Всички се възхищаваме и дивим пред красивите цветове, на нежността и кадифената текстура на венчелистчетата, на сладкия и опияняващ аромат, но рядко се замисляме за цялостния механизъм - как функционират растенията, кой орган за какво служи и как работи, защо и т. н.

Днес ще ви разкажем за скритото богатство, което растенията могат да ни дадат. А именно корените. Есента е точния момент да ги разгледаме малко по-подробно и в детайли. Защо ще разберете в следващите редове.

Корените изпълняват основно три жизненоважни за растенията функции:

  • Прикрепителна – благодарение на корените (и на стъблата, разбира се), растенията стоят изправени и фиксирани на едно място. Най-често средата, в която се развиват е почвата, но сетете се за пеперудените орхидеи и въздушните тиландзии...
  • Всмукателна – тази функция осигурява вода и хранителни елементи на растенията. Без нея те загиват.
  • Транспортна – всмуканите вода и соли от почвата (или друга среда, например въздуха за епифитите) се пренасят от една част на растението до друга именно заради проводящата система, която води началото си от кореновата система.

По своята структура, кореновата система бива основно брадеста и осева, но са познати и множество модификации. Чрез видоизменението на различни части на растението (корени и стъбла) се получават кореноплоди (цвекло, морков, ряпа), грудки (далия), клубени (картофи), коренови грудки (салеп), ризоми (перуника, някои бегонии), луковици (чесън, лук, много цветни култури) и др.

Видоизменените подземни органи са и своеобразни складове за съхранение на хранителни вещества и точно това е причината те да са главните ни герои днес.

Наесен, когато листата и всички други надземни части на растенията пожълтеят и отмрат,

в подземните им органи се случва малко чудо

Подобно на нас хората и на някои животни, те също складират запаси. Запаси, които ние използваме за храна и лечение, за багрила и в много други направления на живота.

Корените се вадят внимателно с подходящи инструменти. В диви находища не бива да се вадят всички налични растения! Това е изключително важно за запазване на популацията. При първа възможност се измиват, преглеждат и подготвят за следващи манипулации и съхранение. Ако се сушат, това става при температура не повече от 50 градуса, защото иначе се губят полезните вещества.

Ще оставим настрана добре познатите ни моркови, цвекло, гулия, хрян, модерните джинджифил и куркума и

ще насочим вниманието

към интересните и полезни корени,

които можете да си извадите сега.

Taraxacum officinale - лечебната сила на този плевел е гореща тема през последните няколко години. Глухарчето е разпространено повсеместно у нас. Частите, които се прилагат с лечебна цел са корените, листата и цветовете. От цветовете може да се приготви вкусно сладко подобно на мед с флорален аромат. Глухарчето действа тонизиращо, диуретично, възбужда апетита, помага при кожни проблеми, разширени вени, запек, камъни в бъбреците и т.н.

Valeriana officinalis – позната още като лечебна дилянка или валериана, среща се в цялата страна и е позната билка с дългогодишна история. Употребяват се само подземните органи. Те имат характерна миризма и горчив вкус. Действат при безсъние, успокояват нервната система, имат ефект при гърчове и спазми. Билката може да предизвика странични ефекти при предозиране и продължителен прием.

Urtica dioica - това чудодейно растение се използва с множество предназначения. От корените до цветовете тя е билка. Младите връхчета и листата могат да се консумират през целия вегетационен период, а корените се вадят сега. Копривата действа имуностимулиращо, помага при анемия, женски проблеми, диабет, кръвотечение. Освен това се използва при косопад и кожни проблеми.