На 4 октомври в Горна Оряховица ще бъде поставено началото на нов фестивал, прославящ бита и кулинарните традиции на региона.
Фестивалът на Горнооряховското гърне цели да съхранява, популяризира и предава автентичните рецепти и традиции в приготвяне на характерното за околностите блюдо от телешки жили, анонсират от местната управа.
Горнооряховското гърне съществува още от възрожденската епоха, утвърждава се във времето и се превръща в една от емблемите на града.
Традиционно се е приготвяло през зимните месеци в глинен съд, като са се добавяли зеленчуци и червено вино от горнооряховските изби, а капакът плътно се е запечатвал с тесто. Рецептата е целяла оползотворяване, не само на чистото месо, но освен това е постигнат и неповторим вкус, казват старите майстори.
Първото издание на празника ще бъде 3-дневно, а събитията, които са предвидени ще се състоят в пространството около летния театър в Горна Оряховица.
През трите фестивални дни ще бъдат приготвени ястия от шеф готвачите Велизар Игнатов, Станимир Радичев, Царина Цанева и Ивайло Иванов.
А в предиобедните часове на 6 октомври (неделя), посетителите ще могат да опитат и ястия от горнооряховско, приготвени от най-добрите кулинари от читалищата в общината.
В първото си издание фестивалът ще посрещне над 400 изпълнители, които ще радват със своите песни и танци. Различни битови кътове и занаятчийски работилници ще привличат с автентичните си произведения.
Гост-изпълнителите Райна, Емилия и формация "Големи Родопски гайди" с ръководител Стефан Янев ще обогатят фолклорната програма с народни песни и мелодии.
В рамките на Фестивала на Горнооряховското гърне се организира и „Разходка в миналото" – ревю на традиционни български носии.
Градът от години почина с празник и легендарния Горнооряховски суджук, първият роден продукт със защитено географско указание в ЕС.
"Хоротропанка около гърнето" пък ще се извие още в първата вечер на четвърти октомври.
Коментари