През миналата година разхищението на храна в нидерландските супермаркети продължи да намалява. Това става ясно от годишното проучване на Университета Вагенинген, поръчано от фондация „Заедно срещу хранителните отпадъци" и търговската асоциация „Търговия на дребно с хранителни стоки". През миналата година 0,89% от общия брой стоки в супермаркетите не са достигнали до потребителите. През 2022 г. този процент все още е над 1 процент.

Проучването за супермаркетите картографира хранителните отпадъци от 2018 г. насам. В сравнение с тази година отпадъците са намалели с 35 процента, според Университета Вагенинген. Хлябът, предварително изпеченият и сладкишите все още са категорията, в която се появяват най-много отпадъци. От продуктите в тази група 6,5 процента не са успели да достигнат до потребителя през миналата година. Въпреки това отпадъците в рамките на тази категория вече са намалели значително, според Университета Вагенинген - с 16 процента в сравнение с 2022 г. Например от известно време супермаркетите се фокусират върху разпродажбата на хляб, като продават хлябове от предишния ден с отстъпка.

Според Университета Вагенинген супермаркетите са предприели и мерки за предотвратяване на разхищението на прясно месо и прясна риба. През миналата година 1,4 % от продуктите в тази група в крайна сметка не са достигнали до потребителя. Според изследователите сега супермаркетите обръщат голямо внимание на по-доброто управление на запасите си, когато става въпрос за месо и риба. По този начин секторът е успял да намали загубите с 37% в сравнение с 2022 г.

„Супермаркетите са напълно ангажирани с иновациите в областта на намаляването на хранителните отпадъци", обяснява генералният мениджър Марк Янсен от асоциация „Търговия с хранителни стоки". Това включва работа с изкуствен интелект, например, за да се постигне съответствие между търсенето и предлагането. „Но също така се разработват и нови продукти за собствените марки на супермаркетите, основани на остатъчни потоци, като например сос за паста от остатъчни домати или бисквити и торти от остатъчни банани."

Изследването беше представено на министъра на земеделието, рибарството, продоволствената сигурност и природата Фемке Виерсма.

„Щастлива съм да видя, че в търговията на дребно има все по-малко хранителни отпадъци", каза тя. „Нашите фермери, рибари и градинари работят невероятно усърдно всеки ден, за да доставят най-висококачествената храна в чиниите ни. Всеки килограм, който изхвърляме ненужно, е твърде много."