Според анализатори на EastFruit цените на едро на ябълките тип „Гала" в Украйна, Молдова и Полша са достигнали рекордни нива за този период на годината. Ябълките Гала са най-популярният сорт сред износителите и все по-предпочитани от местните потребители.

Обикновено цените на ябълките Гала варират значително между тези три съседни страни износителки на ябълки. Към средата на октомври този сезон обаче цените в Молдова, Полша и Украйна се сближават, като варират между 0,51 и 0,53 шатски долара за килограм ябълки със стандартно качество, подходящи за пресния пазар.

Ябълките с първокласно експортно качество се продават на още по-високи цени. „Маржът на ябълките от премиум клас през този сезон в страните от Източна Европа е по-висок от обикновено. Това се дължи не само на общото намаляване на предлагането на ябълки, но и на проблемите с качеството, причинени от нетипичните климатични условия през вегетационния период", казва Андрий Ярмак, икономист в инвестиционния отдел на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).

по-малко от месец цените на ябълките тип „Гала" в Украйна се покачиха с 36%. В Молдова цените започнаха да се покачват по-късно, но през последните три седмици са се увеличили с 11%. В Полша цените на същия сорт се повишиха с 6 % за две седмици, въпреки че по-рано се наблюдаваше тенденция на понижаване на цените спрямо първоначалните много високи нива през сезона.

Търговците обясняват повишаването на цените с нежеланието на производителите да продават бързо. Дори в Украйна, където руските атаки срещу гражданска инфраструктура, включително енергийни съоръжения, са ежедневие, фермерите задържат ябълките си по-дълго, надявайки се на още по-високи цени.

Това покачване на цените на ябълките по това време на годината е необичайно за страните от Източна Европа, където предлагането обикновено е в своя пик и земеделските стопани бързат да продадат продукцията, която не може да бъде съхранявана дългосрочно. Следователно потребителите могат да бъдат неприятно изненадани от цените на ябълките през зимно-пролетния период.