Ако отидете при някой стопанин животновъд по селата, най-вероятно ще го откриете в хамбара – където е фуражът за зимата. На въпроса осигурихте ли основната есенно-зимна дажба за животните едва ли има стопанин, който да не се досети, че

става дума за царевицата

Неоспорим факт е, че животните я „обичат" – особено силажирана.

За да се съхрани за зимата, при падане на първата слана прибирането на царевицата в хамбара трябва да започне веднага независимо от фазата й на зрялост. Опитните стопани знаят, че силажирането й започва в края на млечно-восъчна зрялост и приключва до началото на пълна зрялост.

Едрината на нарязване на царевични зърна трябва да бъде 10 мм, при което се осигурява средна едрина на силажните частици около 20 милиметра. Силажирането на царевицата по възможност може да се съчетае с добавката на 3% карбамид.

Царевицата е най-използваният фураж

особено при овцете и козите. Тя има висока смилаемост и добър хранителен състав и може да бъде основният фураж при угояване на агнета, овце и кози.

Царевицата се нарязва със силажорезачка или ръчно на ситно:

  • до 1 см - ако ще я изхранвате на овце и кози;
  • до 2 см - ако я изхранвате на крави и биволи.

Царевичният силаж е основен компонент от есенно-зимната дажба на козите. Но и кравите също я ядат с охота.

Какво се случва при козите

И те имат предпочитания - обичат отронени слънчогледови пити -

перфектният източник

на груб фураж

По хранителност те се доближават до ливадното сено и може да заменят близо 25 процента от грубия фураж в дневната дажба на животните.

Колко груб фураж трябва

за един нормален зимен сезон:

  • за една коза-майка - 320-330 кг;
  • за козичка - 200 кг;
  • за пръчле - 300 кг.

Като груб фураж при козите се използват и

шуспести изсушени листа 

от широколистни дървета,

които дори са по-хранителни от листниците.

Събраните и изсушени през септември дъбови листа по хранителност се доближават до ливадното сено, но за разлика от него съдържат повече танин.

Друг подходящ груб фураж 

за козите е царевичакът

Но трябва да знаете, че животните го ядат с охота, когато е прибран навреме и е съхранен правилно.

Например: Преди изхранване нарежете царевичака на ситно (2-3 см), попарете го с вряла подсолена вода и го смесете с ярма или с трици.

Сериозни проблеми при козите

Единият е, ако са без апетит и отслабват. Причината е, че преминават трудно от пасищен към оборен начин на отглеждане. Животните губят апетит, приемат неохотно фуражите и вследствие на това отслабват. Затова преминаването към оборен режим на хранене трябва да става в продължение на 10-15 дни, като

всеки ден да се намалява времето за паша,

а сутрин и вечер ги подхранвайте със сено и листников фураж.

Не давайте на животните мръзнали (в балканските райони пада температурата), замърсени и загнили фуражи, както и много студена вода за пиене, защото това може да причини аборти.

Козите се пасат и през зимата, но само при подходящи метеорологични условия: без мъгли и поледици. Излизането на паша калява животните, подобрява смилаемостта и усвояемостта на фуражите.

Какво се случва при овцете

За да не се овлажнява допълнително овчарникът, е добре храненето и поенето на овцете през есента и зимата да бъде изнесено в дворче, но близо до овчарника.

Дворчето за овцете трябва да е достатъчно голямо. А това означава: 

за всяка овца (коза) предвидете по 1,5-2,5 кв. м

Дворчетата трябва винаги да са добре почистени от тор и да са винаги сухи. Най-добре е да осигурите завет на овцете с плътни и високи стени. Така ще дадете повече време, през което животните да бъдат навън.

Подгответе и инвентара за

оборно хранене и поене

Осигурете достатъчно корита за концентриран фураж, както и ракли за сено. Оптималният вариант е коритата за сено да са комбинирани за сено и концентрат.

За да могат овцете да се хранят спокойно, осигурете на всяка овца от 40 до 50 см фронт на хранилките. Например, ако отглеждате пет овце, хранилката трябва да е дълга 1,5–2 м.

Следващата ви задача е да прегледате кацалките на домашните птици, а оттам и

борбата с травматизма при кокошките

Ако не го направите и проблемът продължава и в студовете, ще загубите много птици. Затова се хващайте на работа: ще стопирате травматизма при кокошките и други домашни птици не само като спазвате височината на поставяне на кацалките, но и правилното им разполагане. Най-добре е те да се закрепват на едно равнище, защото при стъпаловидното разположение на кацалата:

  • птиците, накацали най-отгоре, ще цапат по-ниско разположените;
  • увеличава се вероятността от постоянно травмиране при излитането на кокошките от кацалото;
  • като правило всички птици се стремят да кацат върху най-горните кацала, в резултат на което се увеличава броят на "разправиите" между носачките коя да заеме по-хубавото място.

При еднолинейното разположение на кацалата рискът от тези проблеми намалява. Затова специалистите препоръчват еднолинейно разположение на кацалата в кокошарника, тъй като при него рискът от проблеми намалява.

Стар проблем - кокошките

снасят яйца с мека черупка

Основната причина е небалансираното хранене. Обикновено кокошките се хранят основно със зърнени фуражи, които са бедни на калций, фосфор и витамин D. Затова, когато не храните носачките с фабрично приготвени смески, които са добре балансирани, трябва да ги осигурите допълнително както с храната, така и в отделни хранилки.

Припомняме източниците на калций: кредата (тебешир), мидените черупки, дикалциевият фосфат, старата гасена вар, леко запечените и стрити яйчени черупки. Давайте на носачките и люцерново брашно или ситно нарязана повехнала зелена люцерна.

За да компенсирате липсата на фосфор, допълнете към смеската костно брашно и калциев фосфат. А липсата на вит. D може да компенсирате с включване на рибено масло. И не забравяйте, че не само кокошките, но и другите домашни птици трябва да прекарват колкото се може повече време на слънце.

Идва прегледът на прасето –

а то трябва да наддава

Това се постига най-добре с готови гранулирани смески, приготвени по стандарти.

Важно за начинаещи: Ако ги давате сухи смеските, в кочината по всяко време трябва да има чиста вода за пиене на воля.

Може да допълвате концентрираните смески със:

  • царевично брашно и мляко;
  • давайте им и нарязани тикви;
  • картофите изхранвайте цели, но задължително варени (колкото да омекнат, изхвърляйте водата, в която картофите са врели);
  • не забравяйте да давате и листников фураж.

Стопаните с опит знаят, че прасетата обичат зелена коприва – възползвайте се да наберете от нея – на места още я има.

А ако разполагате със суроватка, можете да я давате вместо вода. С такова хранене едногодишните прасета стават - 150 кг, а двугодишните - 200 кг.

За един нормален зимен сезон за козите ви трябва груб фураж: за една коза-майка - 320-330 кг; за козичка - 200 кг, а за пръчле - 300 кг.
За един нормален зимен сезон за козите ви трябва груб фураж: за една коза-майка - 320-330 кг; за козичка - 200 кг, а за пръчле - 300 кг.
Проблемът с меките черупки на пилетата няма край, а основната причина е небалансираното хранене. Най-често „менюто" е остатъци от храната на стопаните и известно количество зърнени фуражи, които са бедни на калций, фосфор и витамин D.
Проблемът с меките черупки на пилетата няма край, а основната причина е небалансираното хранене. Най-често „менюто" е остатъци от храната на стопаните и известно количество зърнени фуражи, които са бедни на калций, фосфор и витамин D.
Стопаните с опит знаят, че прасетата обичат зелена коприва – възползвайте се да наберете от нея – още я има.
Стопаните с опит знаят, че прасетата обичат зелена коприва – възползвайте се да наберете от нея – още я има.