Вариант №1:
Контролиране на протеините
и мазнините в дажбите
Всеки стопанин знае, че резултатите от отглеждането на птици пряко зависят от фуража, а оттам и от парите, с които разполага. Диетата на кокошки-носачки, бройлери и пилета трябва да бъде балансирана по отношение на протеини и мазнини, да съдържа всички необходими витамини, минерали и ценни аминокиселини. А месокостното брашно за пилета е високопротеинов компонент на домашния фураж - превръща зърнената смес в пълноценна диета за домашни птици.
Започваме с месокостното брашно: естествен продукт от преработката на месо и кости от животни или птици. Изходният материал е месо, което не е подходящо за човешка консумация: от стари животни, след смърт и др. Производството на месокостно брашно често е страничен продукт в месопреработвателни предприятия или птицеферми. Странични продукти - кости, сухожилия - всичко това се обработва, натрошава и се превръща в ценна фуражна добавка.
Добре е да знаете: Консистенцията на месокостното брашно е подобна на фино смляно зърно, има кафяв цвят: от златисто до тъмнокафяво и силна, но доста приятна миризма на сушено месо.
Хранителна стойност: Производството на месо и костно брашно се регулира – определя се съотношението на протеини и мазнини в крайния продукт. Качественият продукт съдържа около 40% протеин и 11-12% сурови мазнини, както и незаменими аминокиселини от животински произход: лизин, метионин и цистин.
Месокостно брашно: Хранителната стойност на фуражната добавка може да се определи от нейния клас:
- I клас - суров протеин 50%, сурови мазнини 10-13%, пепел 25%;
- II клас - суров протеин 40-42%, сурови мазнини 15-18%, пепел 28%;
- Клас III - суров протеин 30%, сурови мазнини 20%, пепел 38%.
Да се има предвид: Колкото повече месо е в изходния материал и колкото по-малко кости, толкова по-високо е съдържанието на протеин в крайния продукт и толкова по-нисък е процентът на пепел и мазнини. Тъй като месото и костното брашно се използват като протеинов компонент, първокласният продукт се счита за най-ценен, има най-високо съдържание на протеин.
Произвежда се и нискомаслено месокостно брашно с високо съдържание на протеин 40-50% и минимално съдържание на мазнини 2%.
Костно брашно: В резултат на обработката на костите на говеда и свине се получава костно брашно. Този продукт е с ниско съдържание на протеини и мазнини, съответно 20% и 10%. Заради високото съдържание на пепел - до 60%, добавката е източник на полезни минерали: калций, фосфор, калий. Костното брашно за пилета може да се сравни с варовикови песъчинки, но е по-скоро минерална добавка. Въвежда се в диетата в по-малки количества от месото и костите, не повече от 1% от състава на фуражната смес.
Производството на фуражни добавки е сложен технологичен процес и не се препоръчва да се прави вкъщи. Например - в домашни условия е невъзможно да изсушите продукта при температура от 650°C, както се прави в производството. Като се има предвид относително ниската цена на месокостното брашно, разходите за плащане на сметки за електроенергия за вашето собствено производство на фуражни добавки ще бъдат много по-високи от цената на продукта в магазина.
Как да изберете готовия продукт: Качеството трябва да се преценява по външен вид, цвят и мирис. Най-удобното опаковане на фуражната добавка са запечатани или фолиеви торби с месокостно брашно от 0,6-1 кг. Малкият обем позволява продуктът да се използва за кратко време, така че няма време да се влоши и апетитната миризма на месото не се разсейва.
Качественият продукт може
да се определи по външния вид
Месокостното брашно не трябва да е много светло - бледият цвят показва, че производителят е добавил обработени пилешки пера, които нямат хранителна стойност или соя. Пълномаслената соя също е храна с високо съдържание на протеини, но протеинът е на растителна основа. За пълноценното развитие на домашните птици и добитъка са необходими както растителни, така и животински протеини.
Добрата месна кост трябва да има приятна миризма - но не на барбекю, а на сушено месо, в крайни случаи с нотки на миризма на сапун за пране, ако процентът на костите в оригиналния продукт е няколко пъти по-висок от месото.
Месокостното брашно не трябва
да мирише на гнило или плесен
В тези случаи продуктът се счита за развален и не се допуска в храната за домашни птици или добитък. Хранителната добавка е благоприятна среда за растеж на гъбички и бактерии. Когато се съхранява в условия на висока влажност, в нея започват да се размножават патогенни гъбички. Мухлясалата храна никога не трябва да се използва като храна за домашни птици или други животни. Мухълът е източник на токсини, които водят до храносмилателни проблеми.
Внимавайте! Ако месокостното брашно има гнила миризма, това показва, че изходният материал не е обработен правилно. Гнилостната микрофлора ще повлияе неблагоприятно на здравето на всяко домашно животно. Тази добавка не трябва да се използва.
Условия на съхранение: Количеството протеин в месокостното брашно не е постоянно. Постепенно се превръща в амоняк и се изпарява, поради което хранителната стойност на продукта намалява.
Запомнете:
- Срокът на годност на месокостното брашно е 1 година от датата на производство и не повече от 6 месеца след отваряне на опаковката.
- Благодарение на богатия си аромат и висока хранителна стойност, отворената опаковка от месо и костно брашно привлича различни живи същества: мишки, плъхове, котки, птици. За да избегнете кражба на ценен продукт, е по-добре да съхранявате опаковката в затворен контейнер след отваряне.
- Температурата оказва голямо влияние върху съхранението на месокостното брашно. При температури над 30°C естествените мазнини се разграждат и протича химическа реакция, при която се освобождава токсичният алдехид акролеин. Затова не трябва да купувате големи запаси от месо и кости, по-добре е да закупите продукта, докато се изразходва.
Предимството на месокостното
брашно като добавка
е животинския протеин, както и източника на калций и фосфор. Протеинът е необходим за домашните птици на всички етапи на развитие. Комбинираният фураж за кокошки-носачки съдържа 16-18% суров протеин, пилетата от яйчни породи се нуждаят от 19-20% протеин, а във фуража за бройлери дозата му е дори по-висока: от 24,5% в началото до 20% в крайния етап. Такива показатели не могат да се постигнат само със зърно.
Например съдържанието на протеин в царевицата, овеса, ечемика и пшеницата е от 9 до 12,5%. За да се увеличи делът на протеини, грах, леща или пълномаслена соя се добавят към фуража, но поради трудността на храносмилането бобовите растения се въвеждат в малки количества, не повече от 5-10%.
Фуражната мая помага да се увеличи съдържанието на протеин във фуража. Растителните протеини и мазнини се осигуряват от слънчогледовия шрот, а месокостното и рибното брашно осигуряват протеини и мазнини от животински произход.
Имайте предвид, че 5% месо и кости добавят 2 единици протеиново съдържание и 0,75 сурова мазнина - това са високи нива, които значително повишават хранителната стойност на фуража.
За пилета: те активно консумират протеини за растеж и образуване на мускули. При липса на протеин във фуража, те растат бавно, изостават в развитието и може да се появи рахит. През първите седмици нуждата от протеини при малките пилета е особено висока и способността за усвояване и смилане на храната е все още слаба. Затова храната трябва да бъде възможно най-питателна. Месокостното брашно значително подобрява състава на храната за пилета, а цената му е много по-ниска от другите източници на животински протеин: варени яйца, извара.
За бройлери: За интензивен растеж на кръстоските на месодайните породи са необходими големи дози протеин. Стартерният фураж за бройлери има най-високи нива на протеин. През целия си кратък живот бройлерът трябва да получава хранителна смес, богата на протеини и мазнини, това е единственият начин да се постигне добро наддаване на тегло.
Скелетът на растящия бройлер може да не се справи с бързото наддаване на тегло, поради което ставите на птицата отслабват, бройлерите „седят на краката си", след което започват да изостават в развитието си. Месокостното брашно не само осигурява високи дози животински протеин и ценни аминокиселини, но също така е източник на усвоим калций и фосфор - те спомагат за укрепването на костите.
За кокошки-носачки: При тях по време на периода на активно снасяне на яйца, протеинът се консумира бързо - това е "строителният материал" на яйцата. Недостигът на протеини във фуража веднага се отразява в намаляване на броя на яйцата в гнездата.
През зимата: По време на периода на намалено производство на яйца, нуждата на пилетата от протеини намалява, но когато се държат в неотопляем кокошарник, птиците изразходват много енергия за отопление и тук отново са необходими протеини.
Протеинът е отговорен за доброто покритие на перата, активността и дори поведението на пилетата. При липса на протеин в храната птицата става по-агресивна. Боевете, кълването и канибализмът зачестяват. По време на сезонното линеене е особено важно носачките да получават протеинови добавки - те им помагат да се възстановят по-бързо и предотвратяват отслабването на тялото.
Важно! Месокостното брашно е най-икономичният начин за увеличаване на протеиновото съдържание на храните за носачки. Продуктът се предлага и продава във всеки ветеринарен магазин.
Употреба: Фуражната добавка се добавя към зърнената смес, ако фуражът се приготвя самостоятелно, или се добавя към мокра каша.
При приготвяне на фураж се добавя месо и костно брашно в следните пропорции:
- за кокошки-носачки през периода на снасяне - 5-7%;
- за пилета по време на сезонно линеене - 10-11%;
- за бройлери - 7%;
- за пилета - 3%.
Когато добавяте месо и костно брашно към мокра каша, трябва да се съсредоточите върху допустимата дневна доза, която зависи от възрастта на птицата. Дозировката трябва да бъде разделена на броя на храненията. Ако картофено и зеленчуково пюре се дават веднъж на ден, а през останалото време птицата получава балансирана храна, тогава делът на месото и костното брашно трябва да се намали с няколко други хранения.
Дневен прием на месокостно брашно:
- за кокошки-носачки през периода на снасяне - 5-7 г;
- за пилета по време на сезонно линеене - 10-11 г;
- за бройлери в завършващия етап на угояване - 5-7 г;
- за пилета от 10-ия до 40-ия ден от 1 г до 2,5 г.
Към охладената каша задължително се добавя месокостно брашно.
Не правете грешка: При нагряване животинските протеини и витамини се разрушават, което води до загуба на хранителната стойност на добавката.
За пилета през първите седмици е по-добре да използвате готови стартерни или предстартови фуражи. Съставът е балансиран по хранителни вещества, съдържа всички необходими витамини, минерали и аминокиселини, което осигурява основата за здравето на птицата.
Ако фуражните смеси се приготвят самостоятелно, съставът на фуража постепенно се променя, от високопротеинов в началото, с леко намаляване на хранителната стойност по време на фазата на растеж.
Месокостното брашно се въвежда в диетата на пилета не по-рано от 10-ия ден след излюпване. Първоначално се дава в минимални дози, в размер на 1 г на глава на ден. Дневната доза се увеличава постепенно, като до 1-месечна възраст е 1,5 г, а след още един месец - 2,5 г.
За бройлери: Месните кръстосани пилета се развиват по-бързо, така че месото и костното брашно се въвеждат в диетата на бройлери от 7-ия ден. Започнете с минимална доза от 0,5 г на глава на ден. До 30-дневна възраст те постепенно достигат 2,5-3 г на ден, а в крайния етап на угояване дават 5-7 г на ден.
За кокошки-носачки: През лятото домашните птици получават достатъчно количество животински протеин. Пилетата изкопават земни червеи, намират бръмбари, насекоми, мухи и т.н. Пикът на снасянето на яйца е през лятото, така че консумацията на протеини е много активна.
Пилетата се нуждаят от протеини и калций през цялата година, тяхната консумация се увеличава и остава висока през есента - необходима е допълнителна подкрепа за възстановяване след линеене.
Дозировката на месокостното брашно за кокошки-носачки през лятото е 6-7 г на ден, през зимата - 5 г, през есента и пролетта - 10 г.
Предозиране и странични ефекти
Въпреки че храната трябва да е балансирана и питателна, тя не трябва да има твърде високо съдържание на протеини. Излишният протеин във фуража (повече от 20% суров протеин за кокошки-носачки и повече от 25% за бройлери) може да причини протеиново отравяне и да доведе до храносмилателни разстройства.
Месокостното брашно не трябва да се излива „на око", особено при приготвяне на мокра каша. Локалното предозиране на животински протеин води до нарушена бъбречна функция и развитие на подагра при пилетата.
Вариант №2:
Хранене на бройлери с диети на стопанина
И то от домашно приготвени и натурални продукти. Отглеждайки бройлери у дома, само след 40 дни младите животни могат да достигнат търговско тегло от 2,2-2,5 кг. И отново диетата е от голямо значение. Някои птицевъди предпочитат да използват готови промишлени фуражи, докато други създават свои собствени диети от домашно приготвени и натурални продукти и се опитват да хранят птиците си изключително с тях.
Какво е храненето за пилета бройлери: По време на процеса на отглеждане диетата на птиците ще се промени и ще стане по-разнообразна с напредването на възрастта. Напомняме, че обикновено се използват три вида диети:
- от 0 до 5 дни от живота;
- от 6 до 30 дни;
- от 1-месечна възраст до момента на клане.
Храненето на домашни птици за месо има следните характеристики:
В диетата се използва голямо количество сочен фураж;
Повечето от тях са продукти, които ви позволяват бързо да наддават на тегло;
За да се намалят разходите за фураж, вместо смесен фураж се използват различни каши, приготвени самостоятелно.
Хранене на бройлери без комбиниран фураж:
Хранителни планове и дажби от 0 до 45 дни: През целия период на отглеждане, за да могат бройлерите да получат необходимите хранителни вещества - протеини, мазнини, витамини и др., диетата им трябва непрекъснато да се разширява, както и количеството изяден фураж.
Диета на пилета от 0 до 5-дневна възраст: През първите дни пилетата трябва да се хранят на всеки 2 часа. Количеството фураж се измерва в размер на 15 грама на пиле. Диетата за 10 глави е: 50 грама извара и нарязана царевица, смесени заедно; 1 твърдо сварено яйце, смесено с 50 г грис.
Освен това можете да добавите към вашата диета смлени овесени ядки, смесени със сухо мляко в съотношение 4:1. И не забравяйте: винаги трябва да има прясна вода в купата за пиене.
Угояване от 6 дни до 1 месец:
- Когато пилетата навършат 10 дни, количеството на фуража се увеличава до 20 г на глава, от 20-ия ден до 45 г, след това на всеки 10 дни количеството на фуража се увеличава с 15-20 г.
- До края на първата седмица можете да добавите към диетата мокра каша, приготвена с бульон или кисело мляко, както и месни и рибни отпадъци. Към кашата се добавят настъргани зеленчуци - моркови, цвекло, нарязани билки. Можете да използвате зеленчукови обелки, различни от картофени.
- От 10-ия ден се добавят варени картофи, зърно, нарязани тиква и тиквички.
Важно! Кашата трябва да се приготви непосредствено преди хранене и пилетата трябва да я изядат в рамките на 40-50 минути. След това кашата трябва да се отстрани. Това се прави, за да не се развалят остатъците и да не се стигне до храносмилателни разстройства.
През този период давайте още:
0 Ферментиралите млечни продукти в чист вид са здравословни и имат благоприятен ефект върху храносмилането. Дават се сутрин, след което се налива вода в поилките.
0 За да се предпазят бройлерите от чревни инфекции, два пъти седмично им се дава слаб разтвор на калиев перманганат - той трябва да е бледорозов.
0 От една седмица и половина към диетата се добавят минерални добавки - натрошена креда, черупки от яйца.
0 Не забравяйте да дадете зърно, то трябва да бъде смачкано. Можете да смесвате различни видове – царевица, соя, пшеница.
0 Месокостно брашно, тревно брашно, натрошена черупка.
В периода от 15 до 30 дни пилето-бройлер започва активен растеж на скелета и се образуват мускули. Птиците се прехвърлят на четири хранения на ден, които трябва да бъдат разнообразни и питателни. Средното тегло на птицата до края на първия месец е 1,5-2 кг. Пилетата вече трябва да имат масивни гърди и заоблени бедра, наподобяващи полукълба.
Угояване от 30 до 45 дни: През този период храненето е насочено към получаване на максимално наддаване на тегло, така че до момента на клане птиците да са достатъчно големи.
Диетата да се състои от следните продукти:
- царевично зърно – 45%; ечемик – 10%;
- пшеница – 16%;
- слънчогледово семе – до 17%;
- рибно или месокостно брашно и фуражна мая - по 5%;
- растително масло - 1%;
До месец и половина бройлерите, живеещи в клетки, трябва да тежат 2,5 - 3 кг, ако птиците се държат на пода, те ще достигнат това тегло две седмици по-късно. Не е препоръчително да отглеждате бройлери повече от 45 дни, тъй като те практически спират да изграждат мускулна маса.
Коментари