Вариант №1:

Контролиране на протеините 

и мазнините в дажбите

Всеки стопанин знае, че резултатите от отглеждането на птици пряко зависят от фуража, а оттам и от парите, с които разполага. Диетата на кокошки-носачки, бройлери и пилета трябва да бъде балансирана по отношение на протеини и мазнини, да съдържа всички необходими витамини, минерали и ценни аминокиселини. А месокостното брашно за пилета е високопротеинов компонент на домашния фураж - превръща зърнената смес в пълноценна диета за домашни птици.

Започваме с месокостното брашно: естествен продукт от преработката на месо и кости от животни или птици. Изходният материал е месо, което не е подходящо за човешка консумация: от стари животни, след смърт и др. Производството на месокостно брашно често е страничен продукт в месопреработвателни предприятия или птицеферми. Странични продукти - кости, сухожилия - всичко това се обработва, натрошава и се превръща в ценна фуражна добавка.

Добре е да знаете: Консистенцията на месокостното брашно е подобна на фино смляно зърно, има кафяв цвят: от златисто до тъмнокафяво и силна, но доста приятна миризма на сушено месо.

Хранителна стойност: Производството на месо и костно брашно се регулира – определя се съотношението на протеини и мазнини в крайния продукт. Качественият продукт съдържа около 40% протеин и 11-12% сурови мазнини, както и незаменими аминокиселини от животински произход: лизин, метионин и цистин.

Месокостно брашно: Хранителната стойност на фуражната добавка може да се определи от нейния клас:

  • I клас - суров протеин 50%, сурови мазнини 10-13%, пепел 25%;
  • II клас - суров протеин 40-42%, сурови мазнини 15-18%, пепел 28%;
  • Клас III - суров протеин 30%, сурови мазнини 20%, пепел 38%.

Да се има предвид: Колкото повече месо е в изходния материал и колкото по-малко кости, толкова по-високо е съдържанието на протеин в крайния продукт и толкова по-нисък е процентът на пепел и мазнини. Тъй като месото и костното брашно се използват като протеинов компонент, първокласният продукт се счита за най-ценен, има най-високо съдържание на протеин.

Произвежда се и нискомаслено месокостно брашно с високо съдържание на протеин 40-50% и минимално съдържание на мазнини 2%.

Костно брашно: В резултат на обработката на костите на говеда и свине се получава костно брашно. Този продукт е с ниско съдържание на протеини и мазнини, съответно 20% и 10%. Заради високото съдържание на пепел - до 60%, добавката е източник на полезни минерали: калций, фосфор, калий. Костното брашно за пилета може да се сравни с варовикови песъчинки, но е по-скоро минерална добавка. Въвежда се в диетата в по-малки количества от месото и костите, не повече от 1% от състава на фуражната смес.

Производството на фуражни добавки е сложен технологичен процес и не се препоръчва да се прави вкъщи. Например - в домашни условия е невъзможно да изсушите продукта при температура от 650°C, както се прави в производството. Като се има предвид относително ниската цена на месокостното брашно, разходите за плащане на сметки за електроенергия за вашето собствено производство на фуражни добавки ще бъдат много по-високи от цената на продукта в магазина.

Как да изберете готовия продукт: Качеството трябва да се преценява по външен вид, цвят и мирис. Най-удобното опаковане на фуражната добавка са запечатани или фолиеви торби с месокостно брашно от 0,6-1 кг. Малкият обем позволява продуктът да се използва за кратко време, така че няма време да се влоши и апетитната миризма на месото не се разсейва.

Качественият продукт може

да се определи по външния вид

Месокостното брашно не трябва да е много светло - бледият цвят показва, че производителят е добавил обработени пилешки пера, които нямат хранителна стойност или соя. Пълномаслената соя също е храна с високо съдържание на протеини, но протеинът е на растителна основа. За пълноценното развитие на домашните птици и добитъка са необходими както растителни, така и животински протеини.

Добрата месна кост трябва да има приятна миризма - но не на барбекю, а на сушено месо, в крайни случаи с нотки на миризма на сапун за пране, ако процентът на костите в оригиналния продукт е няколко пъти по-висок от месото.

Месокостното брашно не трябва

да мирише на гнило или плесен

В тези случаи продуктът се счита за развален и не се допуска в храната за домашни птици или добитък. Хранителната добавка е благоприятна среда за растеж на гъбички и бактерии. Когато се съхранява в условия на висока влажност, в нея започват да се размножават патогенни гъбички. Мухлясалата храна никога не трябва да се използва като храна за домашни птици или други животни. Мухълът е източник на токсини, които водят до храносмилателни проблеми.

Внимавайте! Ако месокостното брашно има гнила миризма, това показва, че изходният материал не е обработен правилно. Гнилостната микрофлора ще повлияе неблагоприятно на здравето на всяко домашно животно. Тази добавка не трябва да се използва.

Условия на съхранение: Количеството протеин в месокостното брашно не е постоянно. Постепенно се превръща в амоняк и се изпарява, поради което хранителната стойност на продукта намалява.

Запомнете:

  • Срокът на годност на месокостното брашно е 1 година от датата на производство и не повече от 6 месеца след отваряне на опаковката.
  • Благодарение на богатия си аромат и висока хранителна стойност, отворената опаковка от месо и костно брашно привлича различни живи същества: мишки, плъхове, котки, птици. За да избегнете кражба на ценен продукт, е по-добре да съхранявате опаковката в затворен контейнер след отваряне.
  • Температурата оказва голямо влияние върху съхранението на месокостното брашно. При температури над 30°C естествените мазнини се разграждат и протича химическа реакция, при която се освобождава токсичният алдехид акролеин. Затова не трябва да купувате големи запаси от месо и кости, по-добре е да закупите продукта, докато се изразходва.

Предимството на месокостното

брашно като добавка

е животинския протеин, както и източника на калций и фосфор. Протеинът е необходим за домашните птици на всички етапи на развитие. Комбинираният фураж за кокошки-носачки съдържа 16-18% суров протеин, пилетата от яйчни породи се нуждаят от 19-20% протеин, а във фуража за бройлери дозата му е дори по-висока: от 24,5% в началото до 20% в крайния етап. Такива показатели не могат да се постигнат само със зърно.

Например съдържанието на протеин в царевицата, овеса, ечемика и пшеницата е от 9 до 12,5%. За да се увеличи делът на протеини, грах, леща или пълномаслена соя се добавят към фуража, но поради трудността на храносмилането бобовите растения се въвеждат в малки количества, не повече от 5-10%.

Фуражната мая помага да се увеличи съдържанието на протеин във фуража. Растителните протеини и мазнини се осигуряват от слънчогледовия шрот, а месокостното и рибното брашно осигуряват протеини и мазнини от животински произход.

Имайте предвид, че 5% месо и кости добавят 2 единици протеиново съдържание и 0,75 сурова мазнина - това са високи нива, които значително повишават хранителната стойност на фуража.

За пилета: те активно консумират протеини за растеж и образуване на мускули. При липса на протеин във фуража, те растат бавно, изостават в развитието и може да се появи рахит. През първите седмици нуждата от протеини при малките пилета е особено висока и способността за усвояване и смилане на храната е все още слаба. Затова храната трябва да бъде възможно най-питателна. Месокостното брашно значително подобрява състава на храната за пилета, а цената му е много по-ниска от другите източници на животински протеин: варени яйца, извара.

За бройлери: За интензивен растеж на кръстоските на месодайните породи са необходими големи дози протеин. Стартерният фураж за бройлери има най-високи нива на протеин. През целия си кратък живот бройлерът трябва да получава хранителна смес, богата на протеини и мазнини, това е единственият начин да се постигне добро наддаване на тегло.

Скелетът на растящия бройлер може да не се справи с бързото наддаване на тегло, поради което ставите на птицата отслабват, бройлерите „седят на краката си", след което започват да изостават в развитието си. Месокостното брашно не само осигурява високи дози животински протеин и ценни аминокиселини, но също така е източник на усвоим калций и фосфор - те спомагат за укрепването на костите.

За кокошки-носачки: При тях по време на периода на активно снасяне на яйца, протеинът се консумира бързо - това е "строителният материал" на яйцата. Недостигът на протеини във фуража веднага се отразява в намаляване на броя на яйцата в гнездата.

През зимата: По време на периода на намалено производство на яйца, нуждата на пилетата от протеини намалява, но когато се държат в неотопляем кокошарник, птиците изразходват много енергия за отопление и тук отново са необходими протеини.

Протеинът е отговорен за доброто покритие на перата, активността и дори поведението на пилетата. При липса на протеин в храната птицата става по-агресивна. Боевете, кълването и канибализмът зачестяват. По време на сезонното линеене е особено важно носачките да получават протеинови добавки - те им помагат да се възстановят по-бързо и предотвратяват отслабването на тялото.

Важно! Месокостното брашно е най-икономичният начин за увеличаване на протеиновото съдържание на храните за носачки. Продуктът се предлага и продава във всеки ветеринарен магазин.

Употреба: Фуражната добавка се добавя към зърнената смес, ако фуражът се приготвя самостоятелно, или се добавя към мокра каша.

При приготвяне на фураж се добавя месо и костно брашно в следните пропорции:

  • за кокошки-носачки през периода на снасяне - 5-7%;
  • за пилета по време на сезонно линеене - 10-11%;
  • за бройлери - 7%;
  • за пилета - 3%.

Когато добавяте месо и костно брашно към мокра каша, трябва да се съсредоточите върху допустимата дневна доза, която зависи от възрастта на птицата. Дозировката трябва да бъде разделена на броя на храненията. Ако картофено и зеленчуково пюре се дават веднъж на ден, а през останалото време птицата получава балансирана храна, тогава делът на месото и костното брашно трябва да се намали с няколко други хранения.

Дневен прием на месокостно брашно:

  • за кокошки-носачки през периода на снасяне - 5-7 г;
  • за пилета по време на сезонно линеене - 10-11 г;
  • за бройлери в завършващия етап на угояване - 5-7 г;
  • за пилета от 10-ия до 40-ия ден от 1 г до 2,5 г.

Към охладената каша задължително се добавя месокостно брашно.

Не правете грешка: При нагряване животинските протеини и витамини се разрушават, което води до загуба на хранителната стойност на добавката.

За пилета през първите седмици е по-добре да използвате готови стартерни или предстартови фуражи. Съставът е балансиран по хранителни вещества, съдържа всички необходими витамини, минерали и аминокиселини, което осигурява основата за здравето на птицата.

Ако фуражните смеси се приготвят самостоятелно, съставът на фуража постепенно се променя, от високопротеинов в началото, с леко намаляване на хранителната стойност по време на фазата на растеж.

Месокостното брашно се въвежда в диетата на пилета не по-рано от 10-ия ден след излюпване. Първоначално се дава в минимални дози, в размер на 1 г на глава на ден. Дневната доза се увеличава постепенно, като до 1-месечна възраст е 1,5 г, а след още един месец - 2,5 г.

За бройлери: Месните кръстосани пилета се развиват по-бързо, така че месото и костното брашно се въвеждат в диетата на бройлери от 7-ия ден. Започнете с минимална доза от 0,5 г на глава на ден. До 30-дневна възраст те постепенно достигат 2,5-3 г на ден, а в крайния етап на угояване дават 5-7 г на ден.

За кокошки-носачки: През лятото домашните птици получават достатъчно количество животински протеин. Пилетата изкопават земни червеи, намират бръмбари, насекоми, мухи и т.н. Пикът на снасянето на яйца е през лятото, така че консумацията на протеини е много активна.

Пилетата се нуждаят от протеини и калций през цялата година, тяхната консумация се увеличава и остава висока през есента - необходима е допълнителна подкрепа за възстановяване след линеене.

Дозировката на месокостното брашно за кокошки-носачки през лятото е 6-7 г на ден, през зимата - 5 г, през есента и пролетта - 10 г.

Предозиране и странични ефекти

Въпреки че храната трябва да е балансирана и питателна, тя не трябва да има твърде високо съдържание на протеини. Излишният протеин във фуража (повече от 20% суров протеин за кокошки-носачки и повече от 25% за бройлери) може да причини протеиново отравяне и да доведе до храносмилателни разстройства.

Месокостното брашно не трябва да се излива „на око", особено при приготвяне на мокра каша. Локалното предозиране на животински протеин води до нарушена бъбречна функция и развитие на подагра при пилетата.

Вариант №2:

Хранене на бройлери с диети на стопанина

И то от домашно приготвени и натурални продукти. Отглеждайки бройлери у дома, само след 40 дни младите животни могат да достигнат търговско тегло от 2,2-2,5 кг. И отново диетата е от голямо значение. Някои птицевъди предпочитат да използват готови промишлени фуражи, докато други създават свои собствени диети от домашно приготвени и натурални продукти и се опитват да хранят птиците си изключително с тях.

Какво е храненето за пилета бройлери: По време на процеса на отглеждане диетата на птиците ще се промени и ще стане по-разнообразна с напредването на възрастта. Напомняме, че обикновено се използват три вида диети:

  • от 0 до 5 дни от живота;
  • от 6 до 30 дни;
  • от 1-месечна възраст до момента на клане.

Храненето на домашни птици за месо има следните характеристики:

В диетата се използва голямо количество сочен фураж;

Повечето от тях са продукти, които ви позволяват бързо да наддават на тегло;

За да се намалят разходите за фураж, вместо смесен фураж се използват различни каши, приготвени самостоятелно.

Хранене на бройлери без комбиниран фураж:

Хранителни планове и дажби от 0 до 45 дни: През целия период на отглеждане, за да могат бройлерите да получат необходимите хранителни вещества - протеини, мазнини, витамини и др., диетата им трябва непрекъснато да се разширява, както и количеството изяден фураж.

Диета на пилета от 0 до 5-дневна възраст: През първите дни пилетата трябва да се хранят на всеки 2 часа. Количеството фураж се измерва в размер на 15 грама на пиле. Диетата за 10 глави е: 50 грама извара и нарязана царевица, смесени заедно; 1 твърдо сварено яйце, смесено с 50 г грис.

Освен това можете да добавите към вашата диета смлени овесени ядки, смесени със сухо мляко в съотношение 4:1. И не забравяйте: винаги трябва да има прясна вода в купата за пиене.

Угояване от 6 дни до 1 месец:

  • Когато пилетата навършат 10 дни, количеството на фуража се увеличава до 20 г на глава, от 20-ия ден до 45 г, след това на всеки 10 дни количеството на фуража се увеличава с 15-20 г.
  • До края на първата седмица можете да добавите към диетата мокра каша, приготвена с бульон или кисело мляко, както и месни и рибни отпадъци. Към кашата се добавят настъргани зеленчуци - моркови, цвекло, нарязани билки. Можете да използвате зеленчукови обелки, различни от картофени.
  • От 10-ия ден се добавят варени картофи, зърно, нарязани тиква и тиквички.

Важно! Кашата трябва да се приготви непосредствено преди хранене и пилетата трябва да я изядат в рамките на 40-50 минути. След това кашата трябва да се отстрани. Това се прави, за да не се развалят остатъците и да не се стигне до храносмилателни разстройства.

През този период давайте още:

0 Ферментиралите млечни продукти в чист вид са здравословни и имат благоприятен ефект върху храносмилането. Дават се сутрин, след което се налива вода в поилките.

0 За да се предпазят бройлерите от чревни инфекции, два пъти седмично им се дава слаб разтвор на калиев перманганат - той трябва да е бледорозов.

0 От една седмица и половина към диетата се добавят минерални добавки - натрошена креда, черупки от яйца.

0 Не забравяйте да дадете зърно, то трябва да бъде смачкано. Можете да смесвате различни видове – царевица, соя, пшеница.

0 Месокостно брашно, тревно брашно, натрошена черупка.

В периода от 15 до 30 дни пилето-бройлер започва активен растеж на скелета и се образуват мускули. Птиците се прехвърлят на четири хранения на ден, които трябва да бъдат разнообразни и питателни. Средното тегло на птицата до края на първия месец е 1,5-2 кг. Пилетата вече трябва да имат масивни гърди и заоблени бедра, наподобяващи полукълба.

Угояване от 30 до 45 дни: През този период храненето е насочено към получаване на максимално наддаване на тегло, така че до момента на клане птиците да са достатъчно големи.

Диетата да се състои от следните продукти:

  • царевично зърно – 45%; ечемик – 10%;
  • пшеница – 16%;
  • слънчогледово семе – до 17%;
  • рибно или месокостно брашно и фуражна мая - по 5%;
  • растително масло - 1%;

До месец и половина бройлерите, живеещи в клетки, трябва да тежат 2,5 - 3 кг, ако птиците се държат на пода, те ще достигнат това тегло две седмици по-късно. Не е препоръчително да отглеждате бройлери повече от 45 дни, тъй като те практически спират да изграждат мускулна маса.

Излишният протеин във фуража (повече от 20% суров протеин за кокошки-носачки и повече от 25% за бройлери) може да причини протеиново отравяне и да доведе до храносмилателни разстройства.
Излишният протеин във фуража (повече от 20% суров протеин за кокошки-носачки и повече от 25% за бройлери) може да причини протеиново отравяне и да доведе до храносмилателни разстройства.
За да бъде ефективно угояването на бройлери без комбиниран фураж, трябва да спазвате стандартите за хранене
За да бъде ефективно угояването на бройлери без комбиниран фураж, трябва да спазвате стандартите за хранене