Горещото лято се превърна в сериозно предизвикателство за посевите в Украйна, Русия и ЕС, дори и за слънчогледа, който е по-устойчив на горещо време. Необичайно високите температури, съчетани със сухата почва, оказват негативно влияние върху прогнозите за добив и перспективите за новата реколта.
Рекордно високи температури бяха отчетени в няколко украински града, а България и Румъния имаха най-горещия си юни в историята.
Зърнопроизводителите в България са изправени пред сериозни предизвикателства тази година, заради дълго продължилите високи температури и липсата на дъжд. Те се готвят за най-лошата реколта на слънчоглед и царевица за последните 10 години. Жаркото слънце изгаря културите и прекъсва развитието им, което води до значителни загуби.
Поради изключително високите средноденонощни температури и бързото натрупване на ефективна топлина, която е значително по-висока от средната за многогодишния период, се съкращават междуфазните периоди на развитие на слънчогледа, което може да доведе до преждевременно приключване на вегетационния период и намаляване на добива. В допълнение, такива дневни метеорологични условия водят до увяхване на растенията, понякога дори до изсъхване и пълна смърт на растенията от суша, обясняват специалистите.
В юлския си доклад MARS понижи прогнозите си за добивите за почти всички култури в ЕС. При слънчоглед – от 2,2 т/ха до 2,09 т/ха, което е с 2% по-малко от средното за 5 години.
Текущата прогноза за реколтата от слънчогледови семена се влоши за всички страни от Черноморско-Дунавския регион. Като цяло реколтата през 2024/25 МГ ще намалее с 8%. Никоя страна няма да избегне спада в производството през 2024 г.
Жаркото лято в Източна Европа вреди на перспективите за царевица

Изпепеляващата жега в Източна Европа и Черноморския регион порази царевицата в решаващ момент от развитието на културата, предизвиквайки опасения за свиване на доставките.
Температурите надхвърлиха 38C (100F) и в Украйна - най-големият световен доставчик на царевица.
А в Румъния — един от основните производители в Европейския съюз — сушата засегна културата в критичен етап за опрашването. Топлината може да попречи на образуването на ядки или да доведе до сбръчкване на съществуващите растения.
„Десет дни през юли наблюдавахме температури над 35 градуса. Никакви пчели не опрашват при тези температури", каза Тетяна Адаменко, ръководител на отдела по земеделие в Националния хидрометеорологичен център на Украйна. „Предварително изглежда, че реколтата от царевица ще бъде с 20 до 30% по-ниска от очакваната."
Показателни са и данните от жътвата на слънчогледа в Сърбия, където добивите дори и от слънчогледа, ще са по-ниски от очакваното.
В допълнение към по-ниските добиви, качеството е лошо, с малки и много празни зърна.
Все още борейки се след интензивната гореща вълна, някои фермери от Балканите и Източна Европа се страхуват от загуби до 90% от всичките си култури.
Strategie Grains също ревизира надолу оценките си за реколтата от царевица в Европейския съюз в последния си доклад.
Спадът в производството на царевица рискува свиване на запасите и повишаване на разходите за изхранване на стадата добитък на континента.
Местните цени се противопоставят на неотдавнашния спад на еталонните фючърси в Чикаго.
Щетите по реколтата също подчертават рисковете за продоволствената сигурност и разходите за живот, тъй като изменението на климата засяга фермерите по целия свят.