"Цените, на които се предлага дървесината в момента от страна на ЮЗДП, са по-ниски от цените на съседните държавни предприятия." Това каза директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Валентин Чамбов на годишна среща с представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми, във връзка със старта на кампанията по продажба на дървесина на първа тръжна сесия за следващата година.

На срещата присъстваха фирми от бранша, работещи на територията на ЮЗДП. Преди дни от едно от сдруженията – „Форест" изпратиха отворено писмо, в което настояват за промени в цените и начина на окачествяване на дървесината като предупредиха, че ако това не се случи, предстоят протестни действия в сектора. Днес на срещата представител на това сдружение липсваше.
Бяха обсъдени ценовата политика на предприятието, начина на продажба на дървесина (видовете процедури) и количествата, които ще бъдат предложени за продажба.
Всички присъстващи на срещата се съгласиха, че към момента пазарът на дървесина изключително затруднява дейността на ползвателите, които не са конкурентни и са заплашени от фалити. Решението е в намаляване продажните цени на дървесината. Основни проблеми в сектора – пречка за намаляване стойността на дървесината, за които трябва да се търсят решения в т.ч. нормативни са: лошата инфраструктура в държавните горски територии, справедливото преразпределение на количествата дървесина спрямо възможностите на ползвателите/категоризация/, условията за въвеждане на по-тежка механизация в дърводобива, политическите назначения в държавните структури и субективността при измерване и окачествяване на дървесината.

Към момента се търсят начини за пресичане на интересите на двете страни, така че да няма ощетени и дейностите по стопанисване на горските територии да се извършват пълноценно и в срок. Относно изграждането и почистването на постоянни и временни извозни пътища за дърводобив, които са едно от основните пера в себестойността на дървесината, директорът обясни, че предприятието освен с наличните, вече закупени багери и булдозери, ще подпомага дейността на фирмите и с още три специализирани багера, доставката на които предстои в най-кратък срок.

Представители на браншовите организации коментираха необходимостта от по-активни колективни усилия за преодоляване на кризата в сектора, включително и чрез промени в действащата нормативна уредба.