В Нагимарос, Унгария, Ласло Батки, биоземеделец, се сблъсква с опустошението на реколтата си от наводненията на река Дунав, съобщава FreshPlaza.

Парцелът му, намиращ се северно от Будапеща, е залят, което се отразява на доматите, чушките, репичките и марулите.

Наводненията последваха лято на суша, което усложни процеса на отглеждане на зеленчуците на Батки. Вследствие на това той очаква финансови загуби поради невъзможността да прибере реколтата, да засее нови култури или да подготви почвата за следващата година.

Централна Европа преживя тежки наводнения, които засегнаха райони от Румъния до Полша и доведоха до най-малко 24 смъртни случая, инфраструктурни щети и значителни отломки. Дунав в Будапеща достигна своя връх, както съобщава унгарската новинарска агенция MTI, макар и по-нисък от рекордното наводнение през 2013 г.

Батки, който прилага устойчиви земеделски практики в стопанството си от един хектар с цел да служи като модел за местното земеделие, остава обнадежден. Въпреки сегашните загуби той планира да се адаптира, като избере по-традиционни култури, които да издържат на бъдещи наводнения, като разглежда ситуацията като възможност за подмладяване на земята чрез естественото отлагане на хранителни вещества от Дунав.