Неинфекциозната болест, която може да провали реколтата, трябва да бъде стопирана с предварително подхранване с подходящи торове

Ваня ВЕЛИНСКА

В растителния организъм

Калцият е важен елемент, който регулира редица функции в растенията. Той влияе върху нарастването на кореновата система, съответно усвояването на амония и нитратите. Калцият участва във фотосинтезата и растежа на растенията, обособява и здравината на клетките. Елементът има антистрес действие – помага на културите да се справят по-добре с по-високите температури, прави ги и по-толерантни на гъбни болести.

Калцият не е мобилен елемент и не се преразпределя в растителния организъм, за разлика от азота, фосфора и калия.

При недостиг

Първите симптоми се проявяват по младите растителни части. Още с показването си от пъпките младите листа се извиват надолу, а периферията им се завива или към горната, или към долната повърхност. Те остават по-малки, изкривени, имат неправилна форма, а по краищата са с пригори и са като накъсани. Дръжките на листата също се деформират.

При силен недостиг на калций връхните пъпки изсъхват. Корените спират да нарастват, стават скъсени, удебелени и тъмнокафяви на цвят.

Цветовете окапват, образуват се по-малко завръзи. Плодовете са дребни, с лоши вкусови качества. Като цяло плодовата продукция е с много ниско качество.

При зеленчуците, които образуват плодове, липсата на калций се изразява с много характерен симптом – върхово гниене. Често то се бърка, като се смята, че е болест, но всъщност е физиологичен признак на дефицит.

Причината за върховото гниене по плодовете е, че калцият се натрупва основно във вегетативните органи и по-малко в репродуктивните. Засегнатата тъкан става вдлъбната, потъмнява, а впоследствие може да се нападне от сапрофитни гъби. Това проявление на липса може да бъде коригирано с навременно подхранване с подходящ тор.

Причини:

  • недостиг на калций в почвата;
  • много високо съдържание на калий, амониев азот и/или магнезий;
  • ниско съдържание на бор в почвата;
  • кисела реакция на средата – рН < 5.0;
  • засушаване или преовлажняване на почвата;
  • висока температура на въздуха;
  • ниска въздушна влажност.

Недоброто усвояване на калций от растенията може да се дължи и на неправилно отглеждане на културните растения, което със съчетание на неблагоприятните фактори на средата, води до засилване на проблема.

Мерки:

  • При овощните култури от основно значение е извършването на навременна и правилна резитба, особено при ябълката, за да се стимулират жизнените функции на дървото.
  • Листно подхранване с калциев нитрат или други продукти, които съдържат калций.

Дефицити при отделните култури

Зеленчуци

Домати

При дефицит на калций първоначално горната повърхност на листата е тъмнозелена, краищата са бели, а долната – е пурпурна. Листата са дребни, деформирани и завити. На по-късен етап върховете и краищата им изсъхват. Растенията спират да нарастват, цветовете опадват, а образуваните плодове остават дребни.

Появата на върхово гниене може да възникне още в ранните фази от развитието на растенията. Първоначално се образуват малки петна, които постепенно нарастват и потъмняват. Може да се разрастват много, като обхванат почти цялата долна част на домата. Плодовете не са годни за консумация.

Краставици

При липса на калций се наблюдават бели петна, които са разположени по краищата и между нервите на листата. Периферията на новообразуващите се листа нараства по-бавно от останалата част, следствие на което листата се завиват като чашка. Листната дръжка също се извива. По-късно тези листа засъхват. Старите листа също може да се завият надолу. А при силен недостиг дръжките стават крехки и листата окапват. Растежът спира.

Междувъзлията са скъсени, особено в горната част. Цветовете остават по-светли и част от тях абортират, опадват и образувани завръзи. Появява се и върхово гниене по плодовете. Понякога признаците се бъркат с тези на недоброто опрашване, но разликата е, че гниенето се проявява при образуваните вече плодове.

Пипер

При недостиг на калций връхните листа остават дребни и се набръчкват. По-късно върховете и краищата им изсъхват. Растежните точки и върховете на корените изсъхват. При силна липса на елемента растежът спира. Цветовете окапват.

Плодовете са много силно засегнати от недостига на калций. Те остават дребни, деформират се, появява се върхово гниене, което може да се разпространи и нагоре по чушката, не само на дъното.

Симптомите по плодовете може да се проявят на по-късен етап от нарастването им.

Овощни видове

Ябълки

Дефицитът на калций се отразява много негативно на овощната култура. Плодовете са с ниско качество. Неинфекциозната болест се установява след беритбата, чак по време на съхранението на плодовете.

Симптомите се наблюдават под кората на плода, те са малки или средни петна, които са вдлъбнати. По-късно признаците проличават и на повърхността на кожицата – тъмни, леко хлътнали петна. При разрез се установява, че петната са с ядковидна структура, тъканта е некротирала. Плодовете са негодни за консумация.

Праскови

При липса на калций по листата се образуват некротични петна. Силно засегнатите листа впоследствие окапват по-рано.

Излишък на елемента

Както не бива да се допуска недостиг на калций, така и не бива да се прекалява с него, тъй като това ще доведе до излишъци в растителния организъм. Когато културата усвои повече от нужния й калций, се стига до проблеми в обмяната на веществата. Признаците се проявяват като хлороза между нервите на листата. Петната са белезникави, но при някои култури може и да са оцветени, по-късно стават некротични. Може да се наблюдава и обратна реакция – усилен растеж на листата.

Като цяло обаче растежът на културите е забавен. Освен това се проявяват и различни симптоми на други дефицити на калий, магнезий, манган и желязо, тъй като калцият проявява потискащо действие спрямо тях.

Пипер

Повечето калций води до поява на петна по плодовете. Симптомите се проявяват когато чушките са с големина около 7 см в диаметър. Под кожицата се образуват сиво-черни или кафяво-черни петна. По-късно те променят цвета си в зелен или жълт.

Ябълки

Излишъкът се проявява като пригори по листата и плодовете. Симптомите са особено изразени в условия на по-високи температури.

Причини:

  • небалансирано торене на почвата;
  • неправилно варуване на почвата;
  • липса или неправилно листно торене.

Мерки:

  • оптимално торене с макро- и микроелементи;
  • подхранване с калиеви или магнезиеви торове, което е на база почвен анализ.

Върхово гниене по плодове на домати
сн. Syngenta
Върхово гниене по плодове на домати сн. Syngenta