През първата половина на 2024 г. Мароко изнася рекорден обем пресни боровинки за няколко източноевропейски държави, съобщава EastFruit. Мароканските износители са надминали резултатите от цялата предходна календарна година, като значително са засилили позициите си на ключовия регионален пазар в Източна Европа.

От януари до юни 2024 г. марокански боровинки са доставени директно в четири източноевропейски държави: Чехия, Естония, Украйна и Полша. През този период Мароко изнася 2,1 хил. тона боровинки за тези дестинации в сравнение с 1,8 хил. тона за цялата предходна година. За отбелязване е, че през първата половина на тази година Мароко поставя рекорди по отношение на доставките за Полша (1,5 хил. тона) и Естония (240 тона), въпреки че прякото присъствие в Украйна и Чешката република леко намалява.

Важно е да се отбележи, че тези числа отразяват само директните доставки на марокански боровинки, регистрирани в статистиката на всяка държава. Действителният обхват на мароканското присъствие в Източна Европа може да е по-голям, тъй като износът през Испания, Нидерландия или Германия продължава да бъде важен канал за достигане на мароканските плодове до региона.

Като цяло от януари до юни 2024 г. четирите споменати държави са внесли над 25 хил. тона боровинки, което почти съвпада с общия обем за цялата предизвикателна 2023 г. поради Ел Ниньо. Например през 2022 г. Полша, Чешката република, Естония и Украйна са внесли 32 хил. тона пресни боровинки, което е повече от два пъти повече от количеството през 2019 г. Като се включат и други държави като Литва, Румъния, Латвия и Словакия, където Мароко не е пряко представено, вносът на боровинки в региона през 2022 г. възлиза на близо 45 хил. тона.

Въпреки че страни като Полша, Украйна и Румъния са сравнително големи износители на боровинки, потенциалът за растеж на местното потребление извън сезона остава значителен. Основните доставчици (с изключение на реекспортьорите) за региона са Испания, Чили, Мароко, Перу, Сърбия, Португалия, Швеция и няколко други по-малки държави. Основният период на внос на тези плодове е първата половина на годината, когато европейските доставчици и Мароко доминират на пазара. През втората половина на годината обемите са по-малки, а страните от Южното полукълбо и Швеция доминират, въпреки че Швеция доставя предимно диви боровинки и присъства изключително в балтийските страни.