Любителите на тиквички определено трябва да обърнат внимание на това интересно предястие. Пръчиците от тиквички на фурна са страхотно мезе за бира или просто като лятно ястие, ако се сервират с различни леки сосове. Имайте предвид, че времето за печене зависи от големината на зеленчуковите пръчици, така че следете процеса. Споделяме няколко от най-вкусните рецепти!

1. Пръчици от тиквички с червен пипер 

Лесната марината и също толкова лесната панировка са удоволствие.

Ще ви трябват: 2 тиквички, 6 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. чесън на прах, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. червен пипер, 6 суп. лъж. галета.

Начин на приготвяне: Тиквичката се обелва и нарязва на пръчици с дебелина около 10 мм. Смесете зехтина, солта и подправките и оставете тиквичките в тази смес за половин час. След това ги оваляйте в галета и печете 15-20 минути във фурната на 200 градуса.

2. В тесто и панировка 

За по-ярък вкус добавете малко пушен червен пипер към разбитите яйца.

Необходими са ви: 1,8 кг тиквички, 2 яйца, 200 г брашно, 300 г галета, сол, подправки.

Приготвяне: Тиквичката се нарязва на кубчета, посолява се, оставя се за 15 минути и се отцежда от излишния сок. Разбийте яйцата с подправките. Потопете тиквичките в брашното, после в яйцето и оваляйте в галетата. Печете пръчиците от тиквички 25-30 минути във фурната на 200 градуса.

3. Хрупкави 

Още една интересна рецепта за панировка, която определено си заслужава да опитате.

Ще ви трябват: 4 тиквички, 6 суп. лъж. брашно, 4 яйца, 10 суп. лъж. галета, 2 суп. лъж. сусам, 2 суп. лъж. ленено семе, подправки, ароматни билки.

Приготвяне: Яйцата се разбиват с подправки на вкус. Отделно се смесват галетата, сусама, лененото семе и ароматните билки. Нарежете тиквичките на пръчици, оваляйте ги в брашно, потопете в яйцето и поръсете с панировката. Печете 20-25 минути във фурната на 200 градуса.

4. В кашкавалена панировка 

Препоръчваме да сервирате готовите пръчици със сос на базата на кисело мляко или заквасена сметана.

Ще ви трябват: 800 г тиквички, 100 г брашно, 40 г нишесте, 2 яйца, 200 г галета, 50 г твърдо сирене или кашкавал, подправки, ароматни билки.

Приготвяне: Тиквичките се нарязват на пръчици, подсушават се с домакинска хартия, поставят се в плик и се добавят брашното, нишестето и подправките. Разтръскайте плика старателно, така че сместа да покрие зеленчуците. Отделно разбийте яйцето и смесете галетата, настъргания кашкавал и ароматните подправки. Потопете пръчиците от тиквички в яйцето, оваляйте в панировъчната смес и запечете за 15 минути във фурната на 200 градуса.

5. Панирани с твърдо сирене и грис 

Лесна и в същото време много оригинална рецепта.

Ще ви трябват: 1 кг тиквички, 3 яйца, 150 г твърдо сирене или кашкавал, 50 г грис, 50 г брашно, подправки.

Приготвяне: Тиквичката се нарязва на пръчици и се оставя за малко да се отцеди от излишния сок. Разбийте яйцата до гладкост. Смесват се настърган кашкавал, грис, брашно и подправки. Тиквичките се потапят в яйцето, овалват се в панировката и се пекат за 15 минути във фурната на 200 градуса.

6. С ароматни билки 

Готовите смеси от италиански или френски билки ще са много подходящи да се използват в тази рецепта.

Ще ви трябват: 3 тиквички, 2 суп. лъж. растително масло, 2 ч. лъж. ароматни билки, 1 ч. лъж. пушен червен пипер, подправки, сол.

Приготвяне: Нарежете тиквичките на пръчици и ги смесете с олиото, подправките и билките. Оставете за 15 минути, наредете в тава, покрита с хартия за печене и печете 15 минути на 200 градуса.

7. В заквасена сметана 

Вместо заквасена сметана можете да използвате гъсто натурално кисело мляко.

Ще ви трябват: 400 г тиквички, 100 г заквасена сметана, 80 г твърдо сирене или кашкавал, 50 г галета, сол, смлян черен пипер, риган.

Приготвяне: Тиквичките се нарязват на пръчици и се мариноват в сметана с подправки и риган за 10 минути. Смесете настърганото сирене и галетата. Оваляйте пръчиците в панировката и запечете за 15 минути във фурната на 200 градуса.

8. Панирани с ядки 
Освен орехи, можете да използвате и други ядки, получава се не по-зле. Например с бадеми или лешници.

Необходими са ви: 1 кг тиквички, 4 яйца, 100 г брашно, 1 шепа орехи, 150 г твърдо сирене или кашкавал, 2 ч. лъж. галета, подправки.

Приготвяне: Тиквичките се нарязват на пръчици. Разбиват се яйцата и се смесват с настърганото сирене, смлените ядки, брашното, галетата и подправките. Потопете зеленчуковите пръчици в яйцето, след което оваляйте в панировката и печете 20 минути на 200 градуса.

9. В лимоново-горчичен сос 

Тиквичките се напояват добре със соса, когато се пекат. Стават много вкусни.

Ще ви трябват: 1 кг тиквички, 2 скилидки чесън, 100 г лимон, 30 г горчица, 50 мл растително масло, 1 ч. лъж. сол, 1,5 ч. лъж. захар, подправки.

Начин на приготвяне: Тиквичките се нарязват на пръчици и се слагат в термоустойчив съд. Смесете лимоновия сок, нарязания чесън и останалите съставки. С получената смес полейте тиквичките и запечете за 30-35 минути на 180 градуса.

10. Със сулугуни* 

Препоръчваме ви да поръсите готовите пръчици с пресни нарязани билки.

Ще ви трябват: 2 тиквички, 100 г сулугуни, 20 г чесън, 40 мл растително масло, сол, подправки.

Начин на приготвяне: Нарежете тиквичките на пръчици и ги смесете с олиото, наситнения чесън, солта и подправките. Поставете всичко в термоустойчива форма и печете 10-15 минути във фурната на 190 градуса. След това пръчиците се поръсват с настърган сулугуни и се пекат още 10 минути.

*Сулугуни е вид грузинско полутвърдо сирене, което спокойно можете да замените с кашкавал или друг вид подобно сирене.