Сезонът си напредва, сутрините и нощите стават все по-студени, а гигантите в градината все по-усилено сменят зелената си премяна с есенна одежда. По-чувствителните дървета и храсти пък вече почти свалиха натрупания през годината товар от плещите си. Листата танцуват с вятъра, а във всеки двор мирише на печени чушки и огън. Дрънчат буркани и казани, търкалят се бурета, кипи труд.

На този фон искаме да ви подсетим, че съвсем скоро ще дойде време да се погрижим за всички растения, които радват окото, независимо дали ще зимуват навън или на закрито. Подгответе ножиците и триончетата измежду другите задачки и не чакайте последния момент, че не е никак приятно да се работи в градината при ниски температури и бръснещ вятър. Изберете си слънчев и тих ден и дерзайте.

Ножицата играе в отбора на хигиената, а и с цел безопасност. На първо място и с удивителен знак нареждаме

почистването и орязването на онези растения,

които са склонни да се самозасяват

Ако сега не се почистят семенните кутийки, то догодина ще водите борба не само с плевелите, но и с асклепиас, енотера, невен (не, че е лошо дворът да грее в оранжеви багри), също копър, марули, рукола и др.

Да, изброените растения не са само лоши, но по отношение на самозасяването могат да станат дори агресивни. Положителните им страни са красиви цветове, понякога лечебни качества, осигуряват храна и подслон за много диви твари в това число и пчелите. Но нека бъде с мярка.

Следващи в списъка за фризура са всички растения, чиято

надземна маса се поврежда и отмира

в следствие от ниските температури

и сериозното осланяване. Внимавайте обаче къде режете.

Например стъблата на далията се оставят до около 10-15 сантиметра над грудката, защото именно там са разположени спящите очи. От тях напролет ще започне развитието на нови стъбла, а ако ги отрежем, резултатът ще бъде отрицателен.

С базален растеж, тоест такъв, който започва в основата са и хризантемите. За тях препоръката е изсъхналите клонки да се отстранят възможно най-късно, а може и чак напролет. Десетина сантиметра над почвената повърхност е идеално. От основата се очакват нови стъбълца.

Практичната страна на зимната резитба е, че се

орязват всички преплетени клонки,

които са израстнали прекалено силно, както и всички връхчета. Есенната или предзимната резитба се извършва високо при храстите, за да може, ако има повреди от студа, напролет да има резервни звена за стартиране на развитието. Винаги измръзването започва от горе надолу.

В много случаи се предпочита и препоръчва клонки с плодчета да се оставят. Хем дивите животни и птици похапват питателна храна богата на захари през зимата, хем в растението се случват правилните физиологични и биохимични процеси, без обърквания в следствие на резитбата.

Фитосанитарната гледна точка гласи:

  • Орязват се и се почистват както растенията, така и зоните около тях. Важи с най-голяма сила за цветя нападнати от болести и/или неприятели.
  • За пролетна резитба и почистване могат да се оставят растенията с късна вегетация. Това са всички есенни или есенно-зимни красавици – хризантема, ерика, калуна, астри и други.
  • 4 часа сериозен студ са необходими, за да се стигне до отмиране на тъкани при голяма част от декоративните растения. Следете прогнозата за времето по райони и прибирайте и покривайте каквото трябва, докато не е станало късно.