По данни на EastFruit украинският пазар на домати се характеризира с възходяща ценова тенденция. Производителите обясняват това увеличение на цените преди всичко с намаляването на предлагането на домати от местните ферми. В същото време търсенето на този продукт остава стабилно, което допълнително държи цените.

В момента украинските производители са склонни да продават оранжерийни домати за не по-малко от 50-60 гривни/кг (1,21-1,45 долара/кг), което е средно със 17% повече, отколкото в края на миналата седмица. Във момента оранжерийните домати в Украйна се продават на най-високите цени, наблюдавани поне през последните седем години.

Представителите на оранжерийните комплекси отбелязват, че значителното увеличение на търсенето на вътрешния пазар им позволява да повишат цените. Местните вериги за търговия на дребно и компаниите за търговия на едро проявяват все по-голям интерес към закупуването на тези зеленчуци. Освен това увеличението на цените се подкрепя от нарастващата цена на доматите, отглеждани на полето, и от ограниченото предлагане както на открити площи, така и на оранжерийни продукти.

Оранжерийните домати в Украйна сега са средно 2,2 пъти по-скъпи, отколкото през първата половина на септември 2023 г.