Съдът на ЕС отмени днес част от европейското законодателство, което предвижда товарните автомобили за международни превози да се връщат в базата на превозвача на всеки два месеца. С решението си Европейският съд потвърди всички останали текстове на новото законодателство, оспорвано от България, Румъния, Кипър, Унгария, Малта и Полша, се отбелязва в съобщение на институцията.

Посочените държави оспориха шест текста от т. нар. "Пакет Мобилност", включително забраната водачите да ползват редовната си 4-седмична почивка или компенсационната 5-седмична почивка в превозното средство; задължението на превозвачите да организират работата на водачите така, че да имат възможност за връщане в работно време на всеки три или четири седмици до базата, за да започнат или прекарат седмична почивка там; датата за влизане в сила на задължението за поставяне на ново поколение тахографи; задължението превозните да се връщат в базата в държавата , където е регистриран превозвачът, на всеки осем седмици; срока на изчакване при извършването на каботаж; определянето на водачите като "командировани работници" при извършването на каботаж от една до друга държава от ЕС, когато нито една от тях не е мястото на регистрация на превозвача, съобщи БТА.

С днешното си решение Съдът на ЕС отхвърля останалите искове и отбелязва, че Европейският парламент и Съветът на ЕС не са са разполагали с достатъчно данни за оценка на въздействието на отменените днес текстове. В съобщение на пресслужбата на Европейския съд се уточнява, че институциите на ЕС сега следва да "запълнят правния вакуум", създаден от отмяната на част от европейското законодателство.