По данни на EastFruit производството на пипер в Мароко е намаляло тази седмица поради настъпването на ниски температури и вируси в района на Сус Маса. Според Обейда Мансур, производител на пипер в Агадир, производството е намаляло с 30-40 % в неговите ферми.

„Температурите в този регион са паднали до 8-9°C през нощта и 20-21°C през деня, което се е отразило на добивите в оранжериите ни. Производителите, които са избрали чувствителни към вируса сортове, са претърпели значителни загуби на реколтата. Ние в Universal Peppers имахме късмета да внедрим устойчиви сортове на 60% от хектарите си през този сезон. Въпреки това страдаме от вирусен натиск и върху останалата част от културата", заявява Мансур.

Спадът в производството може да доведе до по-високи цени; въздействие, което ще се усети в средносрочен план. „Спадът в обема на реколтата съвпада с намаляване на търсенето поради европейските празници. Цените могат да се повишат от януари с понижаването на температурите", казва Мансур.

„Производителите, които са най-засегнати от спада в търсенето в края на годината, са тези, които отглеждат калифорнийски чушки - най-търсените в Обединеното кралство. В Universal Peppers планираме да продължим да изнасяме поне по три камиона седмично до януари, тъй като отглеждаме сорта Kapi, който е предпочитан от турската и арабската диаспора в Германия - огромен пазар, а също така е популярен и в Източна Европа", допълва той.

Според EastFruit тази година Мароко е поставило нов рекорд за износ на калифорнийски чушки. От януари до август мароканските доставчици са изнесли близо 150 000 тона калифорнийски чушки, т.е. с 20% повече, отколкото през същия период на 2023 г.