През първото полугодие на тази година Испания изнася за Китай 3 661 тона пресни плодове и зеленчуци на стойност 5,9 млн. евро, което представлява спад от 6% в стойностно изражение и 1% в обемно изражение в сравнение със същия период на 2023 г.

Вносът за първите шест месеца на тази година е нараснал с 65% в стойностно изражение и с 34% в обем до съответно 6,6 млн. евро и 4 823 тона, информира Fruitnet.

На Китай се падат едва 0,2 % от общия внос на плодове и зеленчуци в Испания, който възлиза на 2,2 млн. тона и 2,6 млрд. евро през първата половина на тази година, според данни на Министерството на митниците и акцизите, обработени от Fepex.

Въпреки че Китай представлява едва 0,2 % от общия износ на плодове и зеленчуци от Испания, той е интересен пазар за износ поради размера си и нарастващата средна класа.
Разстоянието до него обаче е ограничаващ фактор, както и фактът, че испанските власти са по-бавни от колегите си в други части на света, когато става въпрос за договаряне на фитосанитарни протоколи с китайското правителство.

Понастоящем Испания разполага с протоколи за износ на костилкови плодове (праскови, сливи, нектарини), грозде, цитрусови плодове, кайсии и бадеми.