Структурата на градината се определя не само от пътеки и тревни площи. Това е сложна система от взаимосвързани елементи, които заедно създават хармоничен стил и завършен вид. Наред с доминантите и архитектурните елементи, най-важното средство за структуриране на градината са малки групи от храсти и дървета, които могат да играят различни роли.

Ролята на храстовите и

дървесните групи в градината

Не само цветните лехи, но и групите дървета и храсти създават ефекта на пълнота в градината с изобилието и разнообразието от растения в нея. Те могат да бъдат най-различни по големина и брой и още повече по значение за структурата.

Основният тип е малък ансамбъл, който съчетава от 2 до 4 храста и декоративни дървета. Въпреки малкия си размер и скромния състав на „участниците", те са основният компонент на скелетните насаждения на градината, осигурявайки вертикална структура и впечатляваща пълнота. Скромният размер не трябва да бъде подвеждащ: такива групи оказват наистина голямо влияние и играят много важна роля.

Разбира се, основата на ландшафтния дизайн е структурирането на пространството и взаимовръзката на основните елементи, но храстите и дърветата са основните фокусни точки, които определят не само стила и външния вид на градината, но и нейната структура.

Функциите

Малки групи от по няколко храсти и дървета, „организирани" на две или три нива, са важни зониращи елементи, които определят структурата на градината. Те изпълняват следните функции:

. Доминантата, или визуалната основа на композициите, най-масивният, най-големият и привличащ вниманието елемент, диктуващ характера и стила; фокусна точка, предназначена да привлича окото;

. голям маскиращ елемент, който прикрива функционални и икономически обекти, зона за почивка, тайна пътека и др.;

. разделител на пространството, маркиращ границата на зона, точка на разделяне в рамките на обект, разделяне на големи тревни площи или площи на отделни зони, очертаване на преходи към важни съоръжения за отдих, зеленчукова градина и др.;

. пълнител или голям елемент, който добавя обем и маса;

. вертикален акцент, който внася изразителност и релефност в озеленяването;

. издръжлив фон или фонов пълнител, предназначен да създава цветен, висок и изразителен фон за индивидуални композиции в продължение на десетилетия и т.н.

Влиянието върху стила на градината

Комбинациите от храсти и дървета заедно образуват т. нар. скелетни насаждения, същото „платно", върху което се перчат тревисти многогодишни и едногодишни растения, което засенчва и създава ефект на пълнота. Понякога групите дървета играят само структурираща роля, като доминиращ, разсейващ или маскиращ елемент, но като правило техните практически и декоративни функции са неразделни.

Независимо от конкретната им роля, основната им функция в градината си остава формирането на основа за озеленяване и градински стил.

Правилната комбинация от дървета и храсти ви позволява да създавате цялостни проекти дори в най-малката площ. Ако единичните растения са само доминиращи, създавайки закачливи и големи акценти, то групи от дървета и храсти са стилообразуващ елемент.

Принципи за създаване

За постигане на впечатляващ ефект и внасяне в градината на ярки групи от дървета и храсти, които, макар и малки по размер, да играят стилообразуваща и избрана структурираща роля, е необходимо не само да изберете правилните растения, но и да ги групирате правилно. Изборът и разполагането им в такива мини-групи не е лесна задача и изисква многостранен анализ. В крайна сметка е необходимо да се оцени размерът на растенията, тяхната масивност, силует и въздействие върху околния пейзаж.

1. Фокусирайте се върху силуетите

Първият принцип за съставяне на такива групи от храсти и дървета е изборът на няколко растения, които се различават по форма на растеж. Клекналите храсти се комбинират с тънки, чадъровидни, стъпаловидни и заоблени силуети, като се опитват да не повтарят контурите и формите. Например смърчът джудже и нискорастящият тис често се включват в групи с японски клен и трева, а декоративните череши успешно се комбинират с кипариси и рододендрон.

2. Контрастна зеленина + бонус

от луксозни цветове

Препоръчително е да създадете контраст не само във формата, но и в цвета на листата. Класическата тъмна корона от храсти и дървета обикновено се комбинира с растения със златисти, светлозелени, жълтеникави или пъстри цветове, синкава или лилава палитра.

Особено ценни елементи в мини-композициите са растенията с комбиниран пъстър цвят, чиито листа са украсени с щрихи, граници, петна и ивици. Такива култури благоприятно подчертават всички партньори в композицията едновременно.

И така, пъстър евонимус, вечнозелени рододендрони, златен смърч и огненочервен клен ще изглеждат страхотно в една композиция.

Палитрата от декоративни храсти и дървета, които могат да създават ефектни композиции, включва много растения, които показват своята зеленина и промени в цвета си или постоянството на зимно-зелените си корони, както и огромен асортимент от красиво цъфтящи храсти и дървета.

Когато избирате растения, винаги давайте предпочитание на групи, в които поне един храст се отличава с ефектен цъфтеж. За предпочитане е половината или повечето от елементите на групата да изненадват с цветен цъфтеж през различните сезони. Сред цъфтящите храсти има нискорастящи култури, подходящи само за декориране на преден план на ландшафтни групи и доста високи видове.

3. Масивност и прозрачност на короната

Във всяка група растенията трябва да се различават по масивността или „тежестта" на короната. Плътните силуети на иглолистни дървета и други подстригани или дребнолистни растения се съчетават добре със слоести култури с прозрачна, полупрозрачна корона и ажурни, привидно къдрави и дантелени корони.

4. Подредбата

Растенията в мини-групата при никакви обстоятелства не трябва да се намират на една и съща линия. Обикновено те се разполагат в два или три реда, като силуетът на растението на преден план не трябва да застъпва повече от 30% от короната или нейната проекция на дървото или храста в задната линия. Например две растения са поставени по диагонал, три - в триъгълник с една къса страна, четири също са поставени в триъгълник, като три елемента са разположени от едната страна.

Кандидати за звезди в пейзажните групи

0 Най-добрите ниски храсти с ефектен цъфтеж включват хортензии и рододендрони (както широколистни, така и вечнозелени сортове), които добавят луксозен цъфтеж към изключителната плътност и ефектност на короната.

Комбинацията от хортензии и рододендрони се счита за златна класика на ландшафтния дизайн. Цветният парад от рододендроните предава щафетата на масивните шапки на хортензиите, които не губят своята привлекателност дори след изсъхване и служат като декорация за есенната градина. На преден план на цъфтящи храсти в мини-групи можете също да засадите kerria, spirea, deutia и weigela.

0 Средно големи звезди на структуриращите ландшафтни групи са калината, изразителната и буйна китайска трева и декоративните череши. Сред последните специално внимание привличат фино назъбените череши от така наречените „висящи" сортове, които образуват удивителни пейзажни каскади и се отличават с обилен цъфтеж, който прилича на пяна. Всички те изглеждат много живописни и могат да се справят с ролята на солист, но придобиват специална хубост, когато се включат в групи. Отлична алтернатива са макет портокала, люляка, бъза и орловите нокти.

0 Що се отнася до храстите и дърветата с акцент върху листата, много по-лесно е да вземете решение за тях. Разнообразието от иглолистни и зимнозелени класически култури е толкова голямо, че подходящ кандидат за роля в ландшафтната група може да се намери буквално за всяка градина. Хвойна, холис, кипарис, черешов лавър и тис са фаворити на съвременния дизайн. Те имат много ярки и необичайно оцветени разновидности. Но най-голямата гама от цветове на короната се предлага от класически ландшафтни декоративни широколистни култури, като великолепните кленове. Най-широко приложение заслужават и японският еуоним, овалнолистният лигуструм и бигнониевидната каталпа.

Печелившите комбинации

Най-известните опции за ландшафтни групи включват:

. Композиция от catalpa bignoniiformes и дрян, растящи на заден план с дървовидна хортензия и смърч джудже или пълзяща хвойна, разположени на първа линия;

. комбинация от цъфтящ рододендрон с дървесна хортензия и подрязан пирамидален тис;

. ситно назъбена череша, ветриловиден клен и евонимус;

. комбинация от ветрилостен клен с рододендрон и унгарски люляк;

. комбинация от ширасава и ветриловиден клен с рододендрон;

. композиция от пълзяща хвойна, лигуструм и декоративна калина;

. комбинация от хортензия, декоративна калина и черешов лавър и други.