Прогнозите са, че до 2032 г. индустрията на прасковите и нектарините ще достигне стойност от 24,2 млн. долара, се посочва в скорошен доклад на DiMarket. Така средногодишният темп на нарастване на приходите между две дадени години е 3,46 % през прогнозния период.

Според FreshFruitPortal този ръст се дължи на фактори като предимствата на хибридните сортове, правителствените инициативи, нарастващата загриженост за продоволствената сигурност и технологичния напредък. Хибридните сортове предлагат по-висок добив, устойчивост на болести и подобрено качество на плодовете, което стимулира внедряването им в търговското земеделие.

През последните 5 години световното производство е сравнително стабилно и варира между 650 000 и 710 000 тона. Китай заема водещо място в световното производство, като допринася за над 50 % от общото производство.

Тези категории са от решаващо значение за световното селско стопанство, тъй като произвеждат изключително търсени костилкови плодове. Този сектор се характеризира с разнообразни сортове, разделени основно на сортове с прилепнали и свободни костилки, като напредъкът в технологиите за присаждане и кръстосване повишава добива и качеството.

Приложенията се простират отвъд прясната консумация до преработени продукти като конфитюри, сокове и консерви. Прецизното земеделие, интегрираното управление на вредителите и усъвършенстваните техники за напояване оказват значително влияние върху производителността и устойчивостта.

Предимствата на отрасъла включват икономически принос за селските икономики, хранителни ползи и подкрепа за биоразнообразието. Технологичният напредък и ефективните вериги за доставки продължават да стимулират растежа и устойчивостта в тази жизненоважна селскостопанска област.