Запознайте се с три черни сливи с отлични хранителни качества и ранни срокове за прибиране на реколтата. Характеризират се с тъмна кожица и червена сърцевина, като са внимателно подбрани и разработени, за да се развиват добре в южноафриканския климат.

От 1983 г. насам TopFruit въвежда в Южна Африка нови сортове плодове от селекционери от цял свят. Фокусът ѝ е да открие и разгърне потенциала на тези сортове за производителите от Южна Африка, информира FreshPlaza. Това се постига чрез разработване на сортове, силна програма за управление на интелектуалната собственост, разработване на марки и иновативни маркетингови инициативи.

TopFruit управлява някои от известните програми за селекция на костилкови плодове от цял свят. Една от тях е BQ Genetics от Калифорния (САЩ), по-известна като сортовете Bradford, управлявана в Южна Африка от TopFruit от 2007 г. насам.

Трите сорта, които могат да бъдат засадени от всеки южноафрикански производител от програмите Bradford, са Blackred I, Blackred IV и новопредставеният Blackred XVI (засажда се през зимата на 2024 г. в тестови обекти в Южна Африка).

Blackred I (Черночервена I)

Сорт Blackred I

Сорт Blackred I

С период на прибиране на реколтата, започващ от 47/48-та седмица в района на Робертсон, производственият капацитет на тази слива е 30 т/ха до 35 т/ха, с добро опаковане. Този сорт може да се разглежда като алтернатива на African Rose. Има отлични качества за консумация, със сладък вкус и малко киселинност в кожицата, което осигурява добре балансиран вкусов профил.

Съдържанието на общи разтворими сухи вещества (захар) е високо за рано зреещ сорт, което е добър показател, че той може да издържи на по-ниски температури за специални пазарни изисквания. Този сорт може да се съхранява поне 35 дни при температура -0,5 °C и е подходящ за морски транспорт.

Blackred IV (Черночервена IV)

Сорт Blackred IV
Сорт Blackred IV

Тази червеноплодна слива е с добри хранителни качества, с известна тръпчивост на кожицата и може да се разглежда като алтернатива на Sapphire. Периодът на прибиране на реколтата започва от 49/50 седмица в района на Robertson. Този сорт може да се съхранява поне 35 дни при температура -0,5˚С и е подходящ за морски транспорт. Поради тези ранни прозорци за прибиране на реколтата производителите могат да се възползват от ранната им наличност в периоди на ограничено предлагане.

Blackred XVI (Черночервена XVI): среднощна сензация

Сорт Blackred XVI

Сорт Blackred XVI

Отличаващ се сред новите представяния, Blackred XVI (Midnight Sensation) има черна кожица и червено месо. Този сорт с ниско/средно охлаждане има впечатляващ вкус за ранен сорт, реколтата от който се прибира през 49/50 седмица.

Той е високопродуктивен и дава впечатляващ добив от 45-50 т/ха (както е наблюдавано в Калифорния). Blackred XVI запазва твърдостта и хрупкавостта си, докато виси на дървото, осигурявайки дълъг прозорец за бране (+- пет седмици прозорец за бране) с нива на Brix между 20-25 със забележителна способност за съхранение - над 49 дни при -0,5°C без вътрешни нарушения, идеален за превоз на дълги разстояния.

Първите търговски масиви са засадени в Ханфорд, Калифорния през 2022 г.