Прецедент е нова категория, посветена на автономните самоходни машини-роботи

Инес ЗЛАТАНОВА

В края на тази година 17 от водещите световни производители на трактори ще се състезават с общо 21 машини за престижната награда „Трактор на годината" (TotY) за 2025 г. Тази авторитетна международна награда признава високите постижения в областта на селското стопанство и механизацията, отличавайки всяка година най-добрите трактори на европейския пазар. Това лято номинираните трактори бяха обявени в специално събитие наречено „Нека предизвикателството да започне" в Милано, където производителите представят подробно всеки свой кандидат за първото място пред журито. А то по традиция е съставено от 25 професионални журналисти от различни страни. В рамките на международното изложение за агротехника EIMA, което ще се проведе от 6 до 10 ноември в Болоня ще бъдат показани и победителите в различните категории.

Конкурсът се провежда от 1998 г. досега, като

прецедент в тазгодишното награждаване

е участието на роботизирани трактори в собствена категория. Кандидатите за титлата демонстрират съвременни иновации и технологични решения. Обикновено се награждава по един от следните 4 сегмента:

  • TotY HighPower, насочена към тракторите с висока мощност от над 300 к.с.
  • TotY MidPower, за трактори от среден мощностен клас – 150-280 к.с.
  • TotY Utility, за многофункционални трактори с мощност 70-150 к.с. и максимално работно тегло 9000 кг.
  • TotY Specialized, фокусирана върху машини с минимална мощност 40 к.с., за работа в овощни градини, лозя, наклонени и планински терени.

Тази година е добавена новата, пета категория – TotY Bot, посветена на роботизираните трактори без кабини, с 3-точково окачване за инвентар, BOM или електрическо предаване на мощността към прикачните машини. Изискванията към претендентите в тази категория е

да се предлагат на европейския пазар и да

имат минимално ниво на техническа готовност

(TRL). Автономните многофункционални трактори са конструирани подобно на конвенционалните и могат да работят с настоящето стандартно селскостопанско оборудване. Въпреки това ще преминават през различен процес на оценяване в сравнение с тракторите с кабина и оператори.

На предварителното събитие, Фабио Земарети, председател на TotY изрази задоволство, че производителите всяка година надминават себе си, предлагайки все по-качествени, иновативни и ефективни машини, затруднявайки избора на журито. „Отличителните белези на TotY са в пълно съответствие с постоянния стремеж на BKT към иновации и превъзходно представяне, което намира отражение в нашите специално проектирани и конструирани гуми. Ние приемаме този конкурс присърце, тъй като той ни поставя в пряк контакт с производителите на оригинално оборудване, техните нужди и бъдещето на селскостопанската механизация. Именно това ни кара да продължим ангажимента си към иновациите, като предлагане надеждни гуми, които подобряват работата на оборудването в различни условия", казва Лучия Салмасо, управляващ директор на BKT Europe, главен спонсор на събитието. Представените на него номинации за титлата подлежат на подбор през есента, като месец

октомври се очаква да бъдат

сведени до 5-те най-добри

трактора за 2025 г. от всяка категория. Ще дебютират на първия ден от EIMA – 6 ноември. Посетителите на изложението ще имат възможността да видят отблизо, в реално време, технологичните възможности на финалистите в откритата зона на изложението, чрез двудневни паради и представяне на характеристиките им от експерт.

В категорията за най-висока мощност от над 300 к.с. си съперничат моделите JCB 8830 iCON, New Holland T7.340 HD, Massey Ferguson 9S.425, Case IH Quadtrac 715 ASF Connect и VALTRA S416. В категорията за трактори от среден мощностен клас 150-280 к.с. конкуренцията също е ожесточена, между CASE IH Puma ASF Connect CVXDrive, VALTRA N175 Direct, CLAAS Arion 660, MCCORMICK X7.624 VT-Drive и FENDT 620 Vario.

6 са претендентите в категорията Utility, т.е. машини с по-ниска мощност 70-150 к.с. и работно тегло до 9000 кг – Massey Ferguson (името и характеристиките на трактора все още не са публично оповестени от производителя), STEYR 4120 Plus, LINDNER 70 Ldrive, HATTAT T4125, FENDT e107 Vario, TAFE 7515. Сред специализираните трактори за тесни и наклонени пространства, за наградата се съревновават 5 модела - YANMAR YT359, ANTONIO CARRARO Tony 8900 TRG, KEESTRAC/RIGITRAC B1e/SKE 40, LANDINI Trekker 4, FERRARI E-Astral.

Роботите трактори,

най-новото попълнение от тази година, са AGXEED 5.115T2, AutoAgri ICS 20, Field Robotics Hammerhead и Black Shire RC 3075. В тази категория се оценява въздействието върху околната среда, включително емисиите и бордовите технологии, които подобряват оперативната ефективност, активната и пасивната безопасност и разхода на гориво. За робота AgXeed 5.115T2, произведен в Нидерландия, който се предлага и на българския пазар, четете повече на сайта bgfermer.bg. А ето малко повече и за останалите състезатели в новата робо категория:

AutoAgri ICS 20 е робот, произвеждан от норвежка компания, която се стреми чрез тази си разработка да намали разходите в стопанствата с до 60%, да намали уплътняването на почвата с около 30%, и да сведе до минимум (0%) въглеродните емисии. Роботът е насочван от GPS, радар и други сензори, благодарение на което може да работи автономно и денонощно. Употребата му значително намалява експлоатационните разходи, благодарение на ефективното задвижване, ниските тегло и работна скорост. Операциите могат да се извършват прецизно и при най-неблагоприятните климатични условия, като се минимизира използването на семена, торове и пестициди. Общата му маса е по-ниска, като съотношението отпечатък/тегло е 20-50% по-високо в сравнение с конвенционалните трактори. Разпределението на общото тегло е равномерно, заради централното монтиране на приспособления, а по-ниската работна скорост намалява почвеното уплътняване. Задвижването Plug-In Hybrid, заедно с

ниските скорост и тегло, намаляват

отделяните емисии с между 30 и 60%

в зависимост от приложението на полето. Версията с изцяло електрическо задвижване пък прави земеделието с нулеви емисии възможно за много приложения. Размерите и капацитетът на теглича са съобразени да отговарят на съществуващото на пазара оборудване. Окачването става с CAT 2 3-точков навес, силоотводен вал и хидравлика за стандартен трактор, както и ново оборудване за автономна версия на машината. Серията IC от 2022 г. към момента разполага с ограничен брой пилотни устройства за избрани клиенти и в рамките на определени сегменти. Производителите се стремят да проследят работата им, така че разчитат на тясно сътрудничество с първите купувачи на автономния трактор. За целта приемат търговски оферти за уточняване на възможностите и условията на потребление.

FieldRobotics e италианска компания, създадена през 2022 г., производител на иновативни решения за прецизно земеделие и контрол на селскостопански култури. Роботът Hammerhead рационализира операциите във фермите, чрез автоматизация – съчетава автономността с прецизност и е решение за нуждите на съвременното земеделие. Пригоден е за набор от услуги, от анализ на почвата до мониторинг на културите, всички насочени към повишаване на устойчивостта и ефективността на полето. Автоматизирането на рутинните задачи води до повишена прецизност в сравнение с ръчния труд, минимизирайки вероятностите за човешка грешка в операции като сеитба, торене и контрол на вредителите. В основата на дизайна стои навигационна система, комбинираща GPS технологии и сензори за независимо придвижване и възприемане на маршрут спрямо данните за околната среда в реално време. Адаптацията към различни настройки не е чужда на този робот,

оборудван е да се справя с набор от задачи,

като лесно може да бъде програмиран да отговаря на специфичните нужди на всяка – от подробен анализ на културите, до вземане на почвени проби. Така стратегиите и последователността на работа се оптимизират, следователно с тях и добивите в края на кампанията. Техническите спецификации на автономната машина включват възможност за до 8 часа непрекъсната работа между презареждане и променлива скорост спрямо задачата. Размерите му са 1,2/0,8/0,5 метра дължина/ширина/височина – компактни, за лесна маневреност, а приблизително 150-килограмовото тегло гарантира стабилност и издръжливост на конструкцията.

Също италианска, фирмата Black Shire е производител на агробота RC 3075, който може напълно да замести класически трактор с механизатор. Роботът е напълно автономен, като софтуерът за управление и навигация, и механиката, са разработени от италианския производител Conterno & Bona. GNSS приемник позволява да се намери точната позиция на превозното средство и посоката му чрез приемане на сателитни сигнали и благодарение на RTK базовите корекции се постига точност до сантиметри. В оборудването са включени и други приемници, сред които wi-fi антена и 2G/3G/4G мобилна антена, които позволяват използването на дистанционното и осигуряват интернет връзката, необходима за поддържане и коригиране на GNSS сателитните данни. Термичният двигател Kubota е способен да

генерира електричество

и хидравлична мощност

Той осигурява електрическите двигатели с мощност за цялостното задвижване на машината. Роботът е верижен, с високо сцепление и щадене на почвата. Веригите се задвижват от безчеткови електрически сервомотори за прецизно управление на въртящия момент и скорост, с подобрена ефективност в сравнение с хидростатично или механично управление. Окачването на инструменти може да бъде предно или задно и е стандартно с CAT 1 и CAT 2. Безопасността на автономния трактор и операторите се гарантира от вградени сензори за активна и пасивна безопасност, сертифицирани по стандарт SIL 2/PL d.

AGXEED 5.115T2
AGXEED 5.115T2
Field Robotics Hammerhead
Field Robotics Hammerhead
AutoAgri ICS 20
AutoAgri ICS 20
Black Shire RC 3075
Black Shire RC 3075