Дава леща, нахут и ориз срещу картофи и мандарини

Според няколко руски медии на неотдавнашния руско-пакистански форум за търговия и инвестиции са сключени множество търговски споразумения. Прилагането на тези споразумения обаче се оказва предизвикателство. Международните санкции срещу Русия заради инвазията й в Украйна значително усложниха плащанията за руските компании, отбелязва EastFruit.

Нито Пакистан, нито Русия са ползвали валутите на другата страна, тъй като и рублата, и рупията се считат за едни от най-малко надеждните в света. Въпреки че първоначално имаше съобщения, че руските компании приемат плащания в пакистански рупии, по-късно беше уточнено, че вместо това ще се използва бартер. В резултат на това се очаква пакистанските компании да доставят картофи и мандарини на Русия в замяна на нахут, леща и ориз.

Този метод на търговия от „каменната ера" е необходимост и за двете страни. Въпреки усилията на Руската централна банка да ограничи инфлацията чрез повишаване на ставката за рефинансиране, инфлацията продължава да расте. Рублата се доближава до обменен курс от 100 за долар, а спадащите цени на петрола натоварват националния бюджет, който се нуждае от 8-10 млрд. долара месечно, за да финансира бруталната инвазия на Русия в Украйна. В резултат на това цените на хранителните продукти са рекордно високи или почти рекордно високи, което заплашва да увеличи броя на руснаците, живеещи под прага на бедността.

Пакистан също се бори с тежка икономическа криза, която започна през 2022 г. Високата инфлация и рязкото покачване на цените на основни хранителни продукти като пшенично брашно, месо и ориз изложиха милиони хора на риск от гладна смърт. Освен това публичният дълг на Пакистан рязко нарасна, което принуди страната многократно да търси помощ от МВФ, заключава публикацията.