Средата на октомври е и вече са факт първите слани в много райони. На места лекото жарване на връхни листенца и цветове не е довело до големи повреди, но на други - доста растения са пострадали. В същото време дните са топли, нощите студени, често вали, но и слънцето е щедро. Всички градинари се питат време ли е да зазимяват цветната градина или ще може да ѝ се порадват още малко.

Сиромашко лято е и се надяваме да бъде възможно най-дълго. Какво да правим и как да подготвим градината и балкона за дните след него?

Както споменахме,

първите слани са вече факт

и независимо дали са били леки или сериозни, време е да извадим грудковите и луковичните растения от почвата. Според много специалисти именно след лека слана е най-подходящо да се извърши това, защото сланата и стресът, който е провокирала водят до промяна на физиологичните и биохимичните процеси в топлолюбивите растения.

Процедурата е лесна:

  • подземните органи се подкопават внимателно и отдалеч, за да не се наранят случайно с инструментите;
  • почистват се от почвата, а ако тя е мокра, оставят се да поизсъхнат или се мият на течаща вода. След това задължително следва подсушаване;
  • грудките и луковиците се преглеждат за повреди. Болните и наранените се отстраняват;
  • за всеки случай, преди прибиране е добре да се обработят с фунгицид или дървесна пепел с превантивна цел;
  • подреждат се в щайги или кашони, а между всяка луковица/грудка и съседа ѝ е добре да има някакъв изолиращ материал – вестник, дървесни стърготини, пясък или друго.

Мястото за съхранение е от съществено значение

Трябва да е сухо и в него да се поддържа постоянна температура между 4 и 8, най-много 10 оС, но в никакъв случай повече от това.

Ако има висока влажност е твърде възможно да започнат гнилостни процеси. В съчетание с по-висока температура пък, ще започне ранно развитие на спящите пъпки (т. нар. „очи"), което също не е желателно.

Всеки месец, а по-добре и по-често, грудките и луковиците трябва да се проверяват щателно за повреди и нежелани симптоми. Ако забележите лоша миризма, меки или чернеещи участъци, взимайте бързо мерки, за да не се заразят всички.

Ето малко примери:

  • Грудките на бегонията, тези на калата и каладиума първо трябва да се засушат преди прибиране, листната маса да пожълтее сама. В никакъв случай да не се допуска излагане на прекалено ниски температури. Подходящо е съхранението да става също в сух пясък или друг инертен материал за изолация между отделните тубери.
  • Най-добрият начин да се съхранят грудките на тубероза полиантес е заедно с прилежащата им почва. Това значи, че е добре да се предвиди повече място в склада.
  • Далиите се изваждат, почистват се от почвата, стъблото се отрязва на поне педя над самия подземен орган и могат да се съхранят в перлит, дървесни трици, друг материал или просто да се приберат в зеблен чувал.
  • Грудката на картофената палма пък трябва да е на тъмно, но и на топло. Тези 4-8 градуса в мазето за нея са малко. Обикновено се съхранява в някой от високите шкафове в кухнята, но бъдете внимателни, защото когато температурата започне да се повишава, картофената палма цъфти. Цветът ѝ е уникално красив, но мирише ужасно.