Какви са предложенията в житни и маслодайни култури за есенния сезон в портфолиото на Синджента

Ваня ВЕЛИНСКА

Синджента е една от семенарските компании, която разполага с много богато портфолио от зърнено-житни и маслодайни култури. Разпознаваема е не само като лидер в слънчогледовите хибриди, но има и много добри „бойци" в царевица, казват от фирмата. За есенната кампания Синджента България предлага не само семена от пшеница, ечемик и рапица, но и промоционални оферти, от които земеделските производители могат да се възползват.

Портфолиото ни от семена в есенни култури е голямо, постарали сме се да включва разнообразни хибриди, както се казва, за всеки вкус, пояснява Ивайло Бочев, регионален търговски мениджър Семена Североизточна България. Предлагаме 6 сорта пшеница, 7 хибрида ечемик и три хибрида рапица. Това са

нови и високодобивни сортове и хибриди,

които са с подобрени толерантност на болести

и неблагоприятни фактори на средата

Кои са накратко основните характеристики при сортовете пшеница:

Пибрак – зимна мека пшеница, осилест сорт. Отличава се с голяма братимост и висок добивен потенциал, ранен до средноранен сорт. Притежава толерантност на измръзване. С много добра толерантност е и на жълта и кафява ръжда, брашнеста мана, фузариоза. Осигурява топ добиви при интензивен тип на отглеждане.

Фаладо – ранен до средноранен, осилест сорт. Характеризира се с бързо развитие в периода на формиране на зърното. Много стабилен и високодобивен сорт. Растенията са толерантни на полягане и измръзване. Има много добра толерантност на фузариоза и септориоза, както и добра – на брашнеста мана, кафява и жълта ръжда.

СИ Пешън - ранен до средноранен, осилест сорт. Пшеницата е много пластична – адаптира се към трудни условия на средата, проявява толерантност към слани и полягане. Растенията развиват много силна коренова система. Високодобивен сорт, с високо съдържание на протеин. С добра толерантност към септория, ръжди, фузариоза, мрежести петна.

СИ Екзалтейшън – средноранен сорт. Отличава се с висок добивен потенциал. Сортът е с добра толерантност на болести, полягане, стрес от неблагоприятни условия – засушаване, замръзване и повратни студове.

Габрио - ранен до средноранен, осилест сорт. Характеризира се с компактен клас. Растенията са толерантни на полягане, както и на икономически важните болести. Сортът проявява много добра пластичност при сухи условия и при по-слаби почви. Съчетава успешно много висок добив с отлични качествени показатели на зърното.

Болоня - ранен до средноранен, осилест сорт. Растенията са с нисък хабитус, имат висока толерантност на полягане. Толерантни са и към брашнеста мана, фузариум, жълта ръжда. Характеризира се със стабилни добиви и в Северна, и в Южна България. Пшеницата може да се използва за подобряване на качеството на зърното.

Синджента предлага хибриден ечемик, който има редица предимства пред конвенционалните сортове.

Нашата технология Hyvido създаде първият хибриден ечемик, казва Ивайло Бочев. Той е резултат на революционна технология в селекцията, която гарантира нов, по-висок стандарт на добивите. Предимството на хибридите е, че

дават изключителна стабилност на растенията – всяка година, при различни условия на отглеждане

При тях се използва по-ниска сеитбена норма от 180 до 200 к.с./кв. м, но има по-висок добивен потенциал.

Хибридният ечемик Hyvido е с подобрени агрономически характеристики, които позволяват гъвкавост на сеитбата, гарантират мощен старт и растеж, както и по-голяма коренова система, образуване на повече класове, съответно зърна, допълва Кремена Минева, експерт Семена за Североизточна България.

В портфолиото ечемик от технологията Hyvido са включени:

СИ Дакота – 6-редов земен, фуражен ечемик. С много висок добивен потенциал и висока хранителна стойност. Подходящ е за отглеждане в цялата страна. Растенията са с добра толерантност на презимуване, както и на основните болести по културата. Препоръчва се за интензивно производство.

Тектуу – 6-редов, средноранен хибрид. Развива високи растения, толерантни на важните болести. Отличава се с добро ниво на протеин. Проявява добра стабилност и висок добивен потенциал. Подходящ за Северна България и по-валежни зони. Има висок добивен потенциал при интензивни условия на отглеждане. Средно късен с много добра стабилност на добивите. Препоръчва се с употребата на растежен регулатор.

СИ Рангун - 6-редов, ранен хибрид. Характеризира се с плодовитост на класа и с бързото му изпълване. Хибридът е много пластичен, развива се на различни почвени типове. Има добро качество на зърното.

СИ Дооблин - 6-редов, ранен хибрид. Растенията имат интензивен растеж и братимост. Те са с отлична толерантност на полягане, с добра – към оронване и пречупване на класа. Хибридът е с високо хектолитрово тегло.

Жалон - 6-редов, средноранен хибрид. Образува високи растения. Отличава се с висока стабилност на добива и висок потенциал. Универсален хибрид, подходящ за цялата страна.

СИ Муви е нов, средноранен хибрид. Характеризира се с висока плодовитост на класа, което осигурява висок добив. Препоръчва се за интензивно отглеждане, за да се развие добивния му потенциал. Препоръчва се с употребата на растежен регулатор.

СИ Зумба е нов хибриден ечемик от надградената технология Hyvido Neo. Хибридът се отличава с

широкоспектърна защита към трите основни щама на вируса на жълтото ечемично вджуджаване

Хибридът е средноранен, с добра плодовитост на класа. Препоръката, както и при останалите хибриди, е да се използват растежни регулатори, за да се получи максимален добив.

При рапица за предстоящия сезон Синджента предлага три хибрида от маслодайната култура.

СИ Глориета е перфектният хибрид, казват от компанията. Растенията образуват силно развита коренова система, което означава толерантност към засушаване, а също и по-добро оползотворяване на азота от почвата. Хибридът се отличава с висок добивен потенциал. Има толерантност на синя китка и устойчивост на жълта вироза, фома и склеротиния.

СИ Флорета е подходящ избор за интензивни условия. Отличава се с бързо развитие през есента, което позволява по-късна сеитба. Има добра толерантност на засушаване, както и добра зимоустойчивост. С най-висока толерантност към синя китка в порфолиото на компанията е.

СИ Робот Cl е Клиърфийлд хибрид. Има много добра зимоустойчивост. Характеризира се с добра адаптивност към различен тип почви. Има добър фитосанитарен профил. Хибрид с много добър потенциал за добив.

През новия сезон Синджента излиза с няколко

промоционални предложения

към производителите

Стараем се да бъдем атрактивни и да предложим по-добри условия на нашите партньори, разяснява Ивайло Бочев. Този сезон даваме много бонуси, които правят офертите ни много атрактивна спрямо предходния сезон. Те са различни при отделните култури. Тъй като заради сушата рапицата е „по-проблемна" култура през последните години, целта ни е да бъдем съпричастни, съответно и по-полезни на фермерите в страната. Затова освен към продуктовия бонус, добавихме и програма за защита на посева при непоникване в резултат на суша. Така че офертата ни е атрактивна – семена на добра цена, за които ще има компенсация под формата на семена слънчоглед, ако не поникнат в резултат на продължително засушаване.

Пшеница:

  •  100 лв./т – при поръчка на минимум 1 тон семена;
  •  150 лв./т – при 3 тона семена.

Хибриден ечемик:

  • 10 + 1 торби – при поръчка от 10 до 199 торби;
  •  20 +3 – над 200 торби.

Рапица:

  • 10 + 2 торби - при поръчка на минимум 1 торба;
  • компенсация при поникване - минимум 10 торби.

И не на последно място е работата на екипа на Синджента, който винаги е близо до земеделските производители за съвети и препоръки, допълва Кремена Минева. Колегите са дългогодишни експерти, познават полетата на земеделците, проблемите, винаги са готови да откликнат с необходимите решение.

Кремена Минева в пшенично поле край Генерал Киселово
Кремена Минева в пшенично поле край Генерал Киселово