването:

  • ако е в късна есен;
  • по време на зимуване;
  • в началото на пролетта.

Внимание! В тези случаи пчелите не могат да се възстановят без помощта на пчеларя. Затова повечето осиротели семейства обикновено умират.

Защо семействата губят майките през зимата

Зимното пчелно семейство се състои от хиляди пчели и една-единствена майка. Есенното семейство може да е добре обезпечено с храна - мед, прашец, да има добър микроклимат. И въпреки всичко през зимния сезон това семейство може да загуби своята майка. Именно това е явлението "осиротяване". Осиротялото семейство има особено поведение, с патофизиологични промени, водещи до неговата смърт. Такова семейство може да е загубило своята майка още през декември, но пчеларят открива тази загуба много по-късно, дори чак напролет. За съжаление, в последните години броят на подобни семейства без майка се увеличава.

Причините за обикновения пчелар са неизвестни. Възможно е:

  • майката да е убита от собствените си пчели;
  • може да се е "самоубила";
  • може да умре от собствената си старост или от предизвикана, неестествена смърт.

Ако семейството е осиротяло, се изчаква по-топло време за присъединяването му към друго с майка.

Задачите на пчеларя – за какво да следи

Ако сте зазимили правилно пчелните семейства, им трябва само спокойствие. Те нямат нужда от други грижи през зимния период. Въпреки това трябва да ги посещавате редовно, за да проверявате състоянието им. Това става най-добре чрез подслушване с гумен маркуч, който се вмъква през входа в плодника под питите. По този начин може да доловите и най-слабия шум, издаван от пчелите.

Ако при подслушването със слушалката или при почукване по стените на кошера пчелите издават силен, непрекъснат шум, това е признак за лошо състояние. Най-често причините са:

  • слабо затопляне или
  • недостиг на чист въздух (в резултат на прекомерно затопляне).

В пчеларската практика през зимата е пълно с изненади - в повечето случаи тревожни. Затова е възможно

медът, оставен за храна, да кристализира
Тогава пчелите не могат да го използват поради липса на вода за разтварянето му или при по-голям примес на мана в меда. Затова издават силни и тревожни звуци. Това може да се провери, като се извади хартията от дъното на кошера и се види дали има късчета от кристализирала захар.

Образувайки кълбо за зимния период, пчелните семейства правят възможно най-малък разход на храна и запазват жизнеността си до настъпване на пролетта
Образувайки кълбо за зимния период, пчелните семейства правят възможно най-малък разход на храна и запазват жизнеността си до настъпване на пролетта
Пчелите на осиротяло семейство престават да работят. Те пълзят дълго около входа и по стените.
Пчелите на осиротяло семейство престават да работят. Те пълзят дълго около входа и по стените.
Няма голям избор, ако семейството осиротее в началото на зимата. Единственият начин е да се придаде нова майка. Ако няма пило, пчелите ще приемат майката на 100%. Ако това не стане, семейството се обединява с друго с майка.
Няма голям избор, ако семейството осиротее в началото на зимата. Единственият начин е да се придаде нова майка. Ако няма пило, пчелите ще приемат майката на 100%. Ако това не стане, семейството се обединява с друго с майка.
Настъпят ли студени дни, прегледът може да отложите за по-топъл ден при температура над 10 градуса навън или в затворено помещение.
Настъпят ли студени дни, прегледът може да отложите за по-топъл ден при температура над 10 градуса навън или в затворено помещение.