Нови приеми по аналозите на подмерки 4.1 и 4.2 и по мярка 5 планира МЗХ за 2025 г.

Новите моменти и предизвикателствата през настоящия програмен период за финансиране в земеделието затрудниха администрацията и земеделските производители. С цел да улеснят достъпа до информация за животновъдите, от Съюза на птицевъдите в България поканиха експерти на Министерство на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие", които участваха в конферентната програма на изложението Smart Poultry World.

Елена Иванова, директор на дирекция „Развитие на селските райони" в Министерство на земеделието и храните се спря на промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, които бяха приети на първо четене от Народното събрание. Основната цел е да се облекчи административната тежест при кандидатстването в рамките на бъдещи приеми по Стратегическия план.

През новия програмен период ще се работи изцяло в СЕУ вместо в ИСАК и ИСУН. Чрез СЕУ, която ще бъде плътно интегрирана с ИСАК, двойната работа ще бъде премахната. Това ще облекчи процеса по обработка на заявленията за плащане и ще се съкратят сроковете за обработка на проектите, поясни експертът.

До края на 2024 г., през ноември и декември, са планирани приеми по интервенциите за създаване и развитие на стопанства на млади производители, малки производители, организации на производителите, както и на нови фермери. За разлика от младите фермери, които са до 40-годишна възраст, новият фермер е на възраст от 41 до 65-годишна възраст. Изискванията за СПО са облекчени – при нови фермер е 8 000 евро, а при младия фермер е 4 000 евро. Размерът на еднократната помощ за младия фермер е в размер на 50 000 евро, за новия фермер е 20 000 евро. При организациите на производители ще се финансира, както досега, процент от реализираната продукция.

Още за възможностите в стратегическия план четете в новия брой на в. "Български фермер" от 16-22 септември