За да се радвате на обилна реколта през следващия сезон, необходимо е да се грижите за дървото не само от пролетта до узряването на плодовете, но и след прибиране на реколтата. Прилагането на добри практики значително увеличава шансовете за високи добиви през следващия сезон, но също така ще помогне на растението да се справи с по-неблагоприятни условия през зимата.

Затова след като приберете плодовете, продължете с грижите за дървото. А ето и какви са те:

1. Околостъблен кръг на дървото

За да може сливата да се възстанови по-бързо след плододаване, обърнете внимание на ствола на дървото:

  • С помощта на гребло съберете всички опадали листа и плодове, тъй като те могат да станат убежище за неприятели или патогени. Ако няма признаци на заболяване или увреждане от вредители по падналите плодове, листа или клони, може да компостирате тези растителни остатъци. Болните листа и плодове трябва да унищожите извън градината.
  • Отстранете кореновите издънки, които са поникнали в близост до ствола. Направете го с помощта на лопата, като внимателно копайте около издънката. Имайте предвид, че кореновата система на сливата е плитка, така че е важно да не повредите корените.
  • Когато копаете, отстранете и коренищата на плевели и други.
  • Мулчирайте почвата с борови иглички, сено, слама, изгнили дървени стърготини, торф или компост.

Направата на кръг около ствола на дърветата не само ще подобри достъпа на кислород до корените им, но и ще ограничите плътността на вредителите, които са в почвата.

2. Напояване при горещо и сухо време

В края на сезона е обичайно да се намалява количеството вода за поливане на дървета. Това се прави, за да се забави растежа на младите издънки. В противен случай те няма да имат време да се вдървесинят и ще измръзнат през зимата.

Важно! Ако времето е горещо и сухо, растението не може без вода. В допълнение, влагата има положителен ефект върху образуването на цветни пъпки за реколтата през следващия сезон. Ако не е имало дъжд от дълго време, поливайте. След няколко дни разрохкайте почвата.

3. Хранене

По време на плододаването сливата губи голямо количество полезни вещества и те съответно трябва да бъдат „попълнени". Храненето ще помогне на дървото да възстанови силата си, успешно да оцелее през зимата и да даде по-богата реколта през следващата година.

През есента подхранете сливата с фосфорно-калиеви торове. Минералните торове включват калиев сулфат и двоен суперфосфат. В 10 литра вода се разреждат 30-40 г калиев сулфат и 20 г двоен суперфосфат (на 1 кв. м стволов кръг) и се поливат растенията.

Може да подхраните и с органични торове. В този период не е препоръчително да се внасят азотсъдържащи торове, тъй като те провокират растежа на вегетативната маса.

Съвет: Препоръчително е да подхранвате сливовите дървета след дъжд или след поливане.

Внимание! Сливовите дървета не обичат кисела почва, така че след използване на такива торове, веднъж на всеки 5 години, преди есенното окопаване, е препоръчително да добавите вар. Нормата при кисели почви е 0,5 кг на 1 кв. м.

4. Санитарна резитба

След прибиране на реколтата е подходящо да се извършва санитарна резитба. Тя се състои в премахване на сухи, счупени, засегнати от болести клони.

Обикновено есенното подрязване на сливите се извършва в периода след падане на листата и преди началото на сланата, но ако клоните са изсъхнали, счупени под тежестта на плодовете или от силен вятър, или са се появили болести, не трябва да чакате. Процедурата се прави в сухо, не много горещо време.

Здравите издънки могат да бъдат компостирани или използвани за създаване на топли легла. Клоните, които са с признаци на заболяване, трябва да бъдат събрани и унищожени извън градината.

5. Предотвратяване на болести и вредители

След приключване на плододаването внимателно проверете сливите за признаци на болести и неприятели.

При наличие на такива, които изискват третиране в този период, използвайте подходящи продукти за растителна защита.