Спад с около 30% отчитат в търсенето на дърва за огрев горските стопанства в Смолянска област. Спадът е на фона на поевтиняването на дървата спрямо миналата година.

„ Общо 25 хил. домакинства са закупили 168 хил. куб метра дърва. В сравнение със същият период на миналата година до края на септември, тогава сме продали на 34 хиляди домакинства 258 хил.куб.метра дърва", каза инж.Асен Карабов, зам.директор на ЮЦДП – Смолян.

В горските стопанства цената спрямо миналана година на кубик дърва е със 17% по-ниска. Експертите смятат, че причина за слабия интерес е програмата на община Смолян за смяна на отоплението на твърдо гориво с безплатни климатици и камини на пелети.

Горските стопанства в региона казват, че разполагат с достатъчни количества дърва за огрев. Желаещите да ги закупят, обаче, трябва да си осигурят и платят транспорта от рампа в гората до домовете си.

Цената на широколистните дърва е 58-60 лева, а за иглолистните от 41 до 50 лева на кубик. След като се прибави транспорта, цепенето и нарязването широколистните достигат над 80 лева лева за кубик, а иглолитните с до 20 лева по- евтини.