Маслеността на млякото се влияе от наследствените качества на кравата. Червените породи крави са по-богати на мляко от черно-шарите.

Съдържанието на мазнини също зависи от храненето. Първо,

имате нужда от сено, липсата му или намаляването на нормата значително намалява съдържанието на мазнини в млякото.

При хранене със силаж можете да получите високо съдържание на мазнини, ако наситите диетата с кореноплодни зеленчуци, моркови, тикви и тиквички, тъй като

те са богати на захар и фибри, което увеличава

синтеза на млечна мазнина.

Важно!

  • Намалява съдържанието на мазнини в излишните концентрати, слама и цвекло.
  • Много по-малко трици от пълнозърнестите фуражи намаляват съдържанието на мазнини в млякото.
  • Кюспета и шротът (слънчоглед и ленено семе) са отлично средство за повишаване на маслеността.

Внимание!

  • Много хора дават на кравата концентрати преди доене, а те трябва да се дават след това, когато млечната жлеза е празна, тогава съдържащата се в тях глюкоза се преработва в млечна мазнина.

Даването на фосфор и калций повишава както млечността, така и маслеността на млякото.

  • Необходимо е да се въведе готварска сол в диетата или (по-добре) да се добави сол за близане.
  • Високото съдържание на мазнини е невъзможно при недостиг на витамини и микроелементи, така че на кравата се дава витаминен фураж и специални премикси.
  • Съдържанието на мазнини в млякото също се влияе от правилното хранене.
  • Оборът трябва да е сух и топъл. При силна влажност съдържанието на мазнини намалява.
  • Ходенето е задължително, но кравата трябва да ходи активно, да се движи, да не замръзва, но и да не се поти.
  • Някои стопани знаят, други - не, че най-мазните капки мляко са последни, затова е важно да издоите кравата старателно.
  • Животните свикват с постоянно време на доене, хранене и разходка. Затова стриктното спазване на дневния режим, нежното боравене, правилното доене и грижата за вимето също са важни.